Ενας από τους σπόρους βαμβακιού που μετέφεραν στη Σελήνη οι Κινέζοι στην πρόσφατη αποστολή του σκάφους Chang’e-4 στην αθέατη πλευρά του δορυφόρου της Γης βλάστησε. Είναι ο πρώτος σπόρος φυτού που αναπτύσσεται στο φεγγάρι, όπως ανακοίνωσαν την Τρίτη οι επιστήμονες που διενεργούν το πείραμα της «μίνι σεληνιακής βιόσφαιρας».
Οπως σημειώνει το BBC, πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, που επιτυγχάνεται ένα τέτοιο εγχείρημα.
Η κινεζική διαστημική αποστολή Chang’e-4 που προσεδαφίστηκε πριν λίγες ημέρες στη «σκοτεινή» πλευρά της Σελήνης μετέφερε σπόρους βαμβακιού οι οποίοι, προς μεγάλη έκπληξη των επιστημόνων, βλάστησαν.
Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Τσόνγκινγκ που σχεδίασαν το εν λόγω πείραμα έστειλαν ένα σφραγισμένο δοχείο 18 εκατοστών μέσα στο οποίο υπάρχει χώμα, νερό και οξυγόνο.
Εκτός από σπόρους βαμβακιού, οι Κινέζοι επιστήμονες έστειλαν επίσης σπόρους πατάτας με στόχο, μέσω των καλλιεργειών αυτών, να δημιουργηθεί ένα τεχνητό, αυτοσυντηρούμενο περιβάλλον όπου θα μπορούν να καλλιεργηθούν φυτά και φρούτα.
«Αυτή είναι η πρώτη φορά που άνθρωποι επιχειρούν πειράματα βιολογικής ανάπτυξης στην επιφάνεια της σελήνης», δήλωσε ο επικεφαλής του πειράματος Σίε Τζενξσίν, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα και το σχετικό βίντεο:
Οπως σημειώνουν τα διεθνή ΜΜΕ, το επίτευγμα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις διαστημικές αποστολές μακράς διάρκειας, καθώς αποδεικνύει πως σε λίγα χρόνια από τώρα οι αστροναύτες θα μπορούν, όπως ο ήρωας της ταινίας «Η Διάσωση» («The Martian»), να καλλιεργούν τα δικά τους τρόφιμα στο Διάστημα, μειώνοντας την ανάγκη επιστροφής στη Γη για ανεφοδιασμό.
Ελεγε εξάλλου και ο ήρωας του Ματ Ντέιμον στην ταινία «The Martian»: «Λένε ότι μόλις καλλιεργήσεις σπόρους κάπου, έχεις επισήμως εποικήσει το μέρος».
Υπό αυτήν την έννοια, φαίνεται πως οι Κινέζοι «εποίκησαν» επισήμως τη Σελήνη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News