329
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά το διάγγελμά του | REUTERS/Carlos Barria/Pool

Χρηματοδότηση για το τείχος ώστε να λήξει η κρίση ζητά ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2019, 08:01
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά το διάγγελμά του
| REUTERS/Carlos Barria/Pool

Χρηματοδότηση για το τείχος ώστε να λήξει η κρίση ζητά ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2019, 08:01

Για μια διπλή κρίση – ανθρωπιστική και ασφάλειας – στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό, η οποία όπως υποστήριξε παίρνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις, έκανε λόγο στο διάγγελμά του προς τους Αμερικανούς ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε διάγγελμα που εκφώνησε αργά το βράδυ της Τρίτης (ξημερώματα Τετάρτης στην Ελλάδα) επανέλαβε τη θέση ότι όλοι οι Αμερικανοί πλήττονται από την «ανεξέλεγκτη παράνομη μετανάστευση», όπως την αποκάλεσε, και περισσότερο όλους οι αφροαμερικανοί και οι ισπανόφωνοι.

«Τα νότια σύνορά μας είναι διάδρομος για την εισαγωγή τεραστίων ποσοτήτων ναρκωτικών», είπε, σημειώνοντας ότι 300 άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα μόνο από την ηρωίνη, το 90% της οποίας έρχεται από τα νότια σύνορα. Ισχυρίσθηκε ακόμη ότι το 1/3 των γυναικών που εισέρχεται παράνομα στη χώρα μέσω του Μεξικού κακοποιείται σεξουαλικά.

Επιπλέον υπενθύμισε ότι ζητεί το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα κονδύλι 5,7 δισ. δολαρίων για να ανεγερθεί το τείχος στα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Συμπλήρωσε πως αφού το «αξιώνουν οι Δημοκρατικοί», θα συμφωνήσει το τείχος αυτό να είναι «από φράγμα από χάλυβα (steel barrier) και όχι τείχος από μπετόν».

Επέμεινε ωστόσο ότι το Τείχος είναι κρίσιμο για την ασφάλεια των συνόρων και για να σπάσει ο – όπως είπε – φαύλος κύκλος της παράνομης μετανάστευσης ανθρώπων από τη Λατινική Αμερική, που πλήττει κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Ως απάντηση όσων υποστηρίζουν ότι «το τείχος είναι ανήθικο», ο πρόεδρος Τραμπ είπε πως «πλούσιοι πολιτικοί χτίζουν τοίχους και φράχτες και πύλες γύρω από τα σπίτια τους», όχι γιατί μισούν τους ανθρώπους απέξω, αλλά επειδή αγαπούν αυτούς που μένουν εντός.

Οι αντιδράσεις των ηγετών των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο ήταν άμεσες. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της αντιπολίτευσης στη Γερουσία Τσακ Σούμερ έκρινε πως πρέπει να τερματιστεί η αναστολή λειτουργίας (shutdown) μεγάλου μέρους των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους ενόσω συνεχίζεται ο διάλογος για την ασφάλεια των συνόρων.

Από την πλευρά της η νέα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι, κατηγόρησε τον Τραμπ ότι με το shutdown, έχει πάρει «ομήρους» τους Αμερικανούς.

Η αναστολή λειτουργίας ήδη μετρά 18 ημέρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...