Αφιέρωμα στους «Σλαβομακεδόνες» που κατοικούν στην Ελλάδα, τους οποίους χαρακτηρίζει «μια αόρατη μειονότητα στην Ελλάδα» έκανε το βρετανικό BBC, με το σχετικό άρθρο να έχει προκαλέσει ήδη ποικίλες αντιδράσεις, ειδικότερα από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία καλεί τον πρωθυπουργό να πάρει επισήμως θέση απέναντι του.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, με την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η Ελλάδα αναγνώρισε μεν την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας», ωστόσο αρνήθηκε την ύπαρξη της εγχώριας «μακεδονικής μειονότητας».
Το BBC συνομίλησε με έναν 92χρονο δικηγόρο, τον κ. Φωκά, που «η μητρική του γλώσσα είναι η “μακεδονική”, μια σλαβική γλώσσα που σχετίζεται με τη βουλγαρική και που ομιλείται εδώ και αιώνες σε αυτό το μέρος των Βαλκανίων. Στο σπίτι του γιου του, σε ένα χωριό στη βόρεια Ελλάδα, μου μιλάει για την οδυνηρή ιστορία της μη αναγνωρισμένης σλαβικής μειονότητας της Ελλάδας», λέει η ανταποκρίτρια του βρετανικού δικτύου, Μαρία Μαργαρώνη.
Ο κ. Φωκάς αυτοπροσδιορίζεται ως «“Μακεδόνας” και Έλληνας. Όπως υποστηρίζει, για σχεδόν έναν αιώνα, οι “Μακεδόνες” στην Ελλάδα υπέστησαν διώξεις ενώ η παρουσία τους δεν γινόταν αποδεκτή σχεδόν από κανέναν».
«Οι περισσότεροι είναι απρόθυμοι να μιλήσουν με τους ξένους για την ταυτότητά τους. Για τους εαυτούς τους και τους άλλους, είναι γνωστοί απλά ως «ντόπιοι», που μιλούν μια γλώσσα που ονομάζεται «τοπική» (dopya). Απουσιάζουν εντελώς από τα εγχειρίδια της σχολικής ιστορίας, δεν έχουν εμφανιστεί στις απογραφές από το 1951 (όταν καταγράφηκαν απλώς ως ομιλούντες την «σλαβική γλώσσα») και η ύπαρξή τους δεν αναφέρεται καθόλου δημοσίως. Οι περισσότεροι Έλληνες δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή τους!», αναφέρει το ρεπορτάζ.
Ο κ. Φωκάς αναφέρεται στην ιστορία της οικογένειάς του, ενώ υπενθυμίζει ότι η βόρεια ελληνική περιοχή της Μακεδονίας, όταν γεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1920, είχε μόλις προστεθεί στο ελληνικό κράτος.
Ο θείος του μάλιστα τού έλεγε ότι η οικογένειά τους δεν ήταν «ούτε Σέρβοι, ούτε Έλληνες, ούτε Βούλγαροι, αλλά Ορθόδοξοι “Μακεδόνες”».
«Τελικά, οι Σλάβοι “Μακεδόνες” βρέθηκαν χωρισμένοι μεταξύ αυτών των τριών νέων κρατών. Στην Ελλάδα, ορισμένοι εκδιώχθηκαν, ενώ όσοι παρέμειναν αναγκάστηκαν να αφομοιωθούν. Όλα τα χωριά και οι πόλεις με μη ελληνικά ονόματα έλαβαν νέα, τα οποία επέλεξε μια επιτροπή μελετητών στα τέλη της δεκαετίας του 1920, αν και σχεδόν έναν αιώνα αργότερα μερικοί «ντόπιοι» εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα παλιά ονόματα!», διευκρινίζει το δημοσίευμα.
Το άρθρο αναφέρει ότι «το 1936, ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς, ένας θαυμαστής του Μουσολίνι απαγόρευσε τη «μακεδονική γλώσσα» και ανάγκασε τους «Μακεδόνες» να αλλάξουν τα ονόματά τους σε ελληνικά».
Ο κ. Φωκάς θυμάται χαρακτηριστικά στο παρελθόν αστυνομικούς να παρακολουθούν όσους πηγαίνουν σε κηδείες και να κρυφακούν στα παράθυρα για να πιάσουν κάποιον που μιλάει ή τραγουδάει στην απαγορευμένη γλώσσα.
«Υπήρχαν αγωγές, απειλές και ξυλοδαρμοί», λέει.
Παλιά, οι γυναίκες – οι οποίες συχνά δεν μιλούσαν ελληνικά – κάλυπταν το στόμα τους με τις μαντίλες τους για να μην γίνονται αντιληπτές όταν μιλούσαν την σλαβομακεδονική γλώσσα, ενώ η μητέρα του κ. Φωκά συνελήφθη και της επιβλήθηκε πρόστιμο 250 δραχμών, «ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για τα δεδομένα της εποχής τότε».
«Οι Σλαβόφωνοι υπέφεραν πολλά από τους Έλληνες την περίοδο του Μεταξά», λέει ο κ. Φωκάς, του οποίου ο πατέρας, όπως αναφέρει, εξορίστηκε στη Χίο.
Μαζί με άλλα 20 άτομα, αρχηγούς μεγάλων οικογενειών της περιοχής, τους βασάνισαν και τους ανάγκαζαν να πίνουν ρητινέλαιο, ένα ισχυρό καθαρτικό.
«Μερικοί σλαβόφωνοι καλωσόρισαν τους Βούλγαρους ως πιθανούς απελευθερωτές»
Όταν η Γερμανία, η Ιταλία και η Βουλγαρία εισέβαλαν στην Ελλάδα το 1941, μερικοί σλαβόφωνοι καλωσόρισαν τους Βούλγαρους ως πιθανούς απελευθερωτές από το καταπιεστικό καθεστώς του Μεταξά. Αλλά πολλοί σύντομα εντάχθηκαν στην αντίσταση, υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος (το οποίο τότε υποστήριζε τη “μακεδονική” μειονότητα) και συνέχισαν να αγωνίζονται με τους κομμουνιστές στον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε την κατοχή του Άξονα. (Η Βουλγαρία κατέλαβε το ανατολικό τμήμα της ελληνικής Μακεδονίας από το 1941 έως το 1944, διαπράττοντας πολλές φρικαλεότητες, πολλοί Έλληνες αποδίδουν εσφαλμένα αυτά στους “Μακεδόνες”, τους οποίους αναγνωρίζουν ως Βούλγαρους).
Όταν οι κομμουνιστές τελικά νίκησαν, ακολουθήθηκαν σοβαρά αντίποινα για όποιον συνδεόταν με την αντίσταση ή την αριστερά.
Σύμφωνα με τον κ. Φωκά, οι «Μακεδόνες» πλήρωσαν περισσότερο από οποιονδήποτε για τον εμφύλιο», καθώς υπήρξαν εκτελέσεις.
Στη συνέχεια φοίτησε στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ο ίδιος συνελήφθη και πέρασε τρία χρόνια στο νησί της Μακρονήσου, όχι για κάτι που έκανε, αλλά επειδή η μητέρα του βοήθησε τον γαμπρό του να ξεφύγει από τον φεγγίτη ενός καφενείου .
Η ανταποκρίτρια του BBC σημειώνει με νόημα πως «ενώ η “μακεδονική” γλώσσα δεν έχει επίσημα απαγορευτεί στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, ο φόβος εξακολουθεί να παραμένει», καταλήγοντας ότι η ομιλία στα «μακεδονικά» μπορεί να γίνει «αιτία παρενόχλησης από τρίτους».
ΝΔ για το δημοσίευμα του BBC: Να ξεκαθαρίσει ο Τσίπρας ότι δεν υπάρχει ζήτημα «εθνικής μακεδονικής μειονότητας»
Η Νέα Δημοκρατία κάλεσε τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει άμεσα και κατηγορηματικά ότι δεν υφίσταται ζήτημα «εθνικής μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα, μετά το εκτενές προκλητικό ρεπορτάζ του BBC.
Η αξιωματική αντιπολίτευση σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι δεν έχει περάσει ούτε μήνας από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποιούσε από το βήμα της Βουλής για τους κινδύνους της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Ήδη κάποιοι έχουν φροντίσει με αναρτήσεις τους, αυτοπροσδιοριζόμενοι ως μέλη της “Εθνικής Μακεδονικής Μειονότητας”, να πανηγυρίζουν για τη Συμφωνία την οποία εσείς υπογράψατε. Σήμερα το έκαναν. Εκεί μας οδηγεί η πολιτική σας κ. Τσίπρα. Θα τα βρούμε μπροστά μας αυτά τα προβλήματα σε βάθος χρόνου», είχε πει τότε ο κ. Μητσοτάκης και η απάντηση του πρωθυπουργού, θυμίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, ήταν πως η ΝΔ υποθάλπει τον εθνικισμό.
«Το BBC σήμερα με εκτενές άρθρο του υιοθετεί τον ανήκουστο ισχυρισμό ότι “στην Ελλάδα κατοικεί εδώ και χρόνια μια καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα”. Καλούμε τον κ. Τσίπρα να πράξει σήμερα κιόλας το αυτονόητο: να ξεκαθαρίσει άμεσα, κατηγορηματικά και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα “εθνικής μακεδονικής μειονότητας” δεν υφίσταται στην Ελλάδα. Πόσο μάλλον όταν το δημοσίευμα επικαλείται την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή», επισημαίνει η ΝΔ.
«Η ευθύνη για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις βλαπτικές συνέπειες της για τη χώρα μας, ανήκει ακέραιη στην κυβέρνηση και τους πρόθυμους υποστηρικτές της», καταλήγει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μαξίμου: Ο Μητσοτάκης και η ΝΔ είναι ανίδεοι και εθνικά επικίνδυνοι
Επίθεση στη ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε το Μέγαρο Μαξίμου, σχολιάζοντας το ρεπορτάζ του BBC για την ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» και την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «κλείνει οριστικά το ζήτημα ύπαρξης δήθεν μειονότητας και οι γείτονές μας όχι μόνο το συνυπογράφουν αλλά και το αποδέχονται ρητά στις δηλώσεις τους. Την ίδια στιγμή όμως ο κ. Μητσοτάκης επιμένει, κυριευμένος από αντιπολιτευτική τύφλωση, να επιχειρεί να ξανανοίξει όσα η κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών έκλεισε οριστικά».
Παράλληλα, το Μαξίμου σημειώνει ότι « Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ αποφάσισαν για ακόμη μία φορά να γίνουν ακραίοι προπαγανδιστές απαράδεκτων και ανυπόστατων ισχυρισμών, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι μόνο ανίδεοι, αλλά και εθνικά επικίνδυνοι». Μάλιστα υποστηρίζει ότι «αντί να εγκαλέσει όσους, όπως το BBC, επιχειρούν να εγείρουν ανύπαρκτα θέματα, συντάσσεται μαζί τους. Αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δεν είναι απλά κατώτερος των περιστάσεων αλλά και εθνικά επιζήμιος».
Ειδικότερα, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει:
«Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ αποφάσισαν για ακόμη μία φορά να γίνουν ακραίοι προπαγανδιστές απαράδεκτων και ανυπόστατων ισχυρισμών, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι μόνο ανίδεοι, αλλά και εθνικά επικίνδυνοι.
Αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε στο Politico ότι βλέπει “αποσχιστικές τάσεις στη βόρεια Ελλάδα”. Στη συνέχεια είπε στην Άγγελα Μέρκελ πως “δεν θα επιτρέψει την καταλανοποίηση της βόρειας Ελλάδας”, συγκρίνοντας δηλαδή τη βόρεια Ελλάδα με την Καταλονία που έχει διαφορετική γλώσσα, διαχωριστό εθνοτικό αυτοπροσδιορισμό από τους κατοίκους της και ιστορικά αποσχιστικές τάσεις από την Ισπανία. Και όσες φορές τον έχει καλέσει ο Πρωθυπουργός να διαψεύσει, ο κ. Μητσοτάκης δεν το έχει τολμήσει» συνεχίζει η ανακοίνωση.
«Όπως έχει τονίσει σε όλες τις τοποθετήσεις του ο κ. πρωθυπουργός, η Συμφωνία των Πρεσπών, κατοχυρώνει με τον πλέον επίσημο και διεθνώς δεσμευτικό τρόπο ότι δεν υφίσταται ζήτημα “μειονότητας”. Η ίδια η γειτονική χώρα έχει δια του κυβερνητικού της εκπροσώπου (5/12/2018) τονίσει ότι “ως χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην ΕΕ” και ως χώρα που “σέβεται το άρθρο 4(3) της Συμφωνίας των Πρεσπών… δεσμεύεται να μην αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, περιλαμβανομένης της υπεράσπισης των δικαιωμάτων προσώπων που δεν είναι πολίτες της” προσθέτοντας ότι “το ζήτημα τού ποιες γλώσσες διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα θέμα εσωτερικής πολιτικής και εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας.
Με δυο λόγια η Συμφωνία των Πρεσπών κλείνει οριστικά το ζήτημα ύπαρξης δήθεν μειονότητας και οι γείτονές μας όχι μόνο το συνυπογράφουν αλλά και το αποδέχονται ρητά στις δηλώσεις τους. Την ίδια στιγμή όμως ο κ. Μητσοτάκης επιμένει, κυριευμένος από αντιπολιτευτική τύφλωση, να επιχειρεί να ξανανοίξει όσα η κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών έκλεισε οριστικά.
Και αντί να εγκαλέσει όσους, όπως το BBC, επιχειρούν να εγείρουν ανύπαρκτα θέματα, συντάσσεται μαζί τους. Αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δεν είναι απλά κατώτερος των περιστάσεων αλλά και εθνικά επιζήμιος».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News