Το Γενικό Επιτελείο Στρατού σε ανακοίνωσή του έδωσε διευκρινίσεις για το περιστατικό με την αναγραφή αποφθέγματος στρατάρχη της Βέρμαχτ Φον Μάνσταϊν σε τοίχο στρατοπέδου στη Λέσβο και την απόσπαση του στρατιώτη που κατήγγειλε το συμβάν στην Αθήνα.
Τονίζει ότι η μετάθεση είχε αποφασιστεί από καιρό για λόγους που αφορούν την ιδιότητα του στρατιώτη και ότι ήταν αίτημα του ίδιου.
Το Επιτελείο διευκρινίζει ότι «η συγκεκριμένη απόφαση λήφθηκε πριν δημιουργηθεί το ζήτημα της επιγραφής στον τοίχο της μονάδας και πριν ο στρατιώτης εκδηλώσει προφορικά την επιθυμία του για παραμονή στη νήσο Λέσβο».
«Κατόπιν του προφορικού αιτήματός του, που υποβλήθηκε χθες, 18 Δεκεμβρίου 2018, προς τον διοικητή της μονάδας του, ο στρατιώτης Α.Δ. με το πέρας της εορταστικής του άδειας, στις 27 Δεκεμβρίου 2018, θα επιστρέψει στη νήσο Λέσβο για να συνεχίσει τη θητεία του.
» Η απόσπαση του στρατιώτη (ΠΖ) Α.Δ., της δύναμης του 265ου μηχανοκίνητου τάγματος Εθνοφυλακής (265 Μ/Κ ΤΕ), από τη νήσο Λέσβο στην Αθήνα, είχε αποφασιστεί με σκοπό την ενίσχυση της Στρατιωτικής Μουσικής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ), για την εορταστική περίοδο, λαμβάνοντας υπόψη την επαγγελματική του ιδιότητα (μουσικοσυνθέτης), το μόνιμο τόπο κατοικίας του (Αθήνα) και την έγγραφη δήλωση επιθυμίας του για μετάθεση στην Αθήνα» αναφέρει το ΓΕΣ.
Ο στρατάρχης των ναζί Εριχ φον Μάνσταϊν
Εκ των κορυφαίων στρατιωτικών εγκεφάλων των ναζί -αν όχι ο κορυφαίος- ο στρατηγός Εριχ φον Μάνσταϊν κρίθηκε τον Αύγουστο του 1949 κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα πολέμου και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18 ετών. Στη δίκη της Νυρεμβέργης είχε προσαχθεί ως μάρτυρας υπεράσπισης γερμανών αξιωματικών που κατηγορούνταν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Οι Βρετανοί και ειδικά ο θριαμβευτής στρατηγός Μοντγκόμερι τον είχαν σε μεγάλη εκτίμηση για τις ικανότητές του στο πεδίο της μάχης και αρνήθηκαν επίμονα την έκδοσή του στη Ρωσία.
Μετά την αποφυλάκισή του στις 6 Μαΐου 1953, ο Μάνσταϊν κλήθηκε από τον τότε δυτικογερμανό καγκελάριο Κόνραντ Αντενάουερ και τοποθετήθηκε ως Σύμβουλος Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος υποεπιτροπής, συμβουλευτικής προς το Κοινοβούλιο σχετικά με την οργάνωση της Μπούντεσβερ (ο γερμανικός Στρατός ύστερα από τον Πόλεμο) και της ένταξής της στο ΝΑΤΟ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News