Είναι ο «νέος νόμος Κατσέλη» το πλέον κομβικό σημείο της τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση;
Δύσκολα μπορεί κάποιος να υποστηρίξει κάτι τέτοιο.
Και όμως, η κυβέρνηση Τσίπρα εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε ρήξη με τους Θεσμούς γι’ αυτόν, να θυσιάσει περί το 1 δισ. ευρώ που μας χρωστούν οι ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων και να πάει, τάχα, με το κεφάλι ψηλά στις εκλογές.
Το σκηνικό που στήνεται τις τελευταίες ημέρες δικαιολογεί κάθε υποψία για τους σχεδιασμούς του Πρωθυπουργού. Η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου για την πρώτη κατοικία και τα κόκκινα δάνεια είχε προαναγγελθεί και σε καμία περίπτωση δεν αιφνιδίασε του υπεύθυνους των θεσμών.
Ομως τα όσα εξελίσσονται στο παρασκήνιο διαμορφώνουν ένα πεδίο το οποίο δεν αφήνει πολλές διεξόδους: είτε ο Τσίπρας θα κάνει άλλη μία κωλοτούμπα και έπειτα από καθυστερήσεις και παρατάσεις θα πράξει ό,τι του πουν οι Βρυξέλλες, είτε οι Θεσμοί θα υποχωρήσουν και θα διακινδυνεύσουν να κατηγορηθούν για ξεδιάντροπη συμπαιγνία με την ελληνική κυβέρνηση. Μάλλον δυσκολότερο το δεύτερο.
Η τρίτη πιθανότητα είναι, επειδή κανείς δεν καίγεται για τίποτε, να διατηρηθεί για κάποιο χρονικό διάστημα ένα σκηνικό έντασης, με το οποίο στο Μέγαρο Μαξίμου θα βολευτούν ώστε να οδηγηθούν σε εκλογές ηρωικά και με τον αέρα του μάγκα και καραμπουζουκλή.
Μόνο που έτσι ούτε από τις αγορές δανείζεσαι, ούτε τράπεζες ανασταίνεις.
Ολα αυτά καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται οριστικά σε αποδρομή και αναζητεί απεγνωσμένα αφορμές προκειμένου να στήσει μία στοιχειώδη προεκλογική παράσταση.
Με το παράσημο της μονομερούς ενέργειας, ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στα γνωστά φτηνά τεχνάσματα: μπορεί να εμφανιστεί ως Ρομπέν των Δασών για όποιον είναι ακόμη διατεθειμένος να πιστέψει παραμύθια, να κατηγορήσει την αντιπολίτευση ότι είναι σκληρή, απάνθρωπη, νεοφιλελεύθερη και ακροδεξιά και… ό,τι βρέξει ας κατεβάσει στις κάλπες.
Θα είναι αυτή η τελική πράξη, μία κακοπαιγμένη επανάληψη ενός ούτως ή άλλως κακογραμμένου σεναρίου που φτιάχτηκε πριν από πέντε χρόνια;
Θα το δούμε τις αμέσως επόμενες ημέρες και εβδομάδες και εφόσον πράγματι υπάρξει η μονομερής κίνηση. Οι αντιδράσεις των δανειστών θα φανερώσουν πολλά.
Το κακό είναι ότι ακόμη και με την μονομερή ενέργεια, όπως την έχει περιγράψει η κυβέρνηση, το τραπεζικό σύστημα δεν θα εξυγιανθεί. Αντιθέτως, θα παραμείνει σε μία επικίνδυνη εκκρεμότητα, η οποία όσο καθυστερούν οι εκλογές, τόσο περισσότερες συνέπειες θα έχει.
Ομως αυτά δεν απασχολούν πλέον καθόλου, μα καθόλου την ελληνική κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News