Υπό άλλες συνθήκες, το πρωτοσέλιδο του Γιώργου Παπανδρέου στην «Εφημερίδα των Συντακτών» θα ήταν ένα χτύπημα στον ΣΥΡΙΖΑ: «Καταστροφή ο διχασμός σε πατριώτες και μειοδότες». Κάτι τέτοιο θα ήταν καλό να το διαβάσουν και να το σκεφτούν οι Συριζαίοι (κατά τεκμήριο αναγνώστες της εφημερίδας), που πορεύτηκαν διχάζοντας τη χώρα σε έχοντες το «ηθικό πλεονέκτημα» και «γερμανοτσολιάδες».
Ομως η συγκυρία είναι εντελώς διαφορετική. Ο πρώην Πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη σε ένα φιλοκυβερνητικό φύλλο, επικρίνοντας αυτή τη φορά τον διχασμό που επιχειρείται από την αντιπολίτευση με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία αποδέχεται ως ισορροπημένη και ευκαιρία για τη λύση του προβλήματος με την ΠΓΔΜ (εδώ).
Τόσο το… φάουλ να δώσει συνέντευξη σε μια εφημερίδα που απολαμβάνει προνομιακή σχέση με το Μαξίμου, όσο και η επίσημη διαφοροποίησή του από τη γραμμή της Φώφης Γεννηματά και του Κινήματος Αλλαγής απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, διαβάστηκε ποικιλοτρόπως.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα, μόνο που δεν έσπευσαν να χειροκροτήσουν τον κ. Παπανδρέου, τον οποίο κάποτε χαρακτήριζαν προδότη που ξεπουλάει τη χώρα και έφερε το ΔΝΤ.
Χαρακτηριστικό το μήνυμα του Κώστα Ζαχαριάδη, γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, στο Twitter
Ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με τον Γιώργο Παπανδρέου, οφείλει να αναγνωρίσει ότι παρεμβαίνει δημόσια και δεν κρύβεται. Πιστεύω το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι άλλοι πρώην πρωθυπουργοί για τη συμφωνία των Πρεσπών. Είναι θέμα ευθύνης και δημοκρατικής λειτουργίας.
— Costas Zachariadis (@CZachariadis) January 18, 2019
Το σχόλιο του κ. Ζαχαριάδη αφορά και τον Κώστα Σημίτη που έχει αποφύγει να τοποθετηθεί, αλλά σε κάθε περίπτωση αποπνέει την ικανοποίηση στην Κουμουνδούρου για την πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου —ο οποίος εμμέσως (και λόγω συγκυρίας) μοιάζει να υπηρετεί και το αφήγημα περί προοδευτικού πόλου κλπ.
Αν όμως στον ΣΥΡΙΖΑ ξαφνικά αγάπησαν τον ΓΑΠ, δεν συμβαίνει πλέον το ίδιο στο ΚΙΝΑΛ.
Χαρακτηριστική η δήλωση του Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο οποίος στον βαθμό που εκφράζει τις απόψεις της κυρίας Γεννηματά, δείχνει ότι οδεύουμε σε ρήξη μεταξύ του επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ και της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ.
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Θέμα 104,6», ο βουλευτής Λακωνίας είπε ότι «η όλη πρόταση του Παπανδρέου είναι σε λάθος δρόμο» και προσέθεσε ότι «δεν συντρέχει να είμαστε μαζί όταν ο ένας είναι στην ανατολή και ο άλλος στη δύση».
Σύμφωνα με τον κ. Γρηγοράκο, «το ΚΙΝΑΛ έχει γίνει συμπαγής ομάδα από ανθρώπους που δεν θέλουν να μετακινηθούν από αυτό το χώρο ακόμα και αν κάποιοι θέλουν να τους μετακινήσουν. Αυτός ο χώρος είνα διψήφιος πάνω από το 10%. Όσοι θέλουν μετακίνηση μπορούν να πάνε οι ίδιοι κάπου».
Προφανώς ο κ. Γρηγοράκος επέλεξε να ξεχάσει ότι το 2016 είχε διαγραφεί από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΠΑΣΟΚ επειδή ο ίδιος προωθούσε με δηλώσεις του τη μετακίνηση προς τα Δεξιά και κοινή συμπόρευση με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επέστρεψε το 2017 πάντως και έκτοτε όντως εμφανίζεται ως η «συνείδηση» της ΔΗΣΥ, ό,τι και αν σημαίνει αυτό.
Ο βουλευτής Λακωνίας σχολίασε για τη θέση του κ. Παπανδρέου ότι «δεν ανήκουμε στον ίδιο χώρο όταν δεν σεβόμαστε τις απόψεις της πλειοψηφίας. Ένα τεράστιο ποσοστό του ΚΙΝΑΛ είναι απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών και θεωρεί ότι εκχωρείται εθνικός χώρος. Θέλαμε η συμφωνία να είναι από όλα τα κόμμματα χωρίς τις μικροψυχίες του Τσίπρα».
Στην ίδια γραμμή ήταν η απάντησή του και για τον Θανάση Θεοχαρόπουλο για τον οποίο είπε ότι θα έχει την ίδια αντιμετώπιση αν δεν ακολουθήσει τη γραμμή του ΚΙΝΑΛ. «Δεν μπορούμε να είμαστε ψυχικά μαζί. Δεν μπορούμε να ζούμε με τον φόβο ότι ο καθένας θα κάνει το δικό του. Μια γραμμή κόμματος είναι γραμμή κόμματος».
Το ζήτημα είναι τώρα τι θα πράξει η κυρία Γεννηματά. Μολονότι έχει διαρρεύσει ότι ο κ. Παπανδρέου θα είναι υποψήφιος στην Αχαΐα (και ως πρώην Πρωθυπουργός θα εκλεγεί χωρίς σταυρό, εφόσον κερδίσει έδρα το ΚΙΝΑΛ), η πρόεδρος έχει αποφύγει ως τώρα να ανακοινώσει κάτι τέτοιο. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο τώρα.
Στον αντίποδα, η υποψηφιότητα του Νίκου Παπανδρέου, αδελφού του πρώην Πρωθυπουργού, στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ μοιάζει εξασφαλισμένη από τη στιγμή που υποστήριξε (εδώ) τη γραμμή του Κινήματος Αλλαγής περί κακής συμφωνίας της κυβέρνησης με την ΠΓΔΜ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News