400
Οι έξι βουλευτές του Ποταμιού- Δανέλλης, Λυκούδης, Θεοδωράκης, Ψαριανός, Μαυρωτάς και Αμυρας- με τον εκπρόσωπο Τύπου Δημήτρη Τσιόδρα (δεύτερος από δεξιά) | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ποτάμι: Πρώτα ψήφος εμπιστοσύνης, μετά η Συμφωνία των Πρεσπών

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2019, 19:22
Οι έξι βουλευτές του Ποταμιού- Δανέλλης, Λυκούδης, Θεοδωράκης, Ψαριανός, Μαυρωτάς και Αμυρας- με τον εκπρόσωπο Τύπου Δημήτρη Τσιόδρα (δεύτερος από δεξιά)
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ποτάμι: Πρώτα ψήφος εμπιστοσύνης, μετά η Συμφωνία των Πρεσπών

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2019, 19:22

Μισό βήμα πίσω έκανε το Ποτάμι ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών, σε μια εξέλιξη που από αναλυτές καταγράφεται ως μια ανατροπή των υπολογισμών του Μαξίμου –ως τώρα προσμετρούσε ως εξασφαλισμένες τέσσερις θετικές ψήφους (Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Κουβέλης και Σπύρος Δανέλλης), ενώ πλέον υπάρχει μια αίρεση.

Μετά τη συνεδρίαση της ευάριθμης Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού, το απόγευμα της Τετάρτης, ο κ. Θεοδωράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το Ποτάμι έχει πυξίδα, όπως πυξίδα είχε και στις κρίσιμες μέρες του 2015. Και η πυξίδα αυτή δεν δείχνει το κομματικό συμφέρον, δείχνει μονάχα το πατριωτικό συμφέρον. Αυτό πιστεύω και τολμώ και το κάνω πράξη. Ελπίζουμε ότι η ίδια πυξίδα, μας οδηγεί όλους αυτές τις μέρες, αν και υπάρχουν πολλές αμφιβολίες γι’ αυτό. Να σκεφτόμαστε όμως ότι δίνουμε λόγο στις επόμενες γενιές και στην ιστορία. Όχι στο κομματικό μας ακροατήριο».

Ωστόσο όπως έγινε γνωστό, η πλειοψηφία της ΚΟ αποφάσισε ως γραμμή, καθώς οδεύουμε προς την τελική ευθεία της συμφωνίας με τα Σκόπια, την ανάγκη να επιβεβαιώσει ο Αλέξης Τσίπρας ότι έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής προτού κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον νωρίτερα έχουν αποχωρήσει από την κυβέρνηση οι Ανεξ. Ελληνες του Πάνου Καμμένου.

Με την απόφαση αυτή διαφώνησε όπως αναμενόταν ο κ. Δανέλλης, βουλευτής Ηρακλείου, ο οποίος έχει προφανώς χαράξει πορεία προς τον ΣΥΡΙΖΑ,

Η απόφαση της πλειοψηφίας της ΚΟ του Ποταμιού αναπροσαρμόζει κάπως τα δεδομένα, καθώς οι Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης προσμετρούνταν ως σήμερα στα σίγουρα «υπερ» της Συμφωνίας, αλλά τώρα θέτουν αστερίσκους. Οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Πηγές του Ποταμιού εξηγούσαν μετά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ότι «για εμάς πρώτα μπαίνει το ζήτημα Δημοκρατίας που θα προκύψει σε περίπτωση που αποχωρήσει από την κυβέρνηση ο Καμμένος. Θεωρούμε ότι ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης». Στην ερώτηση τι θα κάνει το Ποτάμι σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταθέσει αίτημα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, απάντησαν: «Είναι αυτονόητο πως δεν θα μπορέσουμε να στηρίξουμε την Συμφωνία».

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, αν ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Τσίπρας πριν από τις Πρέσπες, δεν σημαίνει ότι δεν θα την πάρει, ακόμα και χωρίς τους Ανεξ. Ελληνες (που και αυτοί πια έχουν διαρροές υπέρ του). Στην ψήφο εμπιστοσύνης δεν απαιτείται πλειοψηφία των 151 αλλά πλειοψηφία επί των παρόντων μέχρι και τις 120 ψήφους. Και μόνο η αποχή κάποιων βουλευτών δηλαδή, μπορεί να εξασφαλίσει στον Πρωθυπουργό τη συνέχεια της διακυβέρνησης και μετά να ζητήσει την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...