Στις φυλακές Ναυπλίου οδηγήθηκε το πρωί της Τετάρτης ο τηλε-ενεχυροδανειστής Ριχάρδος Μυλωνάς παρά την κατάρρευση του κατηγορητηρίου για λαθρεμπορία χρυσού.
Η ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση μπορεί να ενημέρωσε ότι οι κρατούμενοι στην υπόθεση λαθρεμπορίας πρέπει να απολυθούν υπό τα νέα δεδομένα, «διότι δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι προσωρινής κράτησης», όπως αναφέρει στο έγγραφό της, αλλά οι αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές δεν έχουν ακόμα προτείνει επί του θέματος, όπως απαιτεί ο νόμος.
Το έγγραφο της ανακρίτριας προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αναφέρει μεταξύ των άλλων, τα εξής:
«Κατόπιν προφορικού αιτήματός μας την Τρίτη 3.12.2018 προς την ΑΑΔΕ Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και ΕΦΚ Διεθνής Στρατηγικής Τελειωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων σχετικά με το ζήτημα αν οφείλονται δασμοί και φόροι κατά την εξαγωγή χρυσού προς τρίτη χώρα καθώς και αν η εν λόγω εξαγωγή στοιχειοθετεί λαθρεμπορία, διαβιβάστηκαν σε εμάς δύο εξερχόμενα έγγραφα της Διεύθυνσης Τελωνειακών Διαδικασιών και της Διεύθυνσης Δασμολογικών Θεμάτων αυθημερόν και περί ώρα 17:08 μέσω φαξ τα οποία απαντών σχετικώς και σας προσκομίζω.
Έτσι, κατόπιν των ανωτέρω προέκυψε ότι δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για οποίους επιβλήθηκαν οι προσωρινές κρατήσεις τους και για το λόγο τούτο παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εγγράφως αν συμφωνείτε στην άρση της προσωρινή κράτησής τους, σύμφωνα με το άρθρο 286 ΚΠΔ».
Πληροφορίες της «Καθημερινής», μάλιστα, αναφέρουν από αρμόδιες εισαγγελικές πηγές ότι η Εισαγγελία έχει άλλη γνώμη για τις συνέπειες των κενών της δικογραφίας, επικαλούμενη αποφάσεις για να στηρίξει τη θέση της, επιβεβαιώνοντας έτσι τη διάσταση των απόψεων επί του θέματος.
Με βάσει τα ανωτέρω οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ετοιμάζουν προσφυγές προκειμένου να αποφανθεί το δικαστικό συμβούλιο για την άρση της προσωρινής τους κράτησης.
Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι ένα «γαϊτανάκι» αλληλοκατηγοριών για το ποιος ευθύνεται για το φιάσκο της υπόθεσης λαθρεμπορίας χρυσού.
Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ρίχνουν την αποκλειστική ευθύνη στους εισαγγελικούς λειτουργούς που όπως με νόημα υπογραμμίζεται, επόπτευαν της όλης διαδικασίας από την παρακολούθηση των εμπλεκόμενων μέχρι τις συλλήψεις και τη σύνταξη του κατηγορητηρίου.
Από την πλευρά τους δικαστικοί κύκλοι προβάλλουν την πίεση που ασκήθηκε στους εισαγγελείς να «δέσει» γρήγορα-γρήγορα η υπόθεση και να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι στη φυλακή -πίεση όπως λένε από την οποία δικαιολογούνται λάθη απροσεξίας ή παραλείψεων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News