Το πολιτικό μέλλον της Τερέζα Μέι, όσο η υπόθεση του Brexit προχωρούσε με τρόπο που δεν θα ικανοποιούσε καμία πλευρά, δεν φαινόταν πολύ λαμπρό.
Η κρίσιμη στιγμή για τη θητεία της στο κόμμα και τη βρετανική κυβέρνηση θα ερχόταν αύριο Τρίτη, όταν το Κοινοβούλιο θα καλούνταν να εγκρίνει τη συμφωνία που έφερε η πρωθυπουργός. Η ήττα θα επιτάχυνε την αποχώρησή της.
Όμως μπροστά στο ενδεχόμενο μιας πολιτικής συντριβής, η ψηφοφορία φαίνεται ότι θα καθυστερήσει μερικές ημέρες. Πιθανόν θα γίνει την επόμενη εβδομάδα ή στις αρχές Ιανουαρίου, επισημαίνει ο Guardian. Εσχατο όριο είναι η 21η Ιανουαρίου.
Είχε προηγηθεί η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) που έκρινε ότι η Βρετανία μπορεί να τερματίσει μονομερώς τη διαδικασία του Brexit, χωρίς να απαιτηθεί η σύμφωνη γνώμη των άλλων 27 χωρών της ΕΕ. (Για την επικύρωση της συμφωνίας εξόδου χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη των 27 δια των κοινοβουλίων τους).
Την αναβολή είχε προαναγγείλει η πολιτική συντάκτρια του BBC Λόρα Κιούνσμπεργκ, η οποία μετέφερε στο Twitter πληροφορίες από «δύο πηγές από το υπουργικό συμβούλιο» ότι «η ψηφοφορία αποσύρεται – δεν έχει, επαναλαμβάνω δεν έχει, ακόμα επιβεβαιωθεί επισήμως».
Two cabinet sources tell me vote being pulled – not, repeat not, yet officially confirmed
— Laura Kuenssberg (@bbclaurak) December 10, 2018
Τρίτη πηγή ανέφερε αργότερα στο BBC ότι «σίγουρα η ψηφοφορία δεν θα γίνει».
Third source tells us vote ‘definitely off’
— Laura Kuenssberg (@bbclaurak) December 10, 2018
Η πλειοψηφία των περίπου 320 βουλευτών που απαιτείται για την έγκριση της συμφωνίας δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεθεί για την κυβέρνηση Μέι. «Αγκάθι» – όχι το μόνο αλλά όχι και το πιο εύκολο να διευθετηθεί – η περίπτωση της Βόρειας Ιρλανδίας και των ειδικών διατάξεων (backstop) που προβλέπει η συμφωνία.
Οι Εργατικοί, οι Φιλελεύθεροι, το σκωτσέζικο SNP και το βοριοϊρλανδικό DUP δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία. Μαζί τους –για άλλους λόγους– συντάσσονται πολλοί βουλευτές των Τόρις. Το πόσοι θα το πράξουν -υπολογίζονται ότι είναι 100- θα καταδείξει το μέγεθος της ήττας της πρωθυπουργού.
Σαν να μην έφτανε η αρνητική ψήφος, οι Εργατικοί άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο να καταθέσουν την Τρίτη πρόταση μομφής κατά της Μέι. Σε αυτήν την περίπτωση όμως ακόμη και οι Συντηρητικοί που θα καταψηφίσουν τη συμφωνία, θα συντάσσονταν μαζί της και δεν θα την γκρέμιζαν από την πρωθυπουργία.
Από την άλλη πλευρά της διαμάχης, τις Βρυξέλλες, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα υπογράμμισε ότι η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για το Brexit είναι η «μόνη δυνατή συμφωνία και η ΕΕ δεν θα την επαναδιαπραγματευτεί». «Σε ό,τι μας αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019» τόνισε.
Οσο για την απόφαση του ΔΕΕ, είπε ότι η Επιτροπή την «λαμβάνει υπόψη της».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News