464
Η νοημοσύνη των παιδιών εξαρτάται από το περιβάλλον τους, από την υγεία και από τη διατροφή τους | Shutterstock

Και όμως, όλα τα μωρά γεννιούνται ίσα ανεξάρτητα από τη φυλή ή την τάξη τους

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2019, 10:15
Η νοημοσύνη των παιδιών εξαρτάται από το περιβάλλον τους, από την υγεία και από τη διατροφή τους
|Shutterstock

Και όμως, όλα τα μωρά γεννιούνται ίσα ανεξάρτητα από τη φυλή ή την τάξη τους

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2019, 10:15

Το 1994, κυκλοφόρησε στην Αμερική το βιβλίο του ψυχολόγου Ρίτσαρντ Χερνστάιν και του πολιτικού επιστήμονα Τσαρλς Μάρεϊ «The Bell Curve» («Η καμπύλη της καμπάνας»), με το οποίο οι συγγραφείς του υποστήριξαν ότι υπάρχει μια «γνωστική ελίτ» που διαφέρει από τον γενικό πληθυσμό. Αυτή την άποψη, που προκάλεσε σάλο και την κατηγορία ότι εξυπηρετεί συντηρητικές πολιτικές, έρχεται τώρα να καταρρίψει μια πολύ μεγάλη διεθνής έρευνα που συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η ομάδα ερευνητών του INTERGROWTH-21st Project παρακολούθησε τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη μωρών σε όλο τον κόσμο από τις πρώτες ημέρες μετά τη σύλληψή τους μέχρι την ηλικία των δύο ετών, πράγμα που έγινε για πρώτη φορά με κριτήρια αυστηρά επιστημονικά, γράφει η Telegraph.

«Σε κάθε στάδιο δείξαμε ότι οι υγιείς μητέρες αποκτούν υγιή μωρά και ότι όλα τα υγιή μωρά μεγαλώνουν με τον ίδιο ρυθμό», δήλωσε ο καθηγητής Στίβεν Κένεντι, συν-διευθυντής του Maternal and Perinatal Health Institute της Οξφόρδης. «Δεν έχει σημασία πού ζείτε, δεν έχει σημασία ποιο είναι το χρώμα της επιδερμίδας σας, δεν έχει σημασία η φυλή και η εθνικότητά σας, το κλειδί είναι να έχετε σωστή ιατρική περίθαλψη και διατροφή», τονίζει ο βρετανός επιστήμονας.

Το INTERGROWTH-21st Project (Διεθνής Κοινοπραξία για την Ανάπτυξη Εμβρύων και Νεογέννητων στον 21ο Αιώνα), το οποίο διευθύνουν από κοινού οι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Στίβεν Κένεντι  και Χοσέ Βιγιάρ, είναι ένα διεθνές, διεπιστημονικό δίκτυο αφιερωμένο στη βελτίωση της περιγεννητικής υγείας. Ιδρύθηκε το 2009 στο Ινστιτούτο Μητρικής και Περιγεννητικής Υγείας της Οξφόρδης, και σήμερα συμμετέχουν πάνω από 300 ερευνητές και κλινικοί γιατροί από 27 ιδρύματα σε 18 χώρες σε όλο τον κόσμο, αποτελώντας τη μεγαλύτερη συλλογική προσπάθεια για την έρευνα στην περιγεννητική υγεία.

Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates, και με εξαιρετικά αυστηρές διαδικασίες, το δίκτυο Ιntergrowth-21 πραγματοποίησε μια διεθνή μελέτη με τη συμμετοχή 60.000 γυναικών και νεογνών σε οκτώ διαφορετικούς τόπους σε πέντε ηπείρους, από την Ιταλία και τη Βραζιλία μέχρι την Ινδία. Οι ερευνητές παρακολούθησαν μητέρες, έμβρυα και βρέφη για περισσότερα από πέντε χρόνια, ενώ συνεχίζεται το follow-up των μωρών κάθε δύο χρόνια.

Οι μητέρες επελέγησαν επειδή είχαν καλή υγεία και ζούσαν σε παρόμοια, καθαρά, αστικά περιβάλλοντα. Και τα μωρά τους παρουσίασαν εξίσου καλή ανάπτυξη, τόσο φυσική όσο και πνευματική. Η μελέτη έχει στόχο να συμβάλει στον διάλογο σχετικά με τον ρόλο της γενετικής στην νοημοσύνη, ο οποίος υποβόσκει από τη δεκαετία του 1990 όταν κυκλοφόρησε «Η Καμπύλη της Καμπάνας».

«Υπάρχει ακόμα ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων, τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και ανάμεσα στον απλό κόσμο, που πραγματικά πιστεύουν και υποστηρίζουν ότι η νοημοσύνη καθορίζεται κατά κύριο λόγο από τα γονίδια και ότι δεν εξαρτάται από το περιβάλλον στο οποίο ζει κανείς και ζουν οι γονείς και οι παππούδες του, και από την κατάσταση της υγείας και της διατροφής του», δήλωσε ο καθηγητής Κένεντι, «Λοιπόν, αυτό δεν συμβαίνει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...