367
Η Αντζελίνα Τζολί στο κέντρο προσφύγων στο Μπανγκλαντές. Πίσω της διακρίνονται πρόσφυγες που την ακούν να δίνει φωνή στα δικαιώματά τους | REUTERS/Rehman Asad

Η Τζολί στη Μιανμάρ για να σώσει τους Ροχίνγκια

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2019, 14:22
Η Αντζελίνα Τζολί στο κέντρο προσφύγων στο Μπανγκλαντές. Πίσω της διακρίνονται πρόσφυγες που την ακούν να δίνει φωνή στα δικαιώματά τους
|REUTERS/Rehman Asad

Η Τζολί στη Μιανμάρ για να σώσει τους Ροχίνγκια

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2019, 14:22

Η Αντζελίνα Τζολί, για άλλη μία φορά απέδειξε ότι δεν κάνει ακτιβισμό πολυτελείας μέσα από την άνεση του σπιτιού της, αλλά ταξιδεύει στην καρδιά των πιο κρίσιμων ανθρωπιστικά γεγονότων. Οπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, η διάσημη ηθοποιός απηύθυνε έκκληση στη Μιανμάρ να επιδείξει «αληθινή βούληση»  σταματώντας τον κύκλο της βίας εναντίον των Ροχίνγκια, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της σε προσφυγικούς καταυλισμούς στο Μπανγκλαντές.

Η Αντζελίνα Τζολί κατά την επίσκεψή της στο προσφυγικό κέντρο Κοξ Μπαζάρ στο Μπανγκλαντές ( REUTERS/Stringer)

Η 43χρονη σταρ, η οποία ταξίδεψε εκεί με την ιδιότητα της ειδικής απεσταλμένης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έφτασε τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019 στο Μπανγκλαντές, τη φτωχή και βασανισμένη χώρα της νότιας Ασίας, όπου σχεδόν ένα εκατομμύριο Ροχίνγκια συνωστίζονται σε αχανείς καταυλισμούς από σκηνές, έχοντας διαφύγει από τις διώξεις εναντίον της μουσουλμανικής κοινότητάς τους στη γειτονική Μιανμάρ.

«Καλώ τις αρχές της Μιανμάρ να δείξουν την απαραίτητη αληθινή βούληση για να βάλουν τέλος στον κύκλο της βίας και των εκτοπίσεων και να βελτιώσουν τις συνθήκες για όλες τις κοινότητες στην Πολιτεία Ραχίν, απ’ όπου προέρχονται οι Ροχίνγκια», δήλωσε η ηθοποιός.

Στη διάρκεια της επίσκεψής της στους καταυλισμούς της νότιας περιφέρειας Κοξ Μπαζάρ, που υποδέχτηκε 740.000 άτομα στα τέλη του 2017, η Αντζελίνα Τζολί πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων γυναίκες που υπέστησαν βιασμό από στρατιωτικούς της Μιανμάρ.

«Συνάντησα χθες μία γυναίκα, μία επιζήσασα από βιασμό στη Μιανμάρ, και μου είπε, “θα πρέπει να με πυροβολήσετε για να επιστρέψω εκεί χωρίς τα νόμιμα δικαιώματά μου”», αποκάλυψε στους δημοσιογράφους η ηθοποιός.  Μειονότητα στη Μιανμάρ, οι Ροχίνγκια θεωρούνται παράνομοι μετανάστες, αν και ορισμένοι ζουν εκεί εδώ και αρκετές γενιές.

Το φθινόπωρο του 2017 διέφυγαν μαζικά απ’ αυτή τη χώρα, ενώ σχετική έρευνα του ΟΗΕ συνέστησε την άσκηση διώξεων για «γενοκτονία».

Οι Ροχίνγκια που έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές θα πρέπει να μπορέσουν να επιστρέψουν στη Μιανμάρ «μόνο όταν αισθανθούν αρκετά ασφαλείς για να το κάνουν με τη θέλησή τους και γνωρίζοντας πως τα δικαιώματά τους θα γίνουν σεβαστά», επέμεινε η Τζολί, η οποία ολοκληρώνει σήμερα, Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019 την επίσκεψή της στο Μπανγκλαντές, με μία συνάντηση με την πρωθυπουργό Σέιχ Χασίνα – αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...