839
Εφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζονται να φέρουν στο κοινοβούλιο τα νομοσχέδια για τις ρυθμίσεις οφειλών | INTIMEnews

«Aστην να λέει την Κομισιόν»: Η Αχτσιόγλου φέρνει άμεσα τα νομοσχέδια για τις δόσεις σε εφορία και Ταμεία

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2019, 09:33
Εφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζονται να φέρουν στο κοινοβούλιο τα νομοσχέδια για τις ρυθμίσεις οφειλών
|INTIMEnews

«Aστην να λέει την Κομισιόν»: Η Αχτσιόγλου φέρνει άμεσα τα νομοσχέδια για τις δόσεις σε εφορία και Ταμεία

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2019, 09:33

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να της τράβηξε το αφτί στην πρόσφατη έκθεση εποπτείας, η κυβέρνηση όμως δεν δείχνει να πτοείται και προχωρά κανονικά με τα νομοσχέδια για τις δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Οπώς μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήδη στο στάδιο της επεξεργασίας βρίσκονται δύο ξεχωριστά νομοσχέδια για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα του Μαρτίου, προκειμένου να ακολουθήσει η διαβούλευση με τους θεσμούς και η ψήφισή τους στη Βουλή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει όμως να έχει διαφορετική γνώμη, καθώς όπως υπογραμμίζει στην έκθεσή της, «είναι σημαντικό να αποφευχθούν αρνητικά ρίσκα για τα δημόσια έσοδα και να διαφυλαχθεί η κουλτούρα πληρωμών, καθώς αυτοί ήταν οι βασικοί στόχοι των μεταρρυθμίσεων στη συλλογή των δημόσιων εσόδων οι οποίες ενεργοποιήθηκαν στη διάρκεια των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας».

Κυβερνητικές πηγές δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για τις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς όπως έλεγαν, η Αθήνα έχει ενημερώσει έγκαιρα τους εταίρους στο περιθώριο του Eurogroup του Φεβρουαρίου πως «δεν πρόκειται να τους αιφνιδιάσει και ότι οποιαδήποτε πρόταση θα συζητηθεί μαζί τους προκαταβολικά».

Σύμφωνα με πληροφορίες του κρατικού πρακτορείου, η ρύθμιση των οφειλών στην εφορία δεν θα έχει «οριζόντιο χαρακτήρα», αλλά θα περιλαμβάνει κριτήρια υπαγωγής, με στόχο αφ’ ενός να βοηθηθούν όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας που τους εμποδίζουν να αποπληρώνουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους και, αφ’ ετέρου, να αποκλειστούν οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Μεταξύ των σχεδίων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, είναι και η σύνδεση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών με το ύψος του ακατάσχετου ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό. Ήτοι, όσο συνεπέστερος θα είναι ο οφειλέτης στην αποπληρωμή των δόσεων, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού το οποίο θα λογίζεται ως ακατάσχετο.

Με το όλο ζήτημα να χαρακτηρίζεται ως «ιδιαίτερα σύνθετο σε τεχνικό επίπεδο», η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει καταλήξει ακόμη στις λεπτομέρειες της ρύθμισης, όπως και στον μέγιστο αριθμό των δόσεων.

Παράλληλα, στους θεσμούς έχει ήδη αποσταλεί το κείμενο του νομοσχεδίου για την προστασία της κύριας κατοικίας, μετά και από τις τροποποιήσεις που συμφωνήθηκαν κατά την τελευταία συνάντηση των εκπροσώπων των τραπεζών με την κυβέρνηση.

Στο κείμενο η κυβέρνηση απαντά ουσιαστικά σε ερωτήματα που τέθηκαν από τους εταίρους και στοχεύει να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Στόχος είναι να έχει ψηφιστεί έως την ερχόμενη Πέμπτη, και αφού έχει προηγηθεί συζήτηση τουλάχιστον δύο ημερών στο κοινοβούλιο.

Σχολιάζοντας τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της πρώτης κατοικίας, κυβερνητικός αξιωματούχος απέδωσε την αυστηρότητα αλλά και τον αριθμό των ενστάσεων (σ.σ. συνολικά υπήρχε κατάλογος 9 αιτιάσεων στην έκθεση της Κομισιόν) στο γεγονός πως η ενημέρωση των θεσμών αφορούσε προγενέστερο σχέδιο σε σχέση με αυτό στο οποίο κατέληξαν κυβέρνηση και τράπεζες την περασμένη Τετάρτη.

Σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει ήδη σταλεί από το υπουργείο Οικονομικών στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGcomp) και πιστεύουν ότι θα υπάρξει απάντηση μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες.

Το ύψος των εγγυήσεων που θα απαιτηθούν για να λειτουργήσει το σχέδιο του APS υπολογίζεται σε περίπου σε 4-5 δισ. ευρώ. Με βάση την ελληνική πρόταση, εκτιμάται ότι δεν θα προκύπτει δημοσιονομικό κόστος, καθώς οι όποιες απώλειες από ενδεχόμενη κατάπτωση εγγυήσεων θα αντισταθμίζονται σε όρους καθαρής παρούσας αξίας από τα «κουπόνια» που θα καταβάλουν οι τράπεζες για τη χρήση των εγγυήσεων.

Όσον αφορά το σχέδιο της Τραπέζης της Ελλάδος, η κεντρική τράπεζα έχει αναθέσει σε εξωτερικό οίκο να εντοπίσει τα σημεία τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με το σχέδιο του ΤΧΣ, ενώ παράλληλα για το ίδιο θέμα εργάζεται και κοινή επιτροπή που έχει συσταθεί από το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος. Όταν ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει και αυτό το σχέδιο στην DGcomp.

Επισημαίνεται πως ο ορίζοντας υλοποίησης του σχεδίου της ΤτΕ φτάνει στα 1-2 έτη, γεγονός, ωστόσο, που δεν χαρακτηρίζεται ως αρνητικό, καθώς θα εξασφαλίσει έναν ξεκάθαρο «χάρτη» για την πορεία διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Στον κυβερνητικό προγραμματισμό περιλαμβάνεται και η κατάθεση 18 νομοσχεδίων μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Τα νομοσχέδια καλύπτουν όλο το φάσμα της πολιτικής, από την οικονομία (π.χ. Αναπτυξιακή Τράπεζα, μικροπιστώσεις, ρυθμίσεις οφειλών), έως την Παιδεία και την Πολιτική Προστασία. Ο μεγάλος όγκος κοινοβουλευτικού έργου που πρέπει να υλοποιηθεί συνιστά και την «απάντηση» του οικονομικού επιτελείου στο ερώτημα σχετικά με τον χρόνο των εκλογών. Για το οικονομικό επιτελείο ισχύει ο κανόνας «όσο αργότερα, τόσο το καλύτερο».

Εν τω μεταξύ, στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για μια θετική απόφαση στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, η οποία θα σηματοδοτήσει την εκταμίευση προς την Ελλάδα ποσών συνολικού ύψους 970 εκατ. ευρώ. Κυβερνητικές πηγές εμφανίζονται καθησυχαστικές, λέγοντας ότι η οποιαδήποτε μικρή καθυστέρηση στην εκταμίευση δεν θα εκληφθεί ως αρνητικό σήμα από τις αγορές.

Οι ίδιες πηγές, τέλος, εξέφραζαν την ελπίδα πως τα capital controls θα αρθούν πλήρως όσο συντομότερα γίνεται (χωρίς  να αναμένεται κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον).

Οσον αφορά την έκδοση νέου ομολόγου, δεκαετούς (πιθανότατα) διάρκειας, κυβερνητικός αξιωματούχος εκτιμούσε ότι «δεν θα αργήσει πολύ».  Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, δεν υπάρχει σύνδεση της απόφασης με το επικείμενο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, δεδομένου όπως είπε, ότι «οι αγορές έχουν προεξοφλήσει τις καλές σχέσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...