Τη στάση του Ποταμιού έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών προεξόφλησε ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Αμυράς, εκτιμώντας τόσο από το βήμα της Βουλής, όσο και σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τον αριθμό – ζητούμενο των 151 βουλευτών.
«Σας κάνω μία πρόγνωση. Μπορεί να βρήκατε 151 για ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δεν θα βρείτε 151 για τη Συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο κ. Αμυράς, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα πάρει τελικά ψήφο εμπιστοσύνης «με ολίγη από Ποτάμι», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. αυτή η κυβέρνηση θα έχει ψήφο εμπιστοσύνης”.
Ο ίδιος ο Γιώργος Αμυράς, όπως και ο συνάδελφός του, Γρηγόρης Ψαριανός, έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν τη Συμφωνία.
«Η συμφωνία αυτή δεν πρέπει να περάσει», τόνισε το πρωί μιλώντας στην ενηερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 ο κ. Αμυράς και «θα κάνω ό,τι μπορώ ώστε να μην περάσει».
Το ερώτημα ωστόσο, είναι τι θα κάνει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης και οι Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης που σε παλαιότερες δηλώσεις τους είχαν ταχθεί υπέρ των Πρεσπών.
Την ίδια ώρα, σαφές μήνυμα υπέρ της επικύρωσης της συμφωνίας από τη Βουλή έστειλαν οι δύο ευρωβουλευτές του κόμματος Γιώργος Γραμματικάκης και Μίλτος Κύρκος.
«Πάντα έλεγαν ότι θα δουν το τελικό και πώς συνδέεται όλο αυτό» και μετά θα αποφάσιζαν αν θα ψηφίσουν ή όχι τη Συμφωνία των Πρεσπών», θέλησε να εξηγήσει για τη στάση των συναδέλφων του στην ΚΟ του Ποταμιού, ο Γιώργος Αμυράς. Γι αυτό και βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις, οι τελικές αποφάσεις όμως θα ληφθούν πιθανότατα σήμερα, διευκρίνισε σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.
Στη Σεβαστουπόλεως μελετούν το ενδεχόμενο να επανακαθορίσουν τη θέση τους και να παρουσιαστούν συντεταγμένα αρνούμενοι να δώσουν τα πολύτιμα «ναι» στα οποία υπολογίζει το Μαξίμου. Καταλύτης σε αυτήν την εξέλιξη που θέλει τους πέντε εναπομείναντες βουλευτές του Ποταμιού να προσανατολίζονται στο «παρών», στερώντας από την κυβέρνηση τουλάχιστον τρία «ναι» που χρειάζεται για τις 151 ψήφους, ήταν η στάση του ανεξάρτητου πλέον Σπύρου Δανέλλη που έδωσε ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Σε μια άλλη ανάγνωση των τελευταίων εξελίξεων, αλλά και των δηλώσεων του αντιπροέδρου του κόμματος, Γιώργου Μαυρωτά, αυτή τη στιγμή εμφανίζονται ως επικρατέστερες δύο προτάσεις στη Σεβαστουπόλεως: Η μία λέει «ναι» στην υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η άλλη ανοχή διά της απουσίας των βουλευτών από την σχετική ψηφοφορία.
Ο Γιώργος Αμυράς πάντως επέμεινε ότι το δίδυμο των επιλογών είναι διαφορετικό: «ή να καταψηφίσουμε και οι πέντε τη Συμφωνία ή να απέχουμε ως κόμμα από την ψηφοφορία».
Κατά τα άλλα, βουλευτής του Ποταμιού προκάλεσε τον Πρωθυπουργό «να πάει στη Συμφωνία με τους 151 βουλευτές που έχει για την ψήφο εμπιστοσύνης».
«Ας φανερώσει, αν έχει, τις κρυφές του καβάτζες ο Τσίπρας», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να «πάει να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών με δανεικές ψήφους και μετακινήσεις βουλευτών».
Ερωτηθείς τι θα πράξει ο ίδιος αν οι άλλοι βουλευτές του Ποταμιού αποφασίσουν τελικά να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Αμυράς αρκέστηκε να πει πως τότε «θα έχουμε μεγάλο θέμα», αφήνοντας ουσιαστικά ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησής του από το κόμμα. «Ρωτήστε με εκείνη την ημέρα», απάντησε στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο πάνελ της πρωινής ενημερωτικής εκπομπή του ΑΝΤ1.
Απαντώντας, τέλος, στα σενάρια που τον θέλουν έτοιμο να μεταπηδήσει στη Νέα Δημοκρατία, επέμεινε πως «είναι Ποτάμι», υπενθυμίζοντας όμως την πρόταση που είχε κάνει στο συνέδριο του κόμματος για ανοικτή συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Προέρχομαι από την ΝΔ, εκλέχθηκα ευρωβουλευτής και στο συνέδριο του Ποταμιού κατέβασα πρόταση για ανοικτή συνεργασία», σημείωσε.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση 10 σημείων του Γιώργου Αμυρά για προεκλογική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία είχε απορριφθεί στο συνέδριο του Ποταμιού με ποσοστό 41,67% (κατά) έναντι 34,47% (υπέρ).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News