Για να παραφράσουμε την γνωστή ρήση του Καραμανλή (του παλιού…), στην πολιτική τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Αλλά καμιά φορά είναι!
Πώς φαίνονται σήμερα τα πράγματα ως προς τις πολιτικές εξελίξεις. Μπερδεμένα. Είναι κιόλας; Όχι. Είναι πεντακάθαρα. Αρκεί αυτός που τα κοιτάζει να ξέρει από ποια σκοπιά τα βλέπει. Από την σκοπιά των επιθυμιών του ή της πραγματικότητας; Ας τα ξεκαθαρίσουμε.
Οι εξελίξεις εξαρτώνται από την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών; Θα γίνουν εκλογές πρόωρα εξαιτίας αυτής της Συμφωνίας; Η απάντηση και στα δύο ερωτήματα είναι «όχι». Εκτός αν το θέλουν ο Αλέξης Τσίπρας και οι συν αυτώ. Και αυτή τη στιγμή δεν το θέλουν.
Ζήτημα πρώτον: Περνάει ή όχι η Συμφωνία από την ελληνική Βουλή; Ανετα. Ακόμα κι αν δεν την υπερψηφίσει το Ποτάμι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα περάει. Αλλωστε, η κύρωση μιας διεθνούς σύμβασης δεν χρειάζεται κάν την απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών. Περνάει και με απλή. Το γνωρίζουν οι πάντες.
Ζήτημα δεύτερον: Η επίτευξη της απόλυτης πλειοψηφίας των 151 είναι ζήτημα πολιτικό. Αλλά η μη επίτευξή της δεν ρίχνει την κυβέρνηση. Για να πέσει, πρέπει να γίνει και κάτι άλλο. Είτε ο Τσίπρας να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και να μην πάρει 151 ψήφους είτε ο Μητσοτάκης να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να πάρει 151 ψήφους. Και τα δύο είναι από πολύ δύσκολα έως απίθανα. Για να πέσει η κυβέρνηση, πρέπει ο Καμμένος και οι ΑΝΕΛ του να την καταψηφίσουν, συμπλέοντας με την ΝΔ. Και αφήνω ακόμα και τους αδαείς περί αυτά να πουν αν αυτό μπορεί να συμβεί μια στο ένα εκατομμύριο.
Ζήτημα τρίτον: Υπάρχει περίπτωση το Ποτάμι (εννοούμε τον Σταύρο Θεοδωράκη και όσους βουλευτές τους δεν ξερογλείφονται στην εξώπορτα της ΝΔ- Αμυράδες και Ψαριανοί ήδη ξερογλείφονται ,αλλά δεν είναι και βέβαιο ότι θα τους πάρουν…) να μην ψηφίσουν την Συμφωνία; Μόνο σε μία περίπτωση. Αν ο Θεοδωράκης και οι συν αυτώ κοροϊδεύουν τον κόσμο που τους έχει απομείνει και κάποια στιγμή ανακοινώσουν ότι αυτοδιαλύονται και δεν θα κατεβούν αυτόνομα στις εκλογές. Αυτός είναι ο όρος του Μητσοτάκη για να συνεργαστούν προεκλογικά. Όμως, επειδή ο Θεοδωράκης γνωρίζει ότι θα εξευτελιστεί πολιτικά αν πάει να εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, δεν θα το κάνει. Και, για να είμαστε δίκαιοι, το έχει πει σε όλους τους τόνους. Επομένως, αν υπάρχει κάποια πιθανότητα να συνεργαστούν ΝΔ και Ποτάμι, αυτό θα συμβεί μετά τις εκλογές και εφόσον το Ποτάμι καταφέρει να είναι στη Βουλή. Και πότε έχει περισσότερες πιθανότητες να το πετύχει αυτό, αν υπερψηφίσει ή αν καταψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών; Δεν υπάρχει καμιά αφιβολία: όσοι ψηφοφόροι τού έχουν απομείνει ή όποιοι άλλοι σκοπεύουν να το ξαναψηφίσουν είναι υπέρ της Συμφωνίας. Οι άλλοι έχουν ήδη μετακομίσει στη ΝΔ.
Ζήτημα τέταρτον: Παρόλα αυτά, υπάρχει περίπτωση να μην ψηφιστεί η Συμφωνία από την παρούσα Βουλή και να γίνουν υπερ-πρόωρες εκλογές εκεί κατά τον Μάρτιο; Η απάντηση είναι πολύ απλή: μόνον αν το επιλέξουν ο Τσίπρας και οι συν αυτώ. Θα το κάνουν και επειδή (θα) θέλουν να αφήσουν το παλούκι της Συμφωνίας για την επόμενη κυβέρνηση και, πρωτίστως, επειδή θα υπολογίζουν ότι η επίσπευση των εκλογών τούς συμφέρει. Και τα δύο συγκεντρώνουν ελάχιστες πιθανότητες. Πρώτον, διότι ο Τσίπρας έχει επενδύσει στη Συμφωνία. Ολες οι έρευνες δείχουν ότι από τότε που υπεγράφη ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τα ποσοστά του, επομένως μια ακύρωσή της δεν θα του αποφέρει κέρδη, το αντίθετο. Και, δεύτερον, διότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που ο Τσίπρας και οι συν αυτώ υπολογίζουν ότι τους συμφέρει να γίνουν οι βουλευτικές εκλογές τον Μάιο, μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές.
Συμπέρασμα: οι εξελίξεις δεν εξαρτώνται ούτε από την Συμφωνία των Πρεσπών ούτε από το Ποτάμι ούτε από τον Καμμένο. Ολα αυτά δεν είναι ικανά να οδηγήσουν σε άμεσες εκλογές, αν δεν το θέλει ο Τσίπρας. Ολα τα άλλα κινούνται στη σφαίρα των επιθυμιών. Και για τις επιθυμίες ισχύει αυτή η ρήση του Πάουλο Κοέλιο: « Η επιθυμία δεν είναι αυτό που βλέπεις, αλλά αυτό που φαντάζεσαι».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News