Σημαντικές πολιτικές επιπλοκές, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν αλλαγή στην κεφαλή της κυβέρνησης στη Βρετανία καθώς και νέες περιπλοκές στη διαδικασία του Brexit, φέρνει η εσωκομματική πρόταση μομφής κατά της Τερέζα Μέι.
Οι 48 επιστολές που έφτασαν στα χέρια του βουλευτή Γκρέιαμ Μπρέιντι έβαλαν σε κίνηση από το πρωί της Τετάρτης τη διαδικασία, η οποία θα ολοκληρωθεί ως το βράδυ. Δεν θα μπορούσε εξάλλου να μένει για πολύ η εκκρεμότητα όσο υπάρχει και η πολύ μεγαλύτερη της έγκρισης της συμφωνίας για το Brexit.
Το βράδυ της Τετάρτης, μεταξύ 18:00 και 20:00, η κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών θα κληθεί να δείξει σε μυστική ψηφοφορία την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο της Τερέζα Μέι.
Αν την εξασφαλίσει, η πρωθυπουργός θα έχει μπροστά της τον τεράστιο σκόπελο της έγκρισης της συμφωνίας εξόδου, για την οποία ακόμη αναζητά τους απαραίτητους αριθμούς.
Ηδη τουλάχιστον 75 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην πρωθυπουργό. Η Μέι χρειάζεται απλή πλειοψηφία 158 βουλευτών από τους 315 του κόμματος για να παραμείνει στην ηγεσία. Σε περίπτωση επιτυχίας δεν θα είναι δυνατόν να κατατεθεί άλλη πρόταση μομφής για έναν χρόνο.
Αντίθετα, αν χάσει στη διαδικασία θα υποβάλλει την παραίτησή της από την ηγεσία του κόμματος και -σε δεύτερο χρόνο- από την πρωθυπουργία.
Η Μέι δεν μπορεί να λάβει μέρος στην διαδικασία εκλογής νέου προέδρου για τους Τόρις. Εκεί θα γίνονται διαδοχικοί γύροι όπου κάθε φορά θα αποκλείεται ο υποψήφιος με το μικρότερο ποσοστό, μέχρι να αναδειχτεί ένας.
Αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο και με τη λήξη της η Τερέζα Μέι –που ως τότε πρακτικά θα είναι υπηρεσιακή πρωθυπουργός- θα πρέπει να ενημερώσει τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ για τον ή την διάδοχό της.
Η έσχατη ημερομηνία ψηφοφορίας για τη συμφωνία με την ΕΕ είναι η 21η Ιανουαρίου. Αρχικά η ψηφοφορία είχε οριστεί για χθες 11 Δεκεμβρίου, αλλά αναβλήθηκε χωρίς να δοθεί νέα ημερομηνία.
Στην δήλωσή της το πρωί της Τετάρτης η Τερέζα Μέι είπε ότι «δεν θα υπάρχει νέος ηγέτης έως τη νόμιμη διορία της 21ης Ιανουαρίου. Οπότε εάν υπάρξει εκλογή για νέα ηγεσία, υπάρχει ο κίνδυνος να παραδοθεί ο έλεγχος των διαπραγματεύσεων για το Brexit στους βουλευτές της αντιπολίτευσης». Σύμφωνα πάντως με τους Financial Times, η 21η Ιανουαρίου δεν συνιστά νόμιμη διορία. Αυτό θα ίσχυε μόνον εάν η κυβέρνηση δεν είχε καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η αλλαγή ηγέτη στο κόμμα -άρα και πρωθυπουργού- δεν οδηγεί αυτόματα σε γενικές εκλογές, καθώς ο νόμος επιτάσσει σταθερές πενταετείς θητείες. Αν όμως οι Εργατικοί καταθέσουν πρόταση μομφής, δυνητικά η κυβέρνηση θα μπορούσε να καταρρεύσει και η χώρα θα προσφύγει στις κάλπες.
Ολα αυτά ενώ ο χρόνος για την έξοδο λιγοστεύει. Στις 29 Μαρτίου, στη μία μετά τα μεσάνυχτα ώρας Βρυξελλών, η Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ, με ή χωρίς συμφωνία – εκτός αν οι 27 συμφωνήσουν σε παράταση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News