Αναταραχή επικράτησε στα Βαλκάνια το Σαββατοκύριακο με αντικυβερνητικές πορείες και επεισόδια σε Σερβία, Αλβανία και Μαυροβούνιο.
Στο Βελιγράδι, νέες, επεισοδιακές κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης του Αλεξάνταρ Βούτσιτς σημειώθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή.
Το βράδυ του Σαββάτου, διαδηλωτές έκαναν έφοδο στο κτίριο της κρατικήςτηλεόρασης της Σερβίας (RTS), απαιτώντας να προβληθούν και οι θέσεις της αντιπολίτευσης.
Επικεφαλής των διαδηλωτών ήταν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης. Το αίτημά τους αρνήθηκε να ικανοποιήσει η διεύθυνση της τηλεόρασης.
Η αστυνομία κατάφερε να απωθήσει τους διαδηλωτές και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης εκτός του κτιρίου της κρατικής τηλεόρασης χωρίς να χρειαστεί να ασκήσει βία.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αστυνομία μετέφερε εκτός κτιρίου κάποιους από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, καθώς είχαν καθίσει στο πάτωμα και αρνούνταν να εγκαταλείψουν το κτίριο.
Ο Guardian, θυμίζει ότι η προηγούμενη έφοδος στην κρατική τηλεόραση, ήταν τον Οκτώβριο του 2000 και είχε οδηγήσει στην κατάρρευση του καθεστώτος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
«Είναι παράλογο να διαδηλώνει κατά του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η ενωμένη αντιπολίτευση, τρεις μήνες, σε δεκάδες πόλεις της Σερβίας και να μην έχει φιλοξενηθεί κανένας ηγέτης στην δημόσια τηλεόραση» δήλωσε ο ο αρχηγός του κόμματος Dveri της αντιπολίτευσης, Μπόσκο Ομπράντοβιτς.
Ο υπουργός Εσωτερικών Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι η αστυνομία απώθησε όλους τους διαδηλωτές εκτός κτιρίου, ενώ συνελήφθησαν δύο άτομα, τα οποία άσκησαν βία κατά των αστυνομικών.
Την εισβολή των διαδηλωτών στην RTS καταδίκασαν η πρωθυπουργός της Σερβίας Ανα Μπρνάμπιτς και ο υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάτσιτς.
Την Κυριακή, περίπου δύο χιλιάδες διαδηλωτές περικύκλωσαν το προεδρικό μέγαρο στο Βελιγράδι, τη στιγμή που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έδινε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια στη δημόσια τηλεόραση.
Ο Βούτσιτς καταδίκασε την εισβολή των διαδηλωτών στο κτίριο της τηλεόρασης και χαρακτήρισε «φασίστες και κλέφτες» τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που έχουν -όπως είπε- την υποστήριξη της ηγεσίας των Αλβανών του Κοσόβου και την ανοχή των δυτικών χωρών. Δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συζητήσει με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και δεν θα ικανοποιήσει κανένα από τα αιτήματά τους, «ακόμη και αν κατεβάσουν εκατό χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους».
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Βούτσιτς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, λάμβανε συνεχώς σημειώματα από συνεργάτες του που τον ενημέρωναν για την κατάσταση που επικρατεί εκτός του προεδρικού μεγάρου. Κάθε φορά που ανακοίνωνε τι του μεταφέρουν οι συνεργάτες του, δήλωνε ότι δεν τους φοβάται και δεν θα υποχωρήσει. Ενα από τα μηνύματα, όπως ισχυρίστηκε, προερχόταν από τους Σέρβους του Κοσόβου οι οποίοι εξέφραζαν την ετοιμότητά τους να έρθουν στο Βελιγράδι να τον υπερασπιστούν.
Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης που βρίσκονταν μπροστά από το προεδρικό μέγαρο δήλωναν ότι οι διαδηλωτές θα συνεχίσουν τον αποκλεισμό του κτιρίου για να αποτρέψουν την έξοδο του Βούτσιτς. Ηταν αμφίβολο, ωστόσο, αν θα επέλεγε ο Βούτσιτς να βγει από την κεντρική είσοδο μιας και, όπως είναι γνωστό, στο προεδρικό μέγαρο υπάρχει και υπόγεια σήραγγα που οδηγεί μακριά, έξω από το κτίριο.
Στο Μαυροβούνιο
Στο Μαυροβούνιο, εξάλλου, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το βράδυ του Σαββάτου στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα, στην πέμπτη κινητοποίηση που οργανώνεται τους τελευταίους δύο μήνες, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Μίλο Τζουκάνοβιτς και της κυβέρνησής του.
Το πλήθος, κυρίως φοιτητές και μέλη οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, πραγματοποίησε πορεία στο κέντρο της πόλης φωνάζοντας συνθήματα όπως «Μίλο, κλέφτη» και «Εμείς είμαστε το κράτος». Οι ακτιβιστές κατηγορούν τον πρόεδρο για κατάχρηση εξουσίας, χρηματισμό και ρουσφετολογία.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν αφού ο Ντούσκο Κνέζεβιτς, ένας επιχειρηματίας και πρώην σύμμαχος του Τζουκάνοβιτς κατηγόρησε τον πρόεδρο και το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών (DPS) για κατάχρηση εξουσίας και «ομιχλώδεις» οικονομικές συμφωνίες. Τόσο ο Τζουκάνοβιτς όσο και το κόμμα αρνούνται τις κατηγορίες, αλλά τονίζουν ότι οι διαδηλώσεις είναι νόμιμες εφόσον δεν υπάρχουν βίαια επεισόδια.
Ο 57χρονος Τζουκάνοβιτς κυβερνά το Μαυροβούνιο επί τρεις δεκαετίες, είτε ως πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός. Η χώρα του είναι μέλος του ΝΑΤΟ και είναι επίσης υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Οι εισαγγελικές αρχές του Μαυροβουνίου κατηγορούν πάντως τον Κνέζεβιτς για απάτη και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Εχουν εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του φυγόδικου τραπεζίτη ο οποίος έχει καταφύγει στη Βρετανία. Εκείνος απαντά ότι θα παρουσιάσει περισσότερες αποδείξεις για τη διαφθορά του Τζουκάνοβιτς και των συμμάχων του.
Στην Αλβανία
Τέλος, στην Αλβανία, διαδηλωτές επιχείρησαν πάλι να μπουν στο κοινοβούλιο στα Τίρανα, όπου τους απώθησε η αστυνομία με τη χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση.
Νωρίτερα, είχαν πραγματοποιήσει πορεία στα Τίρανα ζητώντας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Η κινητοποίηση της αντιπολίτευσης ξεκίνησε ειρηνικά το μεσημέρι. Στη συνέχεια όμως, ξέσπασαν βίαια επεισόδια, όταν μια μικρή ομάδα άρχισε να εκτοξεύει πέτρες εναντίον των αστυνομικών που είχαν αναλάβει τη φρούρηση του Κοινοβουλίου. Η εφημερίδα Albanian Daily News ανέφερε ότι τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές και ισάριθμοι αστυνομικοί τραυματίστηκαν.
Παρόμοια επεισόδια είχαν σημειωθεί και τον περασμένο μήνα, όταν οι συγκεντρωμένοι προκάλεσαν ζημιές σε πολλά κυβερνητικά κτίρια και η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και νερό υπό πίεση.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα, είπε ότι η Αλβανία δεν πρόκειται να ηρεμήσει μέχρι να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα και να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Παράλληλα, επέκρινε τους διπλωμάτες δυτικών χωρών που έχουν κάνει έκκληση για ηρεμία και διάλογο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News