446
Ο Σακαντάρ Καν, ένας από τους πρώτους που έλαβαν την υποκοότητα μέσω απλής χειραψίας | Screenshot/Youtube

Διχάζει την Δανία η χορήγηση υπηκοότητας μέσω… χειραψίας

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2019, 22:42
Ο Σακαντάρ Καν, ένας από τους πρώτους που έλαβαν την υποκοότητα μέσω απλής χειραψίας
|Screenshot/Youtube

Διχάζει την Δανία η χορήγηση υπηκοότητας μέσω… χειραψίας

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2019, 22:42

Μια χειραψία είναι πλέον το τελευταίο βήμα για την απονομή υπηκοότητας στην Δανία, σε μια κίνηση που έχει διχάσει πολιτικούς, αλλά και πολλούς πολίτες της χώρας.

Για την κυβέρνηση η κίνηση αυτή συμβολίζει την ισότητα, ωστόσο κάποιοι θεωρούν πως το μέτρο στοχεύει στους Μουσουλμάνους που, επικαλούμενοι θρησκευτικούς λόγους, αρνούνται να σφίξουν το χέρι ενός προσώπου κι αντ’ αυτού προτιμούν, αντί χαιρετισμού, να τοποθετήσουν το ένα χέρι στο στήθος.

«Είναι ξεκάθαρα κάτι συμβολικό. Εδώ είμαστε ίσοι και υπάρχει συζήτηση για κάποιους που δεν ήθελαν να σφίξουν τα χέρια με κάποιον από το αντίθετο φύλο. Θέλω να πω σε όσους αντιδρούν πως δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνει να είσαι Δανός. Σε αυτή τη χώρα έχουμε ισότητα και την έχουμε εδώ και πολλές γενιές και έχουμε αγωνιστεί σκληρά γι ‘αυτό. Για τον λόγο αυτόν χρειάζεται να δείξουμε το σεβασμό», ανέφερε στο SBS News η υπουργός Μετανάστευσης Ίγκερ Στόιμπεργκ.

Η πρόταση για το συγκεκριμένο μέτρο προήλθε από τους Συντηρητικούς, μέλους του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού και το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, από το οποίο εξαρτάται κοινοβουλευτικά η κυβέρνηση μειοψηφίας.

«Αν θέλεις να γίνεις Δανός, τότε θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να χαιρετάς ευγενικά και με αξιοπρέπεια άλλους ανθρώπους. Στη Δανία αυτό σημαίνει να κάνεις χειραψία. Έτσι έχουν τα πράγματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος για θέματα μετανάστευσης, Μάρτιν Χένρικσεν.

Οι πρώτες εννέα υπηκοότητες δόθηκαν πριν μερικά 24ωρα στο δημαρχείο της Κοπεγχάγης και ο γεννημένος στο Αφγανιστάν Σακαντάρ Χαν ήταν ένας από τους ανθρώπους που έγινε επίσημα Δανός πολίτης, μετά από την χειραψία του με την υπουργό μετανάστευσης.

«Αυτός είναι ο νόμος της Δανίας. Είναι ένας ωραίος τρόπος. Για εμένα είναι εντάξει», δήλωσε ο Σακαντάρ Χάν.

Έντονες αντιδράσεις από δημάρχους

Η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται από τους κατά τόπους δημάρχους και αντιδημάρχους, πολλοί εκ των οποίων ωστόσο έχουν δηλώσει πως δεν θα την ακολουθήσουν.

Ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Ισόι, Όλε Μπγιόρστορπ, στον δήμο του οποίου το 40% του πληθυσμού μιλάει διαφορετικές γλώσσες από τα δανικά, δήλωσε ότι θα παραβιάσει τον νόμο.

«Πολλοί με ρωτούν τι θα γίνει αν σε στείλουν φυλακή γι’ αυτό; Ε, και πάλι δε θα το κάνω», δήλωσε ο ίδιος στο Danish Radio.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, ακόμα και οι Δανοί πολλές φορές χαιρετιούνται με διαφορετικούς τρόπους χωρίς να υπονοείται κάποια έλλειψη σεβασμού.

«Το βλέπω σαν έναν τρόπο στοχοποίησης των Μουσουλμάνων. Έχουμε θρησκευτική ελευθερία στη Δανία. Όταν κάτι προστατεύεται από το Σύνταγμα πρέπει να το σεβόμαστε, ακόμα και όταν δημιουργούμε νόμους», τόνισε ο Μπγιόρστορπ.

«Η χειραψία δεν δείχνει εάν έχεις ενσωματωθεί ή όχι», πρόσθεσε ο Κάσπερ Ελζίνγ Ολεσέν, δήμαρχος της πόλης του Κερτεμίντε.

Εξίσου μικτές είναι και οι αντιδράσεις στην δανική κοινωνία, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 52% των ερωτηθέντων τάσσονται εναντίον της κυβέρνησης στο θέμα αυτό.

Η κυβέρνηση πάντως, δεν εμφανίζεται πρόθυμη να υποχωρήσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...