«Μαθητές – αιχμάλωτοι», Γαλλία Δεκέμβρης 2018.
Αυτός θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος στις σοκαριστικές εικόνες με τους δεκάδες μαθητές σχολείου της περιοχής Μαντ Λα Ζολί, δεμένους πισθάγκωνα, πεσμένους στα γόνατα σε στάση αιχμαλώτου, υπό το βλέμμα των ανδρών των γαλλικών ΜΑΤ (δείτε το βίντεο κάτω).
D'autres images de l'interpellation de dizaines de lycéens, aujourd'hui à Mantes-la-Jolie. pic.twitter.com/ghv8K91e7l
— Violences Policières (@Obs_Violences) December 6, 2018
Οι φωτογραφίες και τα βίντεο από τις αυλές των σχολείων που μάλλον θύμιζαν αντίστοιχες εικόνες από διαβότητα στρατόπεδα συγκέντρωσης – αιχμαλώτων έχουν ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών.
Από την Τετάρτη τα σοκαριστικά αυτά ντοκουμένα κάνουν το γύρο του διαδικτύου προκαλώντας νέο κύμα αντιδράσεων για την πολιτική καταστολής του Εμανουέλ Μακρόν που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη εδώ και λίγα 24ωρα προκειμένου να αποφευχθεί η «μόλυνση» της γαλλικής νεολαίας από το δυσκολοκατάβλητο (όπως αποδείχθηκε) κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων.
Περίπου 200 λύκεια και κολέγια έκλεισαν ή υπολειτουργούσαν σε ολόκληρη τη Γαλλία και ειδικά στα υποβαθμισμένα προάστια του Παρισιού.
Τα επεισόδια δεν άργησαν να πάρουν διαστάσεις με τους μαθητές να συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις που προέβησαν σε δεκάδες προσαγωγές .
Στο λύκειο Ζακ-Μονό στην Ορλεάνη, όπου ένας μαθητής τραυματίστηκε σοβαρά από πυρά αμυντικού όπλου των αστυνομικών, ο λυκειάρχης κάλεσε τους μαθητές «να μην έλθουν στο λύκειο την Πέμπτη και την Παρασκευή προκειμένου να διευκολύνουν την επιστροφή σε μια κανονική κατάσταση».
Στην Ιβελίν, 148 άνθρωποι προσήχθησαν μπροστά από ένα λύκειο στη Μαντ-λα-Ζολί για «συμμετοχή σε ένοπλη οχλαγωγία» έπειτα από συγκρούσεις και καταστροφές, κατά δήλωση του αστυνομικού διευθυντή του διαμερίσματος.
Είχαν προηγηθεί εκτεταμένα επεισόδια κοντά στο λύκειο Σεντ-Εξιπερί, όπου τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν. Τεταμένη ήταν η κατάσταση και σε άλλες πόλεις (Μασσαλία Γκρενόμπλ, Λιλ, Μπεζιέ (Ερό) -όπου υπήρξαν τραυματισμοί μαθητών- Στρασβούργο, Μιλούζ και αλλού) και μετά τις εικόνες των «μαθητών – αιχμαλώτων» τα πνεύματα οξύνθηκαν περαιτέρω.
«Με το πρόσχημα των Κίτρινων Γιλέκων, βλέπουμε να ξεπροβάλλουν όλων των ειδών τα άτομα που αναμιγνύονται με ανθρώπους που διαδηλώνουν με καλή πίστη, όπως οι μαθητές του λυκείου, και αυτό καταλήγει σε σοβαρή βία», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπανκέρ.
Πολλά συνδικάτα (FO, Sgen-CFDT) και η ομοσπονδία γονέων μαθητών λυκείου FCPE τον κάλεσαν ωστόσο να ακούσει τις διεκδικήσεις των μαθητών, που στρέφονται κυρίως κατά των μεταρρυθμίσεων στις εξετάσεις στο τέλος του λυκείου (μπακαλορεά) και στο λύκειο και δεν σχετίζονται με τα αιτήματα των Κίτρινων Γιλέκων.
Εν τω μεταξύ οι κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν και σε ορισμένα πανεπιστήμια, κυρίως στην Τολμπιάκ (Paris 1) ή στο Paris-3 Cenier. Στη γενική τους συνέλευση, οι φοιτητές αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση των «Κίτρινων Γιλέκων» αυτό το Σάββατο στο Παρίσι.
Η γαλλική κυβέρνηση ετοιμάζεται για τη νέα διαδήλωση, τη λεγόμενη «κινητοποίηση IV», αναπτύσσοντας 90.000 χιλιάδες αστυνομικούς σε ολόκληρη τη χώρα εκ των οποίων περίπου 10.000 στο Παρίσι. Στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας θα κατέβουν και τα τεθωρακισμένα της αστυνομίας.
«Θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε τη μέγιστη αποφασιστικότητα. Μαχόμαστε εναντίον του μίσους και της βίας», διακήρυξε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ και ταυτόχρονα επανέλαβε την έκκλησή του προς τα «Κίτρινα Γιλέκα» να μην έρθουν στο Παρίσι για να διαδηλώσουν, όχι επειδή «τους απαγορεύεται να εκφραστούν», αλλά για να «αποφευχθεί το ενδεχόμενο να πέσουν στην παγίδα που στήνουν οι ταραξίες»
Οσο για τον ίδιο τον πρόεδρο Μακρόν, όπως έγινε γνωστό, θα μιλήσει στους Γάλλους μετά την ερχόμενη Δευτέρα και την επιστροφή του από το Μαρόκο, όπου θα υπογράψει το Παγκόσμιο Σύμφωνο Μετανάστευσης. Πηγές της γαλλικής Προεδρίας, ανέφεραν ότι η επιλογή του είναι να μην παρέμβει με δημόσια δήλωσή του μέχρι τότε προκειμένου να μην ρίξει “λάδι στη φωτιά του κοινωνικού αναβρασμού”.
Η στάση αυτή του Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσε νέο μπαράζ επικριτικών σχολίων, καθώς όπως τον κατηγορούν, αντί να μιλήσει στον γαλλικό λαό, επιλέγει την οδό της καταστολής.
Και όλα αυτά ενώ η δημοτικότητα του γάλλου προέδρου είναι σε ελεύθερη πτώση, υποχωρώντας σε επίπεδα χαμηλότερα ακόμα και από αυτά του προκατόχου του Φρανσουά Ολάντ
Χαρακτηριστiκά είναι τα ευρήματα νέας δημοσκόπησης που δείχνουν ότι μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες η δημοτικότητα του Μακρόν κατρακύλησε 13 ολόκληρες μονάδες!
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News