Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για την Ευρώπη η είδηση πως 800 ξένοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που κρατούνται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ενδέχεται να απελευθερωθούν «αν η ΕΕ δεν κρατήσει την υπόσχεσή της να τους επαναπατριστεί».
Οπως σημειώνει άρθρο του CNN, οι Κούρδοι της Συρίας κάνουν έκκληση πως δεν είναι πλέον σε θέση να διαχειριστούν το βάρος της κράτησης των εκατοντάδων αλλοδαπών που πολέμησαν στις τάξεις του ISIS.
Συνολικά οι δυνάμεις της SDF έχουν στην κατοχή τους περίπου 800 ξένους μαχητές (foreign fighters) του Ισλαμικού Κράτους από όλη την ΕΕ, 600 γυναίκες και περισσότερα από 1.200 παιδιά.
Σύμφωνα με τους Πεσμεργκά, δηλαδή τους Κούρδους της Συρίας, η Γερμανία αποφεύγει συστηματικά τη δέσμευσή της να επαναπατρίσει τους περίπου 100 γερμανούς τζιχαντιστές, τις συζύγους και τα παιδιά τους που κρατούνται στη βορειοανατολική Συρία.
«Πολλοί από τους μαχητές αυτούς είναι πολύ επικίνδυνοι και η περιοχή μας είναι ασταθής. Αν συμβεί κάτι, τότε ενδέχεται οι τζιχαντιστές να διαφύγουν, και αυτό μπορεί να γίνει σοβαρή απειλή για τη διεθνή κοινότητα» ανέφεραν οι Κούρδοι της Συρίας.
Οπως αναφέρει και η DW, πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αρνούνται μέχρι στιγμής να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους που πήγαν να πολεμήσουν για το Ισλαμικό Κράτος, φοβούμενοι κυρίως τις επιπτώσεις της επαναφοράς τους σε ευρωπαϊκό έδαφος – ειδικά μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις σε Παρίσι και Βαρκελώνη.
Με τη σειρά της, η Γαλλία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν σε συζητήσεις με την SDF προκειμένου να επαναπατριστούν οι γάλλους τζιχαντιστές και οι οικογένειές τους.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις στρατιωτικές εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία σε συνδυασμό με την απόφαση των ΗΠΑ (να αποχωρήσουν από τη χώρα) και με γνώμονα την ασφάλεια του γαλλικού λαού, διερευνάμε όλες τις επιλογές προκειμένου να αποφευχθεί η διαφυγή αυτών των επικίνδυνων ατόμων στο εξωτερικό» δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
Στο πλευρό του συντάχθηκε προ ημερών και η επικεφαλής της CIA Τζίνα Χάσπελ, η οποία κατά τη διάρκεια κατάθεσής της στην ειδική επιτροπή επί θεμάτων κατασκοπείας τόνισε πως «τα ένοπλα τμήματα της οργάνωσης Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έχουν συλλάβει εκατοντάδες ξένους που έφθασαν στην περιοχή για να πολεμήσουν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους.
»Ξέρουμε πόσοι είναι, πρόκειται για εκατοντάδες μαχητές και οι μυστικές μας υπηρεσίες εργάζονται εντατικά για να τους ταυτοποιήσουν και να τους γυρίσουν στην πατρίδα τους». Η Χάσπελ επισήμανε πως η «αμερικανική κατασκοπεία καταβάλλει προσπάθειες, ώστε οι τρομοκράτες αυτοί να μην μπορούν να επιστρέψουν στο πεδίο της μάχης».
Πριν από λίγα 24ωρα, το Πεντάγωνο προσπάθησε να ασκήσει πιέσεις στις ευρωπαϊκές χώρες να επαναπατρίσουν τους τζιχαντιστές αυτούς.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν τα ευρωπαϊκά έθνη να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους που κρατούνται από την SDF ενώ ταυτόχρονα συγχαίρει τις συνεχείς προσπάθειες της SDF να επιστρέψει αυτούς τους ξένους τρομοκράτες στις χώρες προέλευσής τους» δήλωσε με νόημα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στις 4 Φεβρουαρίου, με το μπαλάκι πλέον να είναι στο γήπεδο της ΕΕ.
Οπως αναφέρουν γαλλικά και ιταλικά ΜΜΕ, έχει πέσει η ιδέα να γίνει ένα ευρωπαϊκό στρατόπεδο για τζιχαντιστές στα πρότυπα του Γκουαντάναμο στην Κούβα, αλλά ακόμη αυτό είναι σε εμβρυακό επίπεδο απλών συζητήσεων.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ενημέρωσης για τη Ριζοσπαστικοποίηση (Radicalization awareness network, RAN), που συνέστησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «περισσότεροι από 42.000 ξένοι μαχητές τρομοκρατικών οργανώσεων» ταξίδεψαν για να ενταχθούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους από 120 και πλέον χώρες το διάστημα 2011-2017: ένας αριθμός πρωτοφανούς μεγέθους στην ιστορία του τζιχάντ στον κόσμο, εκ των οποίων «περισσότεροι από 5.000» από την Ευρώπη.
Οι ξένοι μαχητές έχουν σε μεγάλο μέρος φύγει από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, την Αυστρία, τη Φινλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Σουηδία, ενώ διευκρινίζεται ότι το ποσοστό επιστροφής είναι «περισσότερο αυξημένο», σχεδόν στο 50%, για τη Δανία, τη Σουηδία και τη Βρετανία.
Το 15%- 20% των προσώπων αυτών έχει σκοτωθεί στο μέτωπο, το 30-35% έχει ήδη επιστρέψει και περίπου το 50% παραμένει στη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News