Στη Βουλή των Κοινοτήτων και με βρετανικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα παιχθεί η τελευταία πράξη του πολυκαιρινού και κουραστικού πια έργου του Brexit, αλλά προς το παρόν παραμένει ασαφές το πότε θα ανοίξει η αυλαία (πιθανολογείται πάντως ότι θα γίνει την Τρίτη 26 Μαρτίου).
Για να εξασφαλίσει έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης, η βρετανική κυβέρνηση χρειάζεται να πάρει με το μέρος της τουλάχιστον 75 μέλη του Κοινοβουλίου («αντάρτες» των Τόρις, κάποιους Εργατικούς και τους Βορειοϊρλανδούς).
«Σέβομαι τη λαϊκή εντολή»
Για την πρωθυπουργό της Βρετανίας η λαϊκή εντολή -του δημοψηφίσματος του 2016- δεν είναι διαπραγματεύσιμη, δεν επιδέχεται χειρισμούς ακύρωσής της από το πολιτικό προσωπικό . Η κυρία Μέι φρόντισε επίσης να δηλώσει ότι «θα ήταν λάθος» να ζητηθεί από τους βρετανούς πολίτες να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές ενώ έχουν από καιρό αποφασίσει να εγκαταλείψει την ΕΕ η πατρίδα τους. Συνεπώς, με την Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργική θέση αποκλείεται να ανακληθεί το άρθρο 50, το οποίο αίρει την αποχώρηση από την Ενωση.
Με δεδομένο το επιβληθέν από τους 27 χρονοδιάγραμμα και με την Τερέζα Μέι στη θέση της, οι κοινοβουλευτικές επιλογές περιορίζονται σε δύο: οι βουλευτές θα ψηφίσουν αν η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ βάσει της Συμφωνίας Αποχώρησης ή ατάκτως στη βάση του No Deal.
Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες από το Λονδίνο θέλουν τον χρηματιστικό παράγοντα (Goldman Sachs, Deutsche, JPMorgan, ING, κ.ά. τράπεζες) να θεωρεί αυξημένες τις πιθανότητες του No Deal. Μάλιστα η Goldman, όπως μεταδίδουν, θεωρεί ταυτόχρονα μεγάλη και την πιθανότητα η Βρετανία να επιλέξει τελικά να παραμείνει στην ΕΕ – παρά τις δηλώσεις Μέι, δηλαδή με άλλο πρόσωπο στην πρωθυπουργία).
Τα σενάρια
Σε περίπτωση υπερψήφισης της Συμφωνίας, η Βρετανία θα αποχωρήσει συντεταγμένα από την ΕΕ στις 22 Μαΐου.
Εάν η Συμφωνία καταψηφιστεί τρίτη φορά, ή εάν εμποδιστεί η διενέργεια της τρίτης ψηφοφορίας (από τον αρμόδιο θεσμικό παράγοντα), το Κοινοβούλιο θα αναλάβει τον έλεγχο του Brexit πριν από τις 12 Απριλίου.
Την ερχόμενη εβδομάδα οι βουλευτές θα συζητήσουν πρόταση της κυβέρνησης στην οποία αναφέρεται ότι το κοινοβούλιο εξέτασε τη δήλωση που έγινε στις 15 Μαρτίου από τη Μέι και στην οποία παρατίθενται τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για το Brexit, περιλαμβανομένου του σχεδίου για το αίτημα παράτασης. Είναι πιθανόν να προτείνουν αλλαγές ή τροποποιήσεις σε αυτήν την πρόταση, με εναλλακτικούς τρόπους για την διαδικασία εξόδου. Σε αυτούς περιλαμβάνεται πρόταση έγκρισης από το Κοινοβούλιο της Συμφωνίας της Μέι, υπό την προϋπόθεση ότι θα τεθεί σε έγκριση με δημοψήφισμα.
Στα σενάρια περιλαμβάνεται και η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να αποσπάσει από την κυβέρνηση Μέι τον έλεγχο της διαδικασίας του Brexit.
H περίπτωση του No Deal θεωρείται το εφιαλτικό σενάριο για τις επιχειρήσεις: θα τρομάξει τις αγορές και θα διαλύσει τις γραμμές τροφοδοσίας σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνον. Το εύρος των και κοινωνικών επιπτώσεων δεν γίνεται προς το παρόν να εκτιμηθεί.
Νο Deal σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος και κατά συνέπειαν η έξοδος θα είναι απότομη. Η Βρετανία είναι μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, άρα οι δασμοί και οι ρυθμίσεις που διέπουν τις εμπορικές της σχέσεις με την ΕΕ θα τεθούν υπό το ρυθμιστικό πλαίσιο του ΠΟΕ. Η Βρετανία λέει ότι θα καταργήσει τους δασμούς σε ευρεία γκάμα προϊόντων και ότι θα κρατήσει τα σύνορα ανάμεσα στην Ιρλανδία και στη Βόρεια Ιρλανδία ανοικτά, χωρίς τελωνειακούς ελέγχους, εάν αποχωρήσει χωρίς συμφωνία, αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εφαρμόσει τους κανονικούς δασμούς του ΠΟΕ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News