Με τις κατηγορίες της αυθαίρετης κατάληψης δημοσίου κτήματος, περί αυθαιρέτων κατασκευών και της απείθειας οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα 36 άτομα που συνελήφθησαν επειδή τοποθέτησαν ένα μεγάλο μεταλλικό σταυρό στη βραχώδη ακτή του Απελή της Μυτιλήνης.
Μετά την απολογία τους οι 36 (35 Έλληνες και ένας Αλβανός) άρχισαν να αφήνονται ελεύθεροι ενώ θα ορισθεί τακτική δικάσιμος.
Εκτός από τα 36 άτομα που προσήχθησαν είχαν κατασχεθεί και δυο γερανοφόρα οχήματα που αργότερα παραδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.
Ο μεγάλος μεταλλικός σταυρός ύψους 10 μέτρων και πλάτους 5,25 κατασκευάσθηκε στη Χίο και, μαζί με μια μεγάλη τσιμεντένια βάση, τοποθετήθηκαν την Κυριακή με τη χρήση γερανού.
Είναι συνέχεια σε μια υπόθεση που ξεκινά από τον Αύγουστο του 2018.
Τότε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, άγνωστοι τοποθέτησαν ένα τσιμεντένιο σταυρό σε βραχώδη ακτή της Μυτιλήνης, στη θέση Απελή δίπλα από τη δημοτική πλαζ Τσαμάκια.
Η ακτή αποτελεί κομμάτι του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου του κάστρου της πόλης, που προστατεύεται από τον αρχαιολογικό νόμο. Σχετίζεται και με την πρόσφατη ιστορία της πόλης και ιδιαίτερα με την εκτέλεση πατριωτών από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής.
Η τοποθέτηση του σταυρού τον περσινό Αύγουστο αποτέλεσε τη συνέχεια μιας σειράς άλλων γεγονότων που περιελάμβαναν το βάψιμο μεγάλων λευκών σταυρών στα τοιχία της ακτής. Και αυτό σε συνέχεια επεισοδίων στην ακτή στη διάρκεια του καλοκαιριού που ξεκίνησαν από το διώξιμο αιτούντων άσυλο επειδή έκαναν μπάνιο με «απρεπή αμφίεση» (δηλαδή με τα εσώρουχα τους) και με την καταστροφή ξύλινων πάγκων για να μην κάθονται οι ξένοι. Όλα τα παραπάνω ήταν έργο επίσης αγνώστων.
Στην τελευταία απόπειρα, έγινε προσπάθεια να εκφορτωθούν οικοδομικά υλικά από φορτηγό και με τη χρήση γερανοφόρου οχήματος προκειμένου να κατασκευαστεί η βάση για να στηθεί ένας μεγαλύτερος σταυρός που όπως έγινε γνωστό με ανάρτηση στελέχους της Χρυσης Αυγής από τη Χίο. Με την παρέμβαση της Αστυνομίας, τα υλικά δεν εκφορτώθηκαν και η προσπάθεια ματαιώθηκε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News