300
Ο Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη προς τους ρεπόρτερ του Λευκού Οίκου την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου | EPA/OLIVIER DOULIERY

Με «μηχανή» ο Τραμπ θα χτίσει το τείχος στα σύνορα του Μεξικού

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2019, 11:40
Ο Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη προς τους ρεπόρτερ του Λευκού Οίκου την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου
|EPA/OLIVIER DOULIERY

Με «μηχανή» ο Τραμπ θα χτίσει το τείχος στα σύνορα του Μεξικού

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2019, 11:40

Προαναγγελία στον Τύπο της παράκαμψης του Κογκρέσου στο θέμα του τείχους επί της συνοριογραμμής ΗΠΑ – Μεξικού έκανε την Παρασκευή ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ενδέχεται «σύντομα» να κηρύξει «κατάσταση εθνικής ανάγκης» ώστε να μπορέσει να κατασκευάσει το επίμαχο τείχος.

«Σκέφτομαι ότι υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να το κάνουμε αυτό» τον άκουσαν να λέει οι διαπιστευμένοι στον Λευκό Οίκο ρεπόρτερ, έπειτα από μια σύσκεψη περί παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

Ο Τραμπ απέφυγε να διευκρινίσει τι εστί αυτό το «σύντομα» που εκστόμισε, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να κηρύξει την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Κογκρέσο την προσεχή Τρίτη 5 Φεβρουαρίου.

«Να ακούσετε προσεκτικά…» τους είπε.

Πρόκειται για την ετήσια ομιλία την οποία εκφωνεί ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ για τα φλέγοντα εθνικά ζητήματα. Αν Τραμπ κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» θα μπορέσει να αντλήσει πόρους για την ανέγερση του τείχους με ανακατεύθυνση κεφαλαίων τα οποία έχουν ήδη διατεθεί από το Κογκρέσο για άλλους σκοπούς. Σε κανονικές συνθήκες, η θέση του περί ανέγερσης τείχους στα σύνορα με το Μεξικό συναντά το αξεπέραστο εμπόδιο των Δημοκρατικών.

Ο έλεγχος των εξοπλισμών

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι επιθυμεί τη διεξαγωγή συνομιλιών προκειμένου να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία για τον έλεγχο των εξοπλισμών (αυτό έγινε λίγες ώρες αφότου η κυβέρνησή του ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη συνθήκη για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς -INF- «επειδή η μία πλευρά», η Ρωσία δηλαδή, «δεν την τηρούσε»).

Νωρίτερα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, των Δημοκρατικών, είχε κατηγορήσει τον Λευκό Οίκο ότι διακινδυνεύει την πρόκληση νέας κούρσας εξοπλισμών με τη Ρωσία την οποία ωστόσο καταδίκασε και η ίδια. Η Πελόζι είπε ότι αυτή η πολιτική Τραμπ «υπονομεύει τη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα» και ζήτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να συνεργαστεί με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ώστε να διασωθεί η συνθήκη κατά τους επόμενους έξι μήνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...