ΙΚΕΑ όπως… Netflix; Ο μεγαλύτερος έμπορος επίπλων στον κόσμο δήλωσε ότι επιθυμεί να δοκιμάσει την ιδέα της υπενοικίασης επίπλων γραφείου όπως γραφεία και καρέκλες σε επαγγελματίες πελάτες, ξεκινώντας το «πείραμα» από την Ελβετία.
Στο μέλλον, ωστόσο, αυτή η τακτική θα μπορούσε να επεκταθεί και σε οικιακές συσκευές όπως κουζίνες, δίνοντας μια… εσάνς από Netflix στους πελάτες της, οι οποίοι, όπως και με την αμερικανική πλατφόρμα θέασης ταινιών και σειρών, θα «παίρνουν σειρά» προκειμένου να αποκτήσουν το επιθυμητό σε αυτούς προϊόν, που προηγουμένως το έχει χρησιμοποιήσει κάποιος άλλος.
«Θα μπορούσατε να πείτε ότι η μίσθωση είναι ένας άλλος τρόπος χρηματοδότησης μιας κουζίνας. Όταν λειτουργεί αυτό το κυκλικό μοντέλο, εμείς στην ΙΚΕΑ δείχνουμε πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον όχι μόνο για την πώληση ενός προϊόντος αλλά για να δούμε τι συμβαίνει σε αυτό όταν πέφτει στα χέρια και την φροντίδα ενός καταναλωτή», δήλωσε ο Τόρμπγιορν Λουφ, διευθύνων σύμβουλος της Inter Ikea, στους Financial Times.
Η στρατηγική του «λίζινγκ» αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της IΚΕΑ να σχεδιάσει και να πουλήσει προϊόντα που μπορούν να επισκευαστούν, να επαναχρησιμοποιηθούν, να ανακυκλωθούν ή να μεταπωληθούν σε μια απόπειρα παράτασης της διάρκειας ζωής του εκάστοτε προϊόντος.
Ο Λουφ πρόσθεσε ότι η σουηδική εταιρεία σκέφτεται επίσης να ξεκινήσει τη δική της επιχείρηση ανταλλακτικών έτσι ώστε οι πελάτες να μπορούν να αντικαταστήσουν εξαρτήματα, όπως μεντεσέδες ή βίδες, για έπιπλα που δεν αποθηκεύονται πλέον στα καταστήματα της IΚΕΑ.
«Φιλοδοξούμε να εμπνεύσουμε και να δώσουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην υλοποίηση της “κυκλικής οικονομίας”, την οποία μπορούμε να υποστηρίξουμε αναπτύσσοντας νέους τρόπους για να αγοράζουν και να μεταπωλούν προϊόντα», επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας.
«Για τον λόγο αυτόν και σε ορισμένες αγορές, όπως η Ελβετία, διερευνούμε και δοκιμάζουμε πιθανές λύσεις όπως την μίσθωση επίπλων σε πιλοτικό επίπεδο», κατέληξε, ανοίγοντας την πόρτα για την επέκταση του εν λόγω σχεδίου και σε άλλες αγορές, όπως η ελληνική.
Θυμίζουμε πως ήδη οι πελάτες της ΙΚΕΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να επιστρέψουν μερικά είδη χρησιμοποιημένων επίπλων για μεταπώληση ή δωρεά σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς, ενώ κάθε κατάστημα στη Βρετανία διαθέτει εγκαταστάσεις επισκευής και ανασυσκευασίας, ώστε τα αντικείμενα που έχουν υποστεί βλάβη κατά τη μεταφορά να πωλούνται και να μην πετάγονται στα καλάθια των αχρήστων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News