392
Το τσουνάμι λάσπης σάρωσε τις εγκαταστάσεις του μεταλλείου | REUTERS

Εννιά νεκροί και εκατοντάδες αγνοούμενοι από την κατάρρευση φράγματος στη Βραζιλία

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2019, 15:39
Το τσουνάμι λάσπης σάρωσε τις εγκαταστάσεις του μεταλλείου
|REUTERS

Εννιά νεκροί και εκατοντάδες αγνοούμενοι από την κατάρρευση φράγματος στη Βραζιλία

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2019, 15:39

Μια τραγωδία σε επανάληψη βιώνει η Βραζιλία μετά την κατάρρευση φράγματος δεξαμενής λυμάτων σε μεταλλευτική επιχείρηση, η οποία παρέσυρε στον θάνατο τουλάχιστον εννέα ανθρώπους. Το δυστύχημα είναι πανομοιότυπο με μια κατάρρευση του 2015, η οποία προκάλεσε και τεράστια οικολογική καταστροφή και άφησε δεκάδες θύματα.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι περί τους 300 ανθρώπους παραμένουν αγνοούμενοι, πρακτικά χωρίς να υπάρχουν ελπίδες να εντοπιστούν ζωντανοί.

Περί τους 200 είναι όσοι κατάφεραν να διασωθούν είτε με τις δικές τους δυνάμεις είτε από τα σωστικά συνεργεία.

Η κατάρρευση, που συνέβη την Παρασκευή στην Πολιτεία Μίνας Ζεράις, είχε συνέπεια να εκλυθούν τεράστιες ποσότητες λάσπης και νερού που δημιούργησαν έναν χείμαρρο, ο οποίος με τη σειρά του έσπασε άλλα δύο, μικρότερα φράγματα σε χαμηλότερο υψόμετρο.

Οι τοπικές Αρχές διευκρίνισαν ότι οι διασωθέντες βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις της μεταλλευτικής επιχείρησης-κολοσσού Vale. «Στην πλειονότητά τους, τα θύματα είναι εργαζόμενοί μας», είπε ο Φάμπιο Σβάρτσμαν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Ο Σβάρτσμαν υποστήριξε ότι το φράγμα που κατέρρευσε την Παρασκευή είχε επιθεωρηθεί στις 10 Ιανουαρίου και κρίθηκε σταθερό. Πρόσθεσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να καθοριστούν τα αίτια του δυστυχήματος.

Ωστόσο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μπραζίλια, ειδικευμένος στην κατασκευή φραγμάτων, ισχυρίζεται ότι «το φράγμα είχε δώσει ενδείξεις διαρροής στο παρελθόν».

Μια παρόμοια τραγωδία στοίχισε τη ζωή σε 19 ανθρώπους το 2015 και προκάλεσε μια κολοσσιαία περιβαλλοντική τραγωδία χωρίς προηγούμενο στη Βραζιλία

Τότε εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα καλύφθηκαν από ένα αληθινό τσουνάμι λάσπης, που εξαπλώθηκε σε δύο Πολιτείες και διήνυσε 650 χιλιόμετρα, φθάνοντας μέχρι τον Ατλαντικό Ωκεανό, μέσω της κοίτης του Χίου Ντος, ενός από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Βραζιλίας.

Το φράγμα έσπασε μετά το μεσημέρι (τοπική ώρα) στο συγκρότημα μεταλλείων Κόχεγκου ντο Φεϊζάου, στην πόλη Μπρουματζίνιου, όπου ζουν περίπου 39.000 άνθρωποι.

Μια παλίρροια καφέ λάσπης κάλυψε μεγάλες εκτάσεις με βλάστηση και σπίτια. Ιδιαίτερα χτυπήθηκε το εστιατόριο του μεταλλείου, καθώς καλύφθηκε από λάσπη την ώρα που ήταν γεμάτο κόσμο που γευμάτιζε.

Στην Μπρουματζίνιου, πολλοί συγγενείς εργαζομένων στο μεταλλείο περίμεναν με αγωνία νέα για τους δικούς τους χωρίς να είναι σε θέση να κρύψουν την αγανάκτησή τους διότι οι Αρχές δεν τους ενημέρωναν.

Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρο, διαβεβαίωσε ότι θα επισκεφθεί την Πολιτεία σήμερα Σάββατο και θα επιθεωρήσει από αέρος την πληγείσα περιοχή.

Εν τω μεταξύ, δικαστής διέταξε το πάγωμα ποσού ύψους 1 δισ. ρεάλ (περίπου 250 εκ. ευρώ) στους λογαριασμούς της Vale ώστε να δοθούν ως αποζημίωση για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από το νέο δυστύχημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...