Το γαλλικό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της κατάργησης των λέξεων «μητέρα» και «πατέρας» από όλα τα επίσημα έγγραφα του εκπαιδευτικού συστήματος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι διακρίσεις που έπλητταν μέχρι σήμερα τους gay γονείς. Από εδώ και πέρα, οι λέξεις «μητέρα» και «πατέρας» θα δώσουν τη θέση τους στις «Γονέας 1» και «Γονέας 2».
Η απόφαση αυτή, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από μέλη θρησκευτικών οργανώσεων, που θεωρούν ότι κάτι τέτοιο, ωθεί τη χώρα σε ηθική κατάπτωση. Οπως αναφέρει δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, αν -όπως αναμένεται- η συγκεκριμένη αλλαγή εγκριθεί και από τη Γερουσία, πολλοί θα προβούν σε κινητοποιήσεις. Υπήρξαν και ειρωνικά σχόλια του τύπου ότι με αυτούς τους ρυθμούς, σε λίγο οι λέξεις «μητέρα» και «πατέρας» θα καταργηθούν όχι μόνο από τα δημόσια έγγραφα, αλλά και από το γαλλικό λεξιλόγιο.
Ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών νομιμοποιήθηκε στη Γαλλία πριν από έξι χρόνια, όμως σύμφωνα με μαρτυρίες, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος ώστε να αφανιστεί το μπούλινγκ που δέχεται ένα παιδάκι που στο σχόλασμα το περιμένουν δύο μαμάδες, ή δύο μπαμπάδες. Ωστόσο, ο γάλλος υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ δεν στηρίζει την απομάκρυνση των λέξεων «μητέρα-πατέρας».
Η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό είναι υπέρ της κατάργησης, και το έχει αποδείξει έμπρακτα, καθώς ήδη έχει επιβάλει λεξιλόγιο που δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στα φύλα, διατηρώντας ουδετερότητα σε ό,τι έχει να κάνει με έγγραφα και δημοτικές υποθέσεις. Τέτοιου είδους αλλαγές ωστόσο, προκαλούν μεγάλη αναστάτωση στην ίδια τη γαλλική γραμματική, καθώς η ορθογραφία είναι άλλη για τα θηλυκού, και άλλη για τα αρσενικού γένους ονόματα.
Οσο για τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μπορεί να παρουσιάζεται με πολύ ανοιχτόμυαλες απόψεις σε τέτοιου είδους ζητήματα, όμως οι επικριτές του, του καταλογίζουν ότι παραμένει άκαμπτος σε θέματα όπως η παρένθετη μητρότητα, την οποία ακόμη δεν έχει εγκρίνει ως νόμιμη στη Γαλλία, με πολλά ζευγάρια να αναγκάζονται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για τη συγκεκριμένη μέθοδο απόκτησης παιδιού.
Οι παιδικές ζωγραφιές στα σχολεία που, αντί για το κλασικό τρίπτυχο μαμά-μπαμπάς-παιδί, έχουν το εναλλακτικό σχήμα μαμά-μαμά-παιδί ή μπαμπάς-μπαμπάς-παιδί, πληθαίνουν. Κάποιοι, θεωρούν τις λέξεις «μητέρα-πατέρας» πολύ σημαντικές και ιερές για να σταματήσουν να γράφονται και να χρησιμοποιούνται. Κάποιοι άλλοι, το θεωρούν ως ένα βήμα μπροστά, σε μία κοινωνία που οφείλει να αγκαλιάσει όλες τις μορφές οικογενειακής ευτυχίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News