Στα ανατολικά έχουν κλείσει χημικά εργοστάσια, στα δυτικά οι μονάδες της Ford έχουν κατεβάσει τον παραγωγικό ρυθμό. Η κατανάλωση αυτοκινήτων και smart phones έπεσε και οι ευρωπαϊκές επενδύσεις μειώθηκαν αφού δεν άντεξαν τον ανταγωνισμό με τις ντόπιες, επιδοτούμενες από το κράτος επιχειρήσεις.
Η τεράστια οικονομική μηχανή της Κίνας παγώνει την ώρα που όλος ο κόσμος (οι εξαγωγείς στην Κίνα και οι εισαγωγείς κινεζικών προϊόντων) τη χρειάζεται αναμμένη.
Η οικονομία της Κίνας αυξήθηκε μόνο κατά 6,6% το 2018 – το ποσοστό αντιπροσωπεύει την επιβράδυνση που υφίσταται η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία παγκοσμίως, πρώτη φορά κατά την τελευταία τριακονταετία του ιδιόμορφου κρατικοκαπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξής της.
Αυτό το φρενάρισμα θα μπορούσε να απειλήσει την παγκόσμια ανάπτυξη η οποία χρειάζεται ώθηση, όπως γράφουν η βρετανική εφημερίδα The Guardian και η αμερικανική εφημερίδα The New York Times.
Μάλιστα στο τέταρτο τρίμηνο του 2018 η αύξηση ήταν μόνο 6,4%, πράγμα που σημαίνει ότι το τρέχον έτος μπορεί να μειωθεί περαιτέρω, δηλαδή να σταματήσει η Κίνα να τροφοδοτεί την παγκόσμια ανάπτυξη.
Λύση ο δανεισμός
Ολα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη δύσκολη περίοδο που διέρχεται η οικονομία της Κίνας, την αδυναμία της σε διαφόρους τομείς, εξηγούν οι οικονομολόγοι. Τα μέτρα τόνωσης θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ήπια, και η εμπιστοσύνη των επενδυτών θα παραμείνει εύθραυστη. Βέβαια, ο παγκόσμιος αντίκτυπος της κινεζικής επιβράδυνσης θα μπορούσε να περιοριστεί αν το καθεστώς αποφάσιζε να δανειστεί.
Αρκετοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι είναι πιθανότατο η επιβράδυνση να συνεχιστεί και να αποτυπωθεί με ένα +6,3% το 2019 και με ακόμη μικρότερο ποσοστό το 2020. Εκτιμούν κιόλας ότι το πρώτο εξάμηνο του 2019 θα είναι το πιο δύσκολο.
Τα στοιχεία αυτά, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι οι Κινέζοι, αποδεικνύουν ότι η σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας επηρεάζει όντως την οικονομία της Κίνας, παρά ταύτα ισχυρίζονται ότι είναι σε θέση να απορροφήσουν τους κραδασμούς. Πάντως ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το περασμένο Σάββατο ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος όσον αφορά μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα, ωστόσο δεν είπε τίποτα για την άρση των δασμών τους οποίους ο ίδιος επέβαλε στις κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ.
ΑΕΠ… του καθεστώτος
Θέμα όμως υπάρχει και το κινεζικό ΑΕΠ αυτό καθαυτό. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αμφισβητούν τα επίσημα στοιχεία του, ενώ ορισμένοι εκτιμούν ότι το πραγματικό ποσοστό της ανάπτυξης θα μπορούσε να είναι μικρότερο από το μισό αυτού που αναφέρει το κινεζικό καθεστώς. Το επίσημο ΑΕΠ της Κίνας είναι πάντα μια μυθοπλασία, αλλά τα δεδομένα του τέταρτου τριμήνου ήταν μια ιδιαίτερα επιθετική μυθοπλασία, λένε απερίφραστα.
Κορυφαία στελέχη της κινεζικής νομενκλατούρας θα δώσουν «το παρών» στο ετήσιο οικονομικό μίτινγκ του Νταβός αυτήν την εβδομάδα, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Γουάνγκ Κισάν. Και σε ένα άλλο επίπεδο, ουσιωδέστερο ασφαλώς, ο Λιού Χε θα μεταβεί στις ΗΠΑ για τον επόμενο γύρο των εμπορικών συνομιλιών του διημέρου 30 και 31 Ιανουαρίου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News