Η τεχνολογία επικοινωνίας ανάμεσα σε υπολογιστές δημιουργήθηκε για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού στην δεκαετία του 1970. Όπως συμβαίνει συνήθως, μετά από κάποια χρόνια η τεχνολογία αυτή πέρασε στον ιδιωτικό τομέα και γεννήθηκε το Internet το οποίο όμως στην βρεφική του ηλικία ήταν ένας άναρχο και χαοτικό ψηφιακό περιβάλλον. Επρεπε να βάλει το χέρι του ένας βρετανός ερευνητής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CERN) για να γίνει το Διαδίκτυο ο ηλεκτρονικός κόσμος που εμείς γνωρίζουμε σήμερα. Ο Τιμ Μπέρνερς Λι το 1989 δημιούργησε το World Wide Web, τον περίφημο Παγκόσμιο Ιστό, το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης στο Internet. Στην ουσία το WWW δεν προκάλεσε απλά την αναγέννηση του Internet αλλά λειτούργησε σαν ένα Big Bang επιτρέποντας στο Διαδίκτυο να κατακτήσει τον σύγχρονο κόσμο.
Ο Τιμ Μπέρνερς Λι που έχει λάβει πλέον τον τίτλο του σερ κάνει συχνά παρεμβάσεις για όσα εξελίσσονται στον κόσμο που αυτός δημιούργησε. Την Τρίτη 12 Μαρτίου ο Παγκόσμιος Ιστός έσβησε 30 κεράκια στην τούρτα των γενεθλίων του αλλά ο Τιμ Μπέρνερς Λι δεν είχε διάθεση για εορτασμούς. Τόσο με δηλώσεις του όσο και με μια δημόσια επιστολή του εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το μέλλον του Internet. Ο Λι αναφέρει ότι πολλοί άνθρωποι σήμερα νιώθουν αβέβαιοι κατά πόσο ο Ιστός τελικά υπήρξε μια δύναμη για το καλό ή για το κακό, αν και ο ίδιος διατηρεί ελπίδες πως τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο τα επόμενα 30 χρόνια.
«Αν παρατήσουμε την προσπάθεια να φτιάξουμε ένα καλύτερο Ιστό τώρα, τότε η αποτυχία δεν θα ανήκει στον Ιστό, αλλά σε μας. Είναι το ταξίδι μας από την ψηφιακή εφηβεία προς ένα πιο ώριμο, υπεύθυνο και περιεκτικό μέλλον», τονίζει ο Λι στην επιστολή του. Ως θετικό σημάδι, μεταξύ άλλων, θεωρεί ότι αρκετές κυβερνήσεις θέλουν να αποφύγουν τη «βαλκανοποίηση» του Διαδικτύου, δηλαδή τον κατατεμαχισμό του εντός εθνικών ή περιφερειακών συνόρων.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, o Τιμ Μπέρνερς Λι μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών ανέφερε ότι δεν βρίσκει «και τόσο ωραίο» τον Ιστό σήμερα πια και ότι πολλοί συνειδητοποιούν ότι «δεν εξυπηρετεί την ανθρωπότητα πολύ καλά». Όπως είπε «φαίνεται πως διαρκώς πηγαίνουμε από την μια καταστροφή της ιδιωτικότητας στην επόμενη», παραπέμποντας επίσης στις εντεινόμενες ανησυχίες κατά πόσο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζουν τη δημοκρατία.
Μιλώντας στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC ο Λι είπε ότι απαιτείται παγκόσμια δράση για να σταματήσει «η καθοδική βουτιά προς ένα δυσλειτουργικό μέλλον», ιδίως όσον αφορά την εμπορευματοποίηση, την υποκλοπή και τη χειραγώγηση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, την συστηματική εξάπλωση της επιθετικότητας και της παραπληροφόρησης, την ολοένα μεγαλύτερη πόλωση των απόψεων κ.α. Όπως σημείωσε, μέσα σε αυτή την 30ετία, τα πρώτα 15 χρόνια ήταν καλά, αλλά μετά «στράβωσαν» και τώρα απαιτείται αλλαγή πλεύσης για να διορθωθούν ξανά.
Δήλωσε πάντως αισιόδοξος, επειδή ολοένα περισσότεροι άνθρωποι -χάρη και σε σκάνδαλα τύπου Cambridge Analytica- αρχίζουν πια να καταλαβαίνουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν ως χρήστες του Ιστού. Κάλεσε τους πάντες -από τους πολιτικούς ηγέτες και τους επιχειρηματίες ως τους απλούς πολίτες- να συμβάλουν, ώστε το διαδίκτυο να γίνει καλύτερο και όχι χειρότερο τα επόμενα χρόνια.
«Πρέπει να έχετε τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων σας. Δεν πρόκειται για πετρέλαιο. Δεν είναι εμπόρευμα. Δεν πρέπει να μπορείτε να τα πουλάτε για να βγάλετε χρήματα», δήλωσε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, έχει προωθήσει την ιδέα ενός κοινωνικού «Συμβολαίου για τον Ιστό», καθώς και την τεχνολογική πλατφόρμα Solid, που επιστρέφει στους χρήστες τον έλεγχο των δεδομένων τους, διαχωρίζοντας τις εφαρμογές (apps) από την αποθήκευση των δεδομένων των χρηστών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News