Ενα βήμα πιο κοντά στην κατάργηση της αλλαγής ώρας βρίσκονται η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά την σχετική απόφαση της επιτροπής Μεταφορών της ΕΕ.
Η επιτροπή αποφάσισε, με 23 ψήφους υπέρ και 11 κατά, την κατάργηση της ενιαίας ζώνης ώρας, αφήνοντας στην κάθε χώρα το δικαίωμα επιλογής αν ακολουθήσει τη χειμερινή ή τη θερινή ώρα.
Για την οριστική κατάργηση, που ορίστηκε για τον Μάρτιο του 2021, πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα κράτη μέλη και να ψηφίσει το Ευρωκοινοβούλιο.
Η κάθε χώρα καλείται να επιλέξει την ώρα που επιθυμεί μέχρι τον Απρίλιο του 2020.
Η απόφαση θα ισχύσει και για τη Βρετανία, εάν είναι ακόμη στην ΕΕ ή σε μια μεταβατική περίοδο.
Υπάρχουν βέβαια, έντονες αντιδράσεις για την κατάργηση της αλλαγής ώρας από πολλές χώρες. Η επιτροπή Μεταφορών ψήφισε με βάση τις προτιμήσεις των 4,5 εκατ. ευρωπαίων πολιτών, που είπαν τη γνώμη τους σε ένα άτυπο δημοψήφισμα. Ομως, η συντριπτική πλειοψηφία των ψήφων προήλθε από τη Γερμανία και σίγουρα δεν είναι αντιπροσωπευτική της ΕΕ.
Επίσης, υπάρχουν μεγάλες διαφορές από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα,περισσότεροι από το 90% όσων ψήφισαν από Πολωνία και Φινλανδία, ήταν υπέρ της κατάργησης, ενώ Ελλάδα και Κύπρος ψήφισαν να παραμείνει η αλλαγή ώρας ως έχει.
Πάντως, η σωστή ώρα είναι η χειμερινή και όχι η θερινή, η οποία άρχισε να εφαρμόζεται, για πρώτη φορά στον κόσμο, στην καναδική πόλη Πορτ Αρθουρ του Οντάριο, το 1908, ενώ το 1916 ακολούθησαν η Γερμανία και η Αυστροουγγαρία για να εξοικονομήσουν κάρβουνο στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Γρήγορα, ακολούθησαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ οι ΗΠΑ το αποφάσισαν το 1918. Σε κάθε περίπτωση, οι λόγοι για την αλλαγή ήταν καθαρά οικονομικοί.
Αλλωστε, οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένα εξηγήσει τα προβλήματα που δημιουργεί η αλλαγή της ώρας την άνοιξη στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και στα ζώα και τα φυτά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News