379
|

Βραζιλία: Εφυγε από τη χώρα ο μοναδικός ανοιχτά ομοφυλόφιλος βουλευτής μετά από απειλές για τη ζωή του

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2019, 13:23

Βραζιλία: Εφυγε από τη χώρα ο μοναδικός ανοιχτά ομοφυλόφιλος βουλευτής μετά από απειλές για τη ζωή του

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2019, 13:23

Παραιτήθηκε και έφυγε από τη Βραζιλία ο μοναδικός ανοιχτά ομοφυλόφιλος βουλευτής καθώς πλήθυναν οι απειλές κατά της ζωής του.

«Δεν θέλω να θυσιάσω τον εαυτό μου. Εφυγα για να μην γίνω μάρτυρας», δήλωσε ο Τζιν Γουίλις, βουλευτής του Κόμματος για τον Σοσιαλισμό και την Ελευθερία, ο οποίος είχε επανεκλεγεί πρόσφατα και ετοιμαζόταν να ξεκινήσει την τρίτη του θητεία τον Φεβρουάριο.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Folha de São Paulo, ο βουλευτής αποκάλυψε πως ήδη βρίσκεται εκτός Βραζιλίας και δεν σχεδιάζει να επιστρέψει γιατί φοβάται για τη ζωή του στη χώρα, όπου, μετά την εκλογή του ακροδεξιού και ομοφοβικού Ζαϊχ Μπολσονάρο, η βία κατά των ομοφυλόφιλων έχει αυξηθεί κατακόρυφα. «Γιατί να περάσω τέσσερα χρόνια από τη ζωή μου μέσα σε ένα τεθωρακισμένο αυτοκίνητο με σωματοφύλακες και να μην μπορώ να πάω όπου θέλω;», λέει ο Γουίλις, ο οποίος ήταν από την αρχή της πολιτικής του καριέρας ανοιχτά ομοφυλόφιλος και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των μελών της ΛΟΑΤ κοινότητας.

Ο βουλευτής ήταν φίλος της Μαριέλ Φράνκο, της λεσβίας δημοτικής συμβούλου στο Ρίο ντε Τζανέιρο, την οποία είχαν δολοφονήσει με πυροβολισμούς μαζί με τον οδηγό της μέσα στο αυτοκίνητό της, τον περασμένο Μάρτιο.

Ο Γουίλις λέει ο πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης, Πέπε Μουχίκα, τον συμβούλεψε να λάβει σοβαρά υπόψη του τις απειλές κατά της ζωής του: «Μου είπε να προσέχω. Οι μάρτυρες δεν είναι ήρωες. Και έχει δίκιο. Δεν θέλω να θυσιάσω τον εαυτό μου».

Μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης, ο Μπολσονάρο, με τον οποίο ο Γουίλις είχε συγκρουστεί πολλές φορές στη βουλή, ανέβασε το εικονίδιο του σηκωμένου αντίχειρα στο Twitter, το οποίο σε μία κίνηση που ερμηνεύεται ως δήλωση ικανοποίησης για την παραίτηση του βουλευτή. Ο γιος του Μπολσονάρο, Κάρλος, δημοτικός σύμβουλος στο Ρίο, έγραψε: «Στο καλό του Θεού, να είσαι ευτυχισμένος».

Ο Τζιν Γουίλις έγινε διάσημος στη Βραζιλία όταν κέρδισε το ριάλιτι «Big Brother» και μετά έγινε βουλευτής και στόχος της ακροδεξιάς. «Μερικές φορές αισθάνομαι σαν τον Δον Κιχώτη», είχε πει το 2012. Αλλά αυτή είναι η αποστολή μου, είμαι εκεί που πρέπει». Εξι χρόνια αργότερα, λύγισε από τις απειλές που γίνονταν ολοένα και πιο ακραίες.

Σε μία χθεσινή ανάρτησή του στο Twitter, ο Γουίλις έγραψε: «Το να προστατέψω τη ζωή μου που απειλείται, είναι στρατηγική για να πολεμήσω σε καλύτερες μέρες. Κάναμε πολλά για το κοινό καλό. Και θα κάνουμε πολλά περισσότερα όταν έρθουν νέες εποχές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...