Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών οργάνωσε από τον Ιούλιο έως τον Νοέμβριο του 2018 σειρά από εβδομαδιαίες ξεναγήσεις στο κεντρικό κτίριό του, έναν από τους πιο εμβληματικούς τόπους μνήμης της ελληνικής πρωτεύουσας.
Μέρος της Αθηναϊκής Τριλογίας, του πιο γνωστού και σημαντικού συμπλέγματος νεοκλασικών κτιρίων στο κέντρο της πόλης, το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών θεμελιώθηκε το 1839, σε σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Χανς Κρίστιαν Χάνσεν.
Οι αίθουσές του αποτέλεσαν χώρους εκπαίδευσης, συναναστροφής και διαμαρτυρίας. Στους χώρους του φιλοξενήθηκαν η Βουλή των Ελλήνων, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, πολυάριθμα μουσεία και εργαστήρια.
Στο εσωτερικό και στον περίβολό του έλαβε χώρα σειρά τελετουργικών εκδηλώσεων (ανιδρύσεις ανδριάντων και στηλών, εορτασμοί επετείων, κ.ά.), ενώ στη γεωγραφία της πόλης αποτέλεσε τον κατεξοχήν τόπο κινητοποιήσεων, διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων.
Οι 27 ξεναγήσεις, ωριαίας διάρκειας, στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, γνώρισαν ιδιαίτερη απήχηση, καθώς περισσότεροι από 900 Ελληνες και ξένοι επισκέπτες, όπως και αρκετές ομάδες σχολείων, περιηγήθηκαν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του ΕΚΠΑ. Πραγματοποιήθηκαν από τους μεταπτυχιακούς σπουδαστές του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ Μιχάλη Γιοχάλα και Παύλο Γκουγιάννο και με την επιστημονική εποπτεία του αναπληρωτή καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στο ίδιο Τμήμα Δημήτρη Παυλόπουλου.
Οι ξεναγήσεις αρχίζουν προσεχώς εκ νέου από σπουδάστριες, σπουδαστές και υποψήφιους διδάκτορες του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία και Ιστορία της Τέχνης», με κατεύθυνση την «Ιστορία της Νεότερης Τέχνης» του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, υπό την επιστημονική επίβλεψη του Δημήτρη Παυλόπουλου και πάλι. Εγγράφονται μάλιστα σε ευρύτερο πρόγραμμα ανάδειξης του κτιρίου του ΕΚΠΑ.
Για τον σκοπό αυτόν έχουν ήδη τοποθετηθεί στην είσοδο του κτιρίου πληροφορίες στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, ενώ έχει συγκροτηθεί επιτροπή από τους Βαγγέλη Καραμανωλάκη (επίκουρο καθηγητή Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ), Μάρλεν Μούλιου (λέκτορα Μουσειολογίας στο ίδιο Τμήμα) και Δ. Παυλόπουλο, με σκοπό τη δημιουργία μόνιμης έκθεσης στα Προπύλαια για την ιστορία του ΕΚΠΑ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News