481
Τα άγρια άλογα του Πεταλά αποτελούν προστατευόμενο είδος, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους ασυνείδητους εκτελεστές τους | Τwitter

Εγκλημα στον Πεταλά Αγρινίου: Πυροβόλησαν και σκότωσαν προστατευόμενα άγρια άλογα

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2019, 14:44
Τα άγρια άλογα του Πεταλά αποτελούν προστατευόμενο είδος, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους ασυνείδητους εκτελεστές τους
|Τwitter

Εγκλημα στον Πεταλά Αγρινίου: Πυροβόλησαν και σκότωσαν προστατευόμενα άγρια άλογα

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2019, 14:44

Ενα ακόμα θλιβερό επεισόδιο ανθρώπινης αγριότητας ήρθε στο φως της δημοσιότητας στην περιοχή της Στράτου του δήμου Αγρινίου, όπου άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν άγρια άλογα τα οποία ανήκουν στη φημισμένη ράτσα του Πεταλά και αποτελούν προστατευόμενο είδος.

Tα κουφάρια τριών άγριων αλόγων εντόπισε οδηγός σε αγροτική περιοχή  κοντά στον αρχαιολογικό χώρο και αμέσως ειδοποίησε τις αρχές.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, το ένα από τα άλογα έφερε τραύμα από κυνηγετικό όπλο. Τα άλλα δύο ήταν σε διαδικασία αποσύνθεσης και παραγγέλθηκε εξέταση από κτηνίατρο, προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου τους. Στη σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρεται πάντως ότι και αυτά είχαν δεχθεί πυρά από κυνηγετικό όπλο.

Και τα τρία είχαν φαγωθεί από άλλα ζώα, ενώ όπως εκτιμάται, κείτονταν νεκρά στο σημείο εδώ και εβδομάδες.

Από τις αρχές σχηματίστηκε ήδη δικογραφία για ζωοκτονία και για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος αγνώστων δραστών, οι οποίοι στην Στράτο Αιτωλοακαρνανίας, θανάτωσαν τρία αδέσποτα άλογα, τα οποία πυροβόλησαν με κυνηγετικό όπλο.

Όπως διαπιστώθηκε, πρόκειται για άλογα από την περίφημη αγέλη των άγριων αλόγων του Πεταλά που κάποιοι ασυνείδητοι θεώρησαν σκόπιμο να μετατρέψουν σε στόχο σκοποβολής (ή κάτι αντίστοιχα άρρωστο) για τη διασκέδασή τους.

Ποια είναι τα άλογα του Πεταλά

Μέλη μιας σπάνιας ράτσας που ζει ελεύθερα και κινδυνεύει συνεχώς από τους ανθρώπους είναι τα τρία άλογα που εντοπίστηκαν νεκρά κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Στράτου.

Τα άλογα ζουν σε μια έκταση δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων ανάμεσα στην Στράτο και την Αμφιλοχία, στην Αιτωλοακαρνανία, η οποία κάποτε ήταν δασωμένη και γεμάτη άγρια ζωή.
Κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι τα άλογα είναι πάνω από 500 ή ίσως και 1.000 και ζουν κατά κοπάδια με 20-25 άλογα στο κοπάδι. Θεωρούνται η μεγαλύτερη αγέλη αλόγων της Ευρώπης και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι οι αγέλες σχηματίστηκαν όταν τα άλογα αφέθηκαν ελεύθερα στο βουνό τη δεκαετία του ’60 γιατί οι γεωργοί άρχισαν να χρησιμοποιούν μηχανήματα για τα χωράφια τους. Μόνα χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση, άρχισαν να ζουν από ένστικτο σε ομάδες και αγέλες. Ωστόσο φαίνεται ότι τα άλογα ζούσαν εκεί από την αρχαιότητα και ότι τα νέα ζώα των τελευταίων δεκαετιών ενώθηκαν με αγέλες που ήδη ζούσαν στα βουνά.

Τα άλογα δεν κινδυνεύουν μόνο από τα στοιχεία της φύσης και από άλλα άγρια ζώα, αλλά και από τους ανθρώπους.

Τα κυνηγούν καταρχάς οι γεωργοί γιατί πολλές φορές προκαλούν ζημιές σε καλλιέργειες. Το zoosos.gr γράφει ενδεικτικά πώς στα χωράφια στην Στράτο έχουν στηθεί παγίδες ανάμεσα στις ελιές.

Πριν από δύο χρόνια, τέσσερα άλογα σκοτώθηκαν και άλλο ένα τραυματίστηκε όταν συγκρούστηκαν με νταλίκα που κινούνταν πάνω στην Ιονία Οδό, η οποία είναι σε μικρή απόσταση από τις περιοχές όπου ζουν.

Σε τοπικά μέσα ενημέρωσης υπάρχουν ακόμη καταγγελίες για συμμορίες που παγιδεύουν τα άγρια ζώα κοντά σε πηγές και στη συνέχεια τα πωλούν στο εξωτερικό όπου θανατώνονται για το κρέας τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...