405
Μαθητές στους δρόμους του Βερολίνου για το κλίμα, την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου | Reuters

Να τιμωρούνται ή όχι οι μαθητές που διαδηλώνουν για το κλίμα;

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2019, 08:40
Μαθητές στους δρόμους του Βερολίνου για το κλίμα, την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου
|Reuters

Να τιμωρούνται ή όχι οι μαθητές που διαδηλώνουν για το κλίμα;

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2019, 08:40

Αποτελεί η αποχή για μια ημέρα από τα μαθήματα και η διαδήλωση για ένα τόσο μεγάλο θέμα όσο η κλιματική αλλαγή μια αφορμή αρκετή ώστε να τιμωρηθεί κανείς;

Αυτό το δίλημμα φαίνεται να ταλανίζει την γερμανική κοινή γνώμη, καθώς έχει ξεκινήσει μια «πολεμική» ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση όσον αφορά στη στάση που πρέπει να κρατηθεί και το μήνυμα που πρέπει να σταλεί στους μαθητές.

Με 10.000 μαθητές να απέχουν από τα μαθήματά τους στα πλαίσια του κινήματος FridaysForFuture και να κατεβαίνουν την περασμένη Παρασκευή στους δρόμους του Βερολίνου – και άλλους 5.000 στο Μόναχο- ο Αλμπερτ Ρούπρεχτ,  τομεάρχης εκπαίδευσης του κυβερνώντος τη Βαυαρία κόμματος CSU, είναι ξεκάθαρος:

«Είναι απαράδεκτο νεαροί μαθητές να απέχουν από το σχολείο και να παραβιάζουν μαθητικούς κανόνες, προκειμένου να επιβάλουν τις απόψεις τους», δηλώνει στην εφημερίδα Die Welt.

Η συμπρόεδρος του αριστερού Die Linke Κάτια Κίπινγκ, από την άλλη, είναι πιο ανεκτική, ζητώντας από τα ομοσπονδιακά κρατίδια όπου διεξάγονται μαθητικές διαδηλώσεις να είναι επιεική απέναντι στους εφήβους:

«Αν οι μαθητές κατεβαίνουν στους δρόμους διαδηλώνοντας για το μέλλον του πλανήτη μας, μπορούμε να εκλάβουμε την κίνηση τους αυτή ως “εκπαίδευση εξωτερικού χώρου”», σημειώνει η 41χρονη πολιτικός.

Η απάντηση από το συντηρητικό κόμμα ήταν άμεση: «Η άποψη της κυρίας Κίπινγκ είναι ανεύθυνη καθώς υποστηρίζει την κοπάνα και το σκασιαρχείο, οδηγώντας μια ολόκληρη γενιά μαθητών σε πολιτική ριζοσπαστικοποίηση στα αριστερά», έσπευσε να επισημάνει ο Ρούπρεχτ, με μια δόση υπερβολής, είναι η αλήθεια.

Μαθητές ηλικίας από 8 έως 18 κατέβηκαν στους δρόμους του Βερολίνου κι άλλων 25 γερμανικών πόλεων

Το στέλεχος του (δεξιού) Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) Κάτια Σούντινγκ από την μία επαίνεσε τους νέους που κατεβαίνουν στους δρόμους, ωστόσο επεσήμανε πως «η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για όλους, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. Και η ατιμωρησία των μαθητών στέλνει ένα μήνυμα πως αυτό συμβαίνει ανάλογα με το πού κινείται, πολιτικά, ο καθένας μας».

Όπως ήταν αναμενόμενο, συνοψίζει η Welt, η στάση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και των Πρασίνων ήταν απείρως πιο επιεικής.

«Η αφοσίωση των μαθητών στον σκοπό τους είναι σπουδαία και πιστεύω πως τα σχολεία πρέπει να συμψηφίσουν την απουσία τους με την θέληση τους τους για έναν καλύτερο κόσμο», προσθέτει με την σειρά της η Κάτια Ντόρνερ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων.

Αλλά και ο νομικός Ερνστ Ντίτερ Ρόσμαν, υπεύθυνος του τομέα της Παιδείας στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, πιστεύει ακράδαντα πως «εξίσου καλή εκπαίδευση [με το σχολείο] είναι και η αφοσίωση σε φλέγοντα ζητήματα που άπτονται της Δημοκρατίας μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...