Με την οικονομία της Ευρωζώνης σε επιβράδυνση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να αναβάλει για το 2020 («τουλάχιστον έως το τέλος του 2019») την αύξηση των επιτοκίων. Παράλληλα η προεδρία Ντράγκι προγραμμάτισε από τον Σεπτέμβριο τη χορήγηση δανείων Tltro στις τράπεζες. Τα δάνεια αυτά θα προσφέρουν φθηνή ρευστότητα στις τράπεζες προκειμένου, μέσω αυτών, το χρήμα να καταλήξει στην πραγματική οικονομία με τη μορφή επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων. (Πάντως τα περιθώρια κέρδους για τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα παραμένουν μικρά εν συγκρίσει με εκείνα των αμερικανικών ή ασιατικών τραπεζών.)
Το φρενάρισμα της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη παρατηρείται σε περιβάλλον πολιτικής αβεβαιότητας στο εσωτερικό της Ενωσης (Brexit και Ευρωεκλογές) και έντασης διεθνώς (σινοαμερικανική εμπορική διαμάχη με γεωπολιτικές διαστάσεις). Ετσι η ΕΚΤ θεώρησε ότι η χρονική συγκυρία δεν προσφέρεται για αύξηση των επιτοκίων. Είναι χαρακτηριστική η φράση που χρησιμοποίησε ο Μάριο Ντράγκι για να αποδώσει το σκεπτικό της ΕΚΤ: «Κινήσεις προσεκτικές, μικρά βήματα, σαν να βρισκόμαστε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο» όπως έγραψε η ιταλική Corriere della Sera.
ΑΕΠ και πληθωρισμός
Λίγους μήνες πριν από το τέλος της προεδρίας Ντράγκι (η θητεία του λήγει το φθινόπωρο), η Κεντρική Τράπεζα της Ευρωζώνης δεν έχει παραιτηθεί από την παροχή κινήτρων σε μια οικονομία που θα κινηθεί «με σημαντική επιβράδυνση τα επόμενα χρόνια»: το ΑΕΠ της Ευρωζώνης σύμφωνα με τις νέες, πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις της ΕΚΤ θα είναι 1,1 το 2019 και 1,6% το 2020. Η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε την αρχική εκτίμησή της για το ΑΕΠ του 2021 στο 1,5%. Οι εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό: 1,2% το 2019, 1,5% το 2020 και 1,6% το 2021.
Τραπεζική ενοποίηση
Οσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, η κρίσιμη καμπή θα είναι η θεσμική ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης, «η οποία παραμένει προτεραιότητά μας». Η ΕΚΤ έχει τη γνώμη ότι δεν υφίστανται συγχωνεύσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών παρά μόνο σε εθνικό επίπεδο και ότι ακόμη υπάρχουν πάρα πολλά πιστωτικά ιδρύματα στην αγορά – υπάρχουν ακόμη και εκείνα τα οποία δεν είναι κερδοφόρα.
ΕΚΤ και Fed
«O πρόεδρος της ΕΚΤ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις μας», γράφει και ο αναλυτής των FT Μάρτιν Σάντμπου, «ότι τον Νοέμβριο θα τερματίσει την οκταετή θητεία του χωρίς ποτέ να αυξήσει τα επιτόκια» – επισημαίνοντας ότι ο ιταλός οικονομολόγος ξεκίνησε την καριέρα του στο τιμόνι της τράπεζας του ευρώ αντιστρέφοντας την πολιτική αυξήσεων των επιτοκίων που είχε εφαρμόσει ο προκάτοχός του Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
«Αυτή δεν είναι η μόνη μετατόπιση στη Φρανκφούρτη. Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε επίσης ότι θα διατηρήσει σταθερό το ποσό των χρηματοπιστωτικών τίτλων που είχε αποκτήσει στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, μέχρι να αρχίσει να αυξάνεται το επιτόκιο. Υποσχέθηκε επίσης έναν νέο γύρο φθηνών μακροπρόθεσμων δανείων. Ολα αυτά είναι λογικά. Η οικονομία της ευρωζώνης έχει επιβραδυνθεί απότομα τους τελευταίους έξι μήνες και είναι ευάλωτη στη συνεχιζόμενη υποτονικότητα».
Ο αναλυτής της βρετανικής εφημερίδας, βάζοντας στο παιχνίδι και τη νομισματική πολιτική της Fed, εκφράζει την ευχή και την «ελπίδα» του ότι «η νομισματική επανεξέταση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα συμβάλει ώστε να συντομευθεί ο χρόνος της επιβράδυνσης στην Ευρώπη αλλά και να αποτραπεί περίπτωση επιβράδυνσης στις ΗΠΑ».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News