404
Ο Γκι Φέρχοφστατ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης | EPA

Φέρχοφστατ: Αντιμέτωπη με έναν εθνικιστικό και λαϊκιστικό εφιάλτη η Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2019, 14:37
Ο Γκι Φέρχοφστατ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης
|EPA

Φέρχοφστατ: Αντιμέτωπη με έναν εθνικιστικό και λαϊκιστικό εφιάλτη η Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2019, 14:37

Η Ευρωπαϊκή Ενωση κινδυνεύει από την επέλαση ενός λαϊκιστικού και εθνικιστικού εφιάλτη, αν οι κεντρώοι δεν καταφέρουν να κερδίσουν ξανά τη λαϊκή στήριξη για το όραμα της ενωμένης ηπείρου, προειδοποιεί ο ηγέτης των φιλελεύθερων δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκι Φέρχοφστατ.

Οι ευρωεκλογές του Μαΐου φαίνεται πως θα προκαλέσουν μεγάλες αλλαγές στη σύνθεση του ευρωκοινοβουλίου. Το δίπολο των κεντροδεξιών και κεντροαριστερών δυνάμεων αναμένεται να χάσει την πλειοψηφία για πρώτη φορά σε 40 χρόνια, ακόμα και μετά τις νέες έδρες που θα κερδίσει, λογικά, το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, «Η Δημοκρατία μπροστά» (La REM).

Σε κοινή του συνέντευξη στην Guardian και άλλες πέντε ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο Φέρχοφστατ, ηγέτης της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, από το 2009, τονίζει ότι οι ευρωπαίοι κεντρώοι έχουν μία «τελευταία ευκαιρία» μετά τις εκλογές να κερδίσουν ξανά το χαμένο έδαφος από τους εθνικιστές και τους λαϊκιστές πριν την επόμενη αναμέτρηση του 2024.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου εξηγεί ότι η ΕΕ χρειάζεται δραστικές αλλαγές στη διαχείριση της ευρωζώνης, του μεταναστευτικού και της κοινής άμυνας, αν θέλει να γίνει πάλι λαοφιλής.

«Τίποτα δεν είναι αιώνιο. Τϊποτα. Δεν είναι όλοι οι πολιτικοί θεσμοί αιώνιοι. Η μεταρρύθμιση είναι καθήκον μας. Αν αποτύχουμε, τότε η τραγωδία, ο εφιάλτης θα γίνει πραγματικότητα», λέει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος δηλώνει σύμφωνος με το μανιφέστο της «ευρωπαϊκής αναγέννησης» του γάλλου προέδρου, που απηύθυνε τη Δευτέρα ο Μακρόν σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες, μέσω πολλών εφημερίδων.

Πρόσθεσε πως η εκλογή των νέων ευρωβουλευτών από τις τάξεις του La REM, θα δημιουργήσει ένα φιλελεύθερο μπλοκ στο ευρωκοινοβούλιο, μεγαλύτερο του σημερινού, όμως ο ίδιος δεν έχει καμία φιλοδοξία να παραμείνει στην ηγετική του θέση. «Χρειαζόμαστε μία καινούργια κεντρώα, φιλοευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική πολιτική δύναμη, ως εναλλακτική λύση απέναντι στους εθνικιστές και το στάτους κβο», λέει ο Φέρχοφστατ.

Ο ίδιος πιστεύει επίσης, ότι η υπόθεση Brexit πρέπει να τελειώνει το συντομότερο δυνατόν για το καλό της ΕΕ. Αν η αβεβαιότητα συνεχιστεί μετά την ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας στο βρετανικό κοινοβούλιο, θα είναι «ό,τι χειρότερο» μπορεί να συμβεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit ρουφάνε όλη την ενέργεια της ΕΕ και δεν μπορεί να ασχοληθεί με ζωτικά θέματα, όπως το μεταναστευτικό και η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης. Δεν είναι απλά θέμα χρόνου. Είναι και ότι ξοδεύουμε εκεί όλη μας την πνευματική ενέργεια. Στα επόμενα χρόνια, δεν πρέπει να ασχολούμαστε ξανά με το Brexit», λέει ο ευρωβουλευτής, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του ευρωκοινοβουλίου και της Βρετανίας για την αποχώρηση της δεύτερης από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...