260
Το επίμαχο σκίτσο που δίχασε την Αυστραλία | Twitter

Αυστραλία: Δεν είναι ρατσιστικό το σκίτσο με την Σερένα Γουίλιαμς, απεφάνθη το όργανο δεοντολογίας

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2019, 14:15
Το επίμαχο σκίτσο που δίχασε την Αυστραλία
|Twitter

Αυστραλία: Δεν είναι ρατσιστικό το σκίτσο με την Σερένα Γουίλιαμς, απεφάνθη το όργανο δεοντολογίας

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2019, 14:15

Προσβλητικό ίσως για κάποιους αλλά όχι ρατσιστικό ήταν το σκίτσο σε αυστραλιανή εφημερίδα με την πρωταθλήτρια του τένις Σερένα Γουίλιαμς να διαμαρτύρεται έντονα κατά τη διάρκεια παιχνιδιού, αποφάνθηκε επιτροπή δεοντολογίας.

Το σκίτσο είχε αφορμή την αντίδραση της τενίστριας πέρυσι τον Σεπτέμβριο, η οποία πέταξε με δύναμη τη ρακέτα της στο έδαφος θεωρώντας ότι την είχε αδικήσει η διαιτησία.

Η Γουίλιαμς, που έχασε από την Ναόμι Οσάκα, επιτέθηκε στον διαιτητή κατηγορώντας τον για σεξισμό και για «κλοπή» της νίκης, γράφει το BBC.

Στο σκίτσο του Μαρκ Νάιτ, στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Herald Sun, απεικονιζόταν η πρωταθλήτρια να πηδά πάνω στη ρακέτα ενώ δίπλα της υπήρχε και μια πιπίλα. «Δεν μπορούσες να την αφήσεις να κερδίσει;» λέει στην Οσάκα ο διαιτητής.

Στην απόφασή του το Αυστραλιανό Συμβούλιο Τύπου παραδέχεται τον προσβλητικό χαρακτήρα που είχε το σκίτσο για μερίδα αναγνωστών. Ωστόσο δέχτηκε την υπερασπιστική γραμμή της εφημερίδας, λέγοντας ότι η Herald Sun είχε «επαρκές δημόσιο ενδιαφέρον για τον σχολιασμό της συμπεριφοράς της και του ευ αγωνίζεσθαι».

Μετά την κατακραυγή, η εφημερίδα κατήγγειλε στο πρωτοσέλιδό της «τον κόσμο της πολιτικής ορθότητας» που τα έβαλε με το σκίτσο

Η εφημερίδα «δεν απεικόνισε την τενίστρια σαν πίθηκο», σημειώνει ακόμη το Συμβούλιο, αλλά απλά «την έδειξε να αντιδρά οργισμένα».

Από την πρώτη στιγμή το σκίτσο του Νάιτ επικρίθηκε για την απεικόνιση ρατσιστικών και σεξιστικών στερεοτύπων κατά των Αφροαμερικανών, αν και η εφημερίδα υπερασπίστηκε την επιλογή της να το δημοσιεύσει στο όνομα της σάτιρας.

Επέμειναν ειδικότερα στην απεικόνιση της Γουίλιαμς με τονισμένα χαρακτηριστικά, ενώ η μισή Αϊτινή-μισή Γιαπωνέζα Οσάκα εικονιζόταν λευκή και ξανθιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...