975
Ο Γιάννης Δραγασάκης στη Βουλή | INTIMEnews

Δραγασάκης για πρώτη κατοικία: Η κυβέρνηση λειτούργησε ως εκπρόσωπος των δανειοληπτών

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2019, 11:55
Ο Γιάννης Δραγασάκης στη Βουλή
|INTIMEnews

Δραγασάκης για πρώτη κατοικία: Η κυβέρνηση λειτούργησε ως εκπρόσωπος των δανειοληπτών

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2019, 11:55

Καθ΄όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για τον νέο νόμο προστασία της α’ κατοικίας, η κυβέρνηση λειτούργησε ως εκπρόσωπος των δανειοληπτών, βγήκε να πει την Τετάρτη στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, απατώντας με τον τρόπο αυτό στην κριτική που ασκήθηκε για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

«Αν λειτουργούσαμε ως εκπρόσωποι των τραπεζών θα είχαμε κλείσει το θέμα, επομένως κάποια μετριοφροσύνη θα τη συνιστούσα σε όσους μιλούν», παρατήρησε μιλώντας στη Βουλή και χρησιμοποιώντας τον…  γνώριμο στον ΣΥΡΙΖΑ όρο του συμβιμβασμού, θέλησε να σημειώσει πως «δεν είναι παράδοξο σε τέτοιες περιπτώσεις».

«Πρόκειται όμως», επεσήμανε, »για ένα συμβιβασμό στον οποίο κυριαρχεί η έγνοια για το κοινωνικό συμφέρον».

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Δραγασάκης απέδωσε τις  καθυστερήσεις στην κατάθεση της ρύθμισης, αλλά και τις fast track κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την κατάθεση και ψήφιση της τροπολογίας, στην προτεραιότητα που όπως υπογράμμισε, έθεσε η κυβέρνηση στην προάσπιση των συμφερόντων των δανειοληπτών.

«Η κυβέρνηση εκπροσώπησε με συνέπεια στην πολύμηνη αυτή διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς και τις τράπεζες πρωτίστως τα δάνεια εκείνων που λόγω συνθηκών έμειναν άνεργοι έκλεισε δουλειά τους κ είναι σε δυσκολία εξυπηρετήσουν», τόνσε ενώ όσον αφορά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, επανέλαβε ότι ανέρχονται περίπου στο 25%. «Εμείς», πρόσθεσε,  «δεχόμαστε ότι υπάρχουν κακοπληρωτές που συνειδητά αποφεύγουν αποπληρώσουν αλλά δεν θέλουμε να γίνει αυτό άλλοθι για να θεωρηθούν οι πάντες στρατηγικοί κακοπληρωτές».

Το νέο καθεστώς που τίθεται σε ισχύ

Με το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, η επιλεξιμότητα των δικαιούχων θα κρίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία οι δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Ως χρόνος έναρξης των διατάξεων του νέου πλαισίου ορίστηκε η 30η Απριλίου 2019 (όταν και η πλατφόρμα θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα).

Το νέο πλαίσιο κατατέθηκε στις 23:20 της Τρίτης ως τροπολογία σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης

Αρχικά κριτήρια για την παροχή προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι η αντικειμενική αξία αυτής και το ύψος της συνολικής οφειλής του δανειολήπτη.

Συγκεκριμένα τίθεται πλαφόν στην αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας στις 175.000 ευρώ για τα επιχειρηματικά δάνεια και στις 250.000 ευρώ για όλες τις άλλες κατηγορίες δανείων (στεγαστικά, επισκευαστικά ή καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες, όλα με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης στην κύρια κατοικία).

Παράλληλα, το ύψος της συνολικής οφειλής του δανειολήπτη (όχι μόνο το ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο, αλλά και κεφαλαιοποιημένοι τόκοι και τυχόν έξοδα εκτέλεσης, τη ρύθμιση των οποίων αιτείται ο οφειλέτης) δεν θα πρέπει να είναι ανώτερο από 130.000 ευρώ ανά πιστωτή.

Περαιτέρω, για τα περιουσιακά κριτήρια επιλεξιμότητας του δανειολήπτη ορίζονται ως πλαφόν οι 80.000 ευρώ για την αντικειμενική αξία της λοιπής ακίνητης περιουσίας και οι 15.000 ευρώ για την αξία της κινητής περιουσίας.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι η αντικειμενική αξία της λοιπής ακίνητης περιουσίας και των μεταφορικών μέσων του αιτούντος, του συζύγου και των εξαρτώμενων μελών δεν πρέπει να υπερβαίνει το διπλάσιο της συνολικής προς ρύθμιση οφειλής και σε κάθε περίπτωση τις 80.000 ευρώ.

Ο περιορισμός αυτός ισχύει μόνο αν το σύνολο των υπό ρύθμιση οφειλών είναι μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ. Αν υπάρχουν καταθέσεις, χρηματοπιστωτικά προϊόντα ή πολύτιμα μέταλλα, η συνολική αξία αυτών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

Τέλος, τα εισοδηματικά κριτήρια καθορίζονται με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης της δεύτερης ομάδας, που περιλαμβάνουν τις βασικές δαπάνες για τη διαβίωση του νοικοκυριού και επιπλέον δαπάνες εστίασης, όπως αυτές καθορίστηκαν από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, προσαυξημένες κατά 70%.

H δυνατότητα υπαγωγής στο νέο πλαίσιο προστασίας θα αφορά τις οφειλές που ήταν σε καθυστέρηση ενενήντα ημερών ήδη κατά την 31η Δεκεμβρίου 2018.

Βασικά χαρακτηριστικά του νέου πλαισίου

Α) Στο νέο πλαίσιο μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα ανεξαρτήτως της πτωχευτικής ή μη ικανότητάς τους, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (παρ. 1 του άρθρου 1).

Β) Οι δικαιούχοι υπαγωγής ρυθμίζουν μόνο οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και οφειλές προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από στεγαστικό δάνειο, για τις οποίες έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης στην κύρια κατοικία τους (παρ. 2 και 3 του άρθρου 1). Για τις υπόλοιπες οφειλές λαμβάνεται μέριμνα, ώστε αφενός να μην κινδυνεύει η κύρια κατοικία από κατάσχεση γι’ αυτές, αφετέρου να λαμβάνουν οι υπόλοιποι πιστωτές ό,τι θα λάμβαναν σε περίπτωση πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας (παρ. 3 του άρθρου 12).

Γ) Η διαδικασία ρύθμισης διεξάγεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (άρθρο 4).

Δ) Οι υπαγόμενοι στο νέο πλαίσιο καταβάλλουν μέχρι το 120% της αξίας της κύριας κατοικίας τους με χαμηλό επιτόκιο και σε χρονική περίοδο, που μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 25 έτη (άρθρο 8).

Ε) Το Δημόσιο συνεισφέρει στις καταβολές, σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες του υπαγόμενου προσώπου (άρθρο 9).

ΣΤ) Αν δεν επιτευχθεί συναινετική ρύθμιση, τότε ο οφειλέτης δικαιούται να ζητήσει τη ρύθμιση των οφειλών του με απόφαση δικαστηρίου (άρθρο 10).

Σημειώνεται ότι για την διαπίστωση της επιλεξιμότητας του δανειολήπτη, λαμβάνεται υπόψη η αντικειμενική αξία του ακινήτου, όπως αυτή προσδιορίζεται είτε από τις διατάξεις του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, είτε από τις λοιπές διατάξεις του αρμόδιου Υπουργείου Οικονομικών.

Ωστόσο, για τον υπολογισμό του ποσού που θα καταβάλλει ο επιλέξιμος πλέον οφειλέτης, λαμβάνεται υπόψη η εμπορική αξία του ακινήτου, προκειμένου να διασφαλίζεται η μη χειροτέρευση της θέσης των πιστωτών. Ο κρίσιμος χρόνος για την αποτίμηση της εμπορικής αξίας της κύριας κατοικίας τοποθετείται στην 31η Δεκεμβρίου του τελευταίου ή του προτελευταίου έτους πριν από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα

Η διαδικασία για τη ρύθμιση των οφειλών του εισαγόμενου πλαισίου θα γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό μέσο, και συγκεκριμένα μέσω πλατφόρμας η οποία αναπτύσσεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.).

Η εν λόγω πλατφόρμα θα αναβαθμιστεί περαιτέρω, ώστε να υπηρετήσει τις ανάγκες του νέου πλαισίου, ανακτώντας αυτόματα όλα τα απαιτούμενα στοιχεία αναφορικά με τις οφειλές των αιτούντων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (ανάλυση σε ανεξόφλητο κεφάλαιο, τόκους, διάρκεια) και να μην απαιτείται η χρονοβόρα και συχνά κοστοβόρα βεβαίωση οφειλών, η οποία οδηγούσε σε καθυστερήσεις στο προηγούμενο πλαίσιο προστασίας.

Τα πρόσωπα, που πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας του άρθρου 1, έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν αίτηση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Κάθε φυσικό πρόσωπο έχει τη δυνατότητα υποβολής μίας μόνον αίτησης στο παρόν πλαίσιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...