Η συζήτηση προγραμματίστηκε για τις 21 Δεκεμβρίου στη Βουλή· αν μπορούσαν να τη βάλουν και ανήμερα Χριστούγεννα για να μην την πάρει είδηση ο κόσμος ίσως να το έκαναν και άλλωστε Τσίπρας, Παππάς κλπ. θα απουσιάζουν—πόσο βολικό!— στο Βελιγράδι.
Σε κάθε περίπτωση, σε αυτή τη συζήτηση θα δοθεί «μάχη» ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις πρόσφατες αποκαλύψεις που φαίνεται ότι συνδέεουν τον Νίκο Παππά με τον πολυσυζητημένο Μανώλη Πετσίτη και όχι μόνο. Στο κάδρο έχουν μπει ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και offshore του κύπριου δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου. Επίσης, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος και το μισό υπουργικό συμβούλιο που είχε γνώση για τα σχέδια συμψηφισμού των χρεών ύψους 120 εκατομμυρίων της ELFE προς τη ΔΕΠΑ με υπερτιμημένα ακίνητα τα οποία όμως ήταν δεσμευμένα από την Αρχή για το ξέπλυμα.
Κανονικά, και κατά το δημοσιογραφικό κλισέ, η συζήτηση θα έπρεπε να μυρίζει μπαρούτι. Oπως όμως όλα δείχνουν, μάλλον θα υπερισχύσει η οσμή λιπάσματος.
Το Protagon συνέταξε έναν απλό οδηγό για τις αναπάντεχες «συμπτώσεις» ηθικού πλεονεκτήματος, που συνθέτουν τον χάρτη της διαπλοκής γύρω από το σκάνδαλο ΔΕΠΑ-ELFE, το οποίο ήδη έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.
1. Η ανάπτυξη στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Μανώλης –για τους γνωστούς και φίλους Manolo- Πετσίτης, όπως έχει παραδεχθεί δημόσια ο Νίκος Παππάς ήταν παιδικός του φίλος. Ήταν επίσης αυτός που εφαπτόταν στον ηγετικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ και πέτυχε διάνα τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης τους Ιανουαρίου 2015, αλλά και σύμβουλος του Νίκου Παππά, σύμφωνα με πρώην και νυν συντρόφους της παράταξης.
Ο κύριος Πετσίτης στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ γνώρισε μία αναπάντεχη αύξηση των εισοδημάτων του: από 4.000 ευρώ τα προηγούμενα χρόνια, αυτά εκτοξεύθηκαν στα 200.000 ευρώ το 2016 και στα 180.000 ευρώ το 2017. Από αυτά, τα 200.000 ευρώ κατά προέρχονταν από την ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη. Η προσωπική ανάπτυξη του Μανώλη Πετσίτη δεν θα είχε ουδέν μεμπτόν εάν βασιζόταν στους κανόνες της αγοράς. Όμως: αν και ο Νίκος Παππάς είπε ότι διέκοψε σχέσεις μαζί του από το 2015, ο Πετσίτης, σύμφωνα με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Θόδωρο Κιτσάκο, μπαινόβγαινε στην επιχείρηση ως εκπρόσωπος των υπηρεσιών του Μαξίμου. Εκείνη την περίοδο, εξεταζόταν ο συμψηφισμός των χρεών της ELFE προς τη ΔΕΠΑ μέσω ακινήτων της πρώτης, τα οποία όμως ήταν δεσμευμένα από την Αρχή για το ξέπλυμα και ενώ εμφανίζονταν με 10πλάσια τιμή από αυτή που είχαν λίγα χρόνια πριν εκτιμηθεί – από 9 εκατομμύρια η αξία τους παρουσιάστηκε στα 90 εκατομμύρια. Ποιες ήταν οι υπηρεσίες που παρείχε ο Πετσίτης στην ELFE για να λαμβάνει κατά μέσο όρο 8.500 ευρώ το μήνα, ενώ τα χρέη της εταιρείας προς τη ΔΕΠΑ είχαν φτάσει τα 120 εκατομμύρια, δεν έχει διευκρινιστεί από καμία εμπλεκόμενη πλευρά.
2. Οι «δεσμοί» με Κύπρο στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδια περίοδο που βιώνει το «θαύμα» της προσωπικής του ανάπτυξης, ο Πετσίτης εμφανίζεται ως φορολογικός εκπρόσωπος κύπριων δικηγόρων στην Ελλάδα. Όχι κάποιων τυχαίων. Δικηγόρων από το γραφείο του Αρτέμη Αρτεμίου, ο οποίος τον Αύγουστο του 2013 είχε συνταξιδέψει με τον Νίκο Παππά στη Βενεζουέλα και τον Οκτώβριο του 2016 απαθανατίστηκε να μπαίνει στο Μαξίμου, για «λογαριασμό πελατών του», όπως ανέφερε αργότερα. Το ίδιο είχε αναφέρει και για τις offshore με τις οποίες συνδεόταν στα Panama Papers, ότι τις είχε δημιουργήσει για πελάτες του. Όμως, όπως αποκάλυψε το Protagon το καλοκαίρι (εδώ), ως πραγματικός ιδιοκτήτης σε δύο από τις τρεις offshore με τις οποίες συνδεόταν εμφανιζόταν στα αρχεία των Panama Papers ο ίδιος. Η επίσκεψή του στο Μαξίμου τον Οκτώβριο του 2016, όπως επίσης αποκάλυψε το Protagon την προηγούμενη εβδομάδα (εδώ), έγινε ενώ το γραφείο του είχε ήδη αναλάβει τη διαχείριση κυπριακών εταιρειών, οι οποίες είχαν λάβει το 2010 δάνειο 54 εκατομμυρίων από την Proton Bank για την εξαγορά της ELFE. Λίγο μετά την επίσκεψη, αναζωπυρώθηκαν οι συζητήσεις για την ανταλλαγή των ακινήτων της ELFE με τα χρέη της προς τη ΔΕΠΑ.
Μπόνους «συμπτώσεις»: Οι κύπριοι δικηγόροι από το γραφείο Αρτεμίου που εκπροσωπούσε ο Πετσίτης εμφανίζονταν και ως μέτοχοι σε ελληνική διαφημιστική εταιρεία η οποία έκανε δουλειές με ΔΕΚΟ, ενώ ταυτόχρονα συνδέονταν και με τις offshore από τα Panama Papers. Από την άλλη ο Πετσίτης συνδεόταν με κυπριακή εταιρεία που θεωρείται ότι ανήκει στη σφαίρα συμφερόντων Λαυρεντιάδη, τη διαχείριση της οποίας έχει το γραφείο Αρτεμίου.
3. Η «συμβουλευτική» λιπασμάτων στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ
Τρεις μήνες αφού το γραφείο Αρτεμίου ανέλαβε τις κυπριακές εταιρείες που είχαν λάβει δάνειο από την Proton Bank για να αγοράσουν την ELFE, άρχισε να διαχειρίζεται και την Pizzazz Limited, μία offshore με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Η μόνη δραστηριότητα της Pizzazz, όπως αποκάλυψε το Protagon, ήταν ένα συμβόλαιο για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε σχέση με προϊόντα λιπασμάτων – αντικείμενο το οποίο δεν θεωρείται ό,τι πιο συνηθισμένο για offshore.
Η Pizzazz, δεν φαίνεται να είχε υπαλλήλους, οπότε ποιος έδινε τις συμβουλές για τα λιπάσματα; Οι δικηγόροι που εμφανίζονταν ως ιδιοκτήτες; Επιπλέον, η Pizzazz είχε «βίους παράλληλους» με μία άλλη υπεράκτια εταιρεία, την Elazzoulian, επίσης με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, επίσης συνδεδεμένη με το γραφείου Αρτεμίου. Και οι δυο τους είχαν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου Λάρνακας, το οποίο βρέθηκε κάτω από την ομπρέλα της Συνεργατικής Τράπεζας, στη διοίκηση της οποίας συμμετείχε ο ένας εκ των δικηγόρων από το γραφείο Αρτεμίου που εκπροσωπούσε φορολογικά στην Ελλάδα ο Πετσίτης. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί των offshore έκλεισαν την ίδια ημέρα (όπως αποκάλυψε το Protagon εδώ), ενώ η διαδικασία για το κλείσιμο των offshore ξεκίνησε μία εβδομάδα πριν από την έφοδο της οικονομικής αστυνομίας στα γραφεία της ΔΕΠΑ, απ’ όπου άρχισε να ξετυλίγεται το δύσοσμο κουβάρι.
4. Η μεταφορά τεχνογνωσίας στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ
Τον Φεβρουάριο του 2015, στην πρώτη του επίσκεψη ως υπουργός στην Κύπρο, ο Νίκος Παππάς συναντήθηκε με τον φυλακισμένο τότε για υπόθεση υπεξαίρεσης και εκβιασμού Βενιζέλο Ζαννέτο, ο οποίος ήταν ανώτατο στέλεχος του ΑΚΕΛ. Ο κ. Ζαννέτος, όπως φαίνεται σε καταγγελία επιχειρηματία σε αγωγή του κατά του πρώην προέδρου του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια –η οποία αποσύρθηκε- ήταν αυτός που ενημέρωνε τον επιχειρηματία όταν μεταφέρονταν χρήματα μέσω εταιρείας που ήταν του κόμματος. Αυτή την «κομματική» εταιρεία φαίνεται ότι την διαχειριζόταν το γραφείο Αρτεμίου μέσω της APLAW Services (AP από τα αρχικά των ονομάτων Artemiou και Pieri), οι ιδρυτές του οποίου έχουν άμεση σχέση με το ΑΚΕΛ (εδώ).
Η ίδια APLAW Services εμφανιζόταν ως διευθυντής όχι μόνο στην Pizzazz, την offshore-συμβουλάτορα για προϊόντα λιπασμάτων, αλλά και σε αρκετές κυπριακές εταιρείες της ELFE και των δανείων της Proton Bank, καθώς και στην εταιρεία της Κύπρου με την οποία συνδέεται ο Πετσίτης. Και το ΑΚΕΛ, με τη σειρά του, αποτελούσε πρότυπο εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ακόμα έκανε αντιπολίτευση και έβλεπε στην Μεγαλόνησο ένα αριστερό κόμμα στην κυβέρνηση.
Τι δεν καταλαβαίνετε;
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News