Για κάποιον που έχει διασχίσει με τα πόδια την Ανταρκτική και τον Αρκτικό Κύκλο, μια διαδρομή οκτώμισι χιλιομέτρων θα έπρεπε να φαντάζει… περίπατος.
Οχι όμως, αν πρόκειται για την απόσταση από τη νήσο Ρόμπεν της Νότιας Αφρικής μέχρι την ακτή του Κέιπ Τάουν, «σπίτι» εκατοντάδων μεγάλων λευκών καρχαριών.
Αυτή θα επιχειρήσει να διανύσει ο σερ Ράνουλφ Φάινς, από τους πιο γνωστούς βρετανούς εξερευνητές των τελευταίων δεκαετιών, ο οποίος, σε ηλικία 75 ετών, θα φορέσει βάρη στα πόδια και θα περπατήσει στον βυθό του Ατλαντικού ωκεανού.
Ο λόγος; Οχι μόνο το ασίγαστο πάθος του για νέες κατακτήσεις, αλλά και η συγκέντρωση χρημάτων για το Νοσοκομείο Παίδων «Νέλσον Μαντέλα» στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Η νήσος Ρόμπεν ήταν το μέρος όπου ο νοτιοαφρικανός ηγέτης πέρασε 18 από τα 27 του χρόνια στη φυλακή, μέχρι που απελευθερώθηκε το 1990.
Ο βρετανός εξερευνητής, μακρινός ξάδελφος των ηθοποιών Τζόσεφ και Ραλφ Φάινς, έχει πραγματοποιήσει δεκάδες εξερευνητικές αποστολές σε όλο τον πλανήτη. Αυτή δεν αποκλείεται να είναι η τελευταία του, όχι λόγω ηλικίας, αλλά λόγω του υψηλού βαθμού επικινδυνότητας, κάτι που γνωρίζει και ο ίδιος.
Οπως δηλώνει στους Times, θα περπατά στον βυθό με βάρη στα πόδια, κάτι από μόνο του πολύ κουραστικό, 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το σημείο είναι γεμάτο καρχαρίες, ένας από τους λόγους που οι ολλανδοί κατακτητές έχτισαν εκεί φυλακή, από τα μέσα του 1600 ακόμα.
Μία θαλάσσια βόλτα μέσα σε ατσάλινο κλουβί, στο μέρος όπου βρίσκονται οι καρχαρίες, είναι δημοφιλής τουριστική ατραξιόν για τους επισκέπτες του Κέιπ Τάουν.
Ο Φάινς όμως, δεν θα είναι σε κλουβί, αλλά εντελώς εκτεθειμένος στον βυθό. Θα έχει μαζί του μόνο συσκευή για να αναπνέει και μία ηλεκτρονική συσκευή που υποτίθεται ότι διώχνει τους καρχαρίες. Ομως, η δοκιμή αυτής της συσκευής σε μεγάλους λευκούς καρχαρίες, δεν έχει φέρει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Γνωστός για τις περιπέτειές του ανά τον πλανήτη, ο Φάινς δεν φαίνεται να πτοείται. Γυρνώντας από την Ανταρκτική, για να επιβιώσει, το 2013, επέλεξε να κόψει μόνος του με πριόνι τις άκρες αρκετών δακτύλων στα χέρια του, που είχαν πάθει κρυοπαγήματα.
Στις αποστολές του, έως σήμερα, ο εξερευνητής έχει συγκεντρώσει 18 εκατ. λίρες για φιλανθρωπικούς σκοπούς και τώρα, με την αποστολή του στη Νότια Αφρική, στοχεύει σε άλλα δύο, ώστε να φτάσει τα 20 εκατ.
Προς το παρόν, η ομάδα που τον στηρίζει, αναζητεί τα χρήματα από χορηγούς για να γίνει η αποστολή.
Ο ίδιος παραδέχεται ότι πλέον, οι αντοχές του είναι περιορισμένες. Εχει διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη, έχει διαβήτη Τύπου 2, αρθρίτιδα στους γοφούς, πόνο στη μέση και προβλήματα στην όραση, ενώ πριν 16 χρόνια είχε υποβληθεί σε επέμβαση διπλού μπάι-πας. Επίσης, προσθέτει, έχει αρχίσει να ξεχνάει.
Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να γυμνάζεται κάθε μέρα, όσο του επιτρέπει το σώμα του, γιατί αν σταματήσει, πιστεύει ότι θα είναι «η αρχή του τέλους».
Οταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν είναι σίγουρος ότι θα επιβιώσει της υποβρύχιας περιπέτειάς του, απάντησε απλά, «Θα δούμε».
Εκτός από τους δύο πόλους που διέσχισε, έγινε ο πρώτος συνταξιούχος που σκαρφάλωσε στην κορυφή του Εβερεστ, κατά την τρίτη του απόπειρα, το 2009, σε ηλικία 65 ετών. Τρία χρόνια νωρίτερα, είχε γεννηθεί η μοναδική του κόρη, Ελίζαμπεθ, 13 ετών, σήμερα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News