Εμπλοκή στην αποφυλάκιση των οκτώ κρατουμένων ανάμεσα στους οποίους και ο γνωστός ενεχυροδανειστής Ριχάρδος, για κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού μετά την κίνηση της ανακρίτριας να ανακαλέσει την προσωρινή τους κράτηση.
Η εμπλοκή παρουσιάζεται γιατί η Εισαγγελία δεν έχει δώσει ακόμη την σύμφωνη γνώμη της στην ανακρίτρια καθώς έχει διαφορετική νομική άποψη για το θέμα της λαθρεμπορίας, επικαλούμενη άλλες διοικητικές ή δικαστικές αποφάσεις.
Το έγγραφο της ανακρίτριας προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αναφέρει μεταξύ των άλλων, τα εξής:
«Κατόπιν προφορικού αιτήματός μας την Τρίτη 3/12/2018 προς την ΑΑΔΕ Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και ΕΦΚ Διεθνής Στρατηγικής Τελωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων σχετικά με το ζήτημα αν οφείλονται δασμοί και φόροι κατά την εξαγωγή χρυσού προς τρίτη χώρα καθώς και αν η εν λόγω εξαγωγή στοιχειοθετεί λαθρεμπορία, διαβιβάστηκαν σε εμάς δύο εξερχόμενα έγγραφα της Διεύθυνσης Τελωνειακών Διαδικασιών και της Διεύθυνσης Δασμολογικών Θεμάτων αυθημερόν και περί ώρα 17:08 μέσω φαξ τα οποία απαντόν σχετικώς και σας προσκομίζω.
Κατόπιν των ανωτέρω προέκυψε ότι δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκαν οι προσωρινές κρατήσεις τους και για τον λόγο τούτο παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εγγράφως αν συμφωνείτε στην άρση της προσωρινή κράτησής τους, σύμφωνα με το άρθρο 286 ΚΠΔ».
Η απάντηση της ΑΑΔΕ (υπουργείο Οικονομικών) αποτελείται από έγγραφα που αφορούν ανάλογες υποθέσεις το 2013 και 2015, σύμφωνα με τα οποία «ο χρυσός δεν υπόκειται κατά την εξαγωγή του ούτε σε δασμούς και φόρους ούτε σε οποιονδήποτε περιορισμό», καθώς και «η εξαγωγή χρυσού από τη χώρα μας χωρίς να τηρηθούν οι οριζόμενες από το νόμο διατυπώσεις δεν στοιχειοθετούν λαθρεμπορία αλλά απλή τελωνειακή παράβαση του άρθρου 147 παρ. 5 το νόμου 2960/2001 και μόνο εφόσον πρόκειται για εμπορικό χρυσό.
Έτσι η επόμενη δικονομική κίνηση που μελετούν οι συνήγοροι υπεράσπισης τους είναι η κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών για την αποφυλάκιση των οκτώ. Ήδη οι συνήγοροι ετοιμάζονται για την κίνηση αυτή, υποβάλλοντας πρόσφυγες που θα κριθούν από τρεις πλέον δικαστές, μέλη του δικαστικού συμβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι η αποφυλάκιση των οκτώ θα καθυστερήσει.
Αίτημα αποφυλάκισης από Κούγια
Νωρίτερα ο δικηγόρος του κ. Μυλωνά είχε καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης του, το οποίο και έκανε δεκτό η ανακρίτρια Διαφθοράς, η οποία ανακάλεσε τα σχετικά εντάλματα προσωρινής κράτησης του Ριχάρδου και άλλων επτά προσωρινά κρατούμενων.
«Από την αρχή υποστηρίξαμε πως δεν υπάρχει αδίκημα λαθρεμπορίας χρυσού, δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση, δεν υπάρχει η νομιμοποίηση μαύρου χρήματος», τόνισε το μεσημέρι της Τρίτης στη ΓΑΔΑ ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος υπεράσπισης του 51χρονου τηλε-ενεχυροδανειστή.
Ο κ. Κούγιας επέμεινε ότι το λάθος ήταν της ΕΛ.ΑΣ. και έσπευσε παράλληλα να μιλήσει για παραπλανηθέντα Πρωθυπουργό.
«Δυστυχώς για τον εντολέα μου, η διωκτική αρχή, η Αστυνομία, παραπλάνησε και τον Πρωθυπουργό και τον εισαγγελέα και για λίγες ώρες παραπλάνησε και την κυρία ανακριτή. Εμείς από την αρχή υποστηρίξαμε ότι με βάση τις ευρωπαϊκές συνθήκες δεν υπάρχουν δασμοί για εξαγωγές προς την Τουρκία, παρά μόνο ΦΠΑ, η μη απόδοση του οποίου είναι φορολογικό παράπτωμα που επισείει πρόστιμο».
Ο κ. Κούγιας επαίνεσε την ανακρίτρια για την ευσυνειδησία της. Όπως εξήγησε, ήταν χάρη σε προσωπικές της γνωριμίες –«αν περίμενε την ΑΔΑΕ να απαντήσει αρμοδίως θα έπαιρνε πολύ χρόνο» είπε– που φρόντισε να λάβει το επίσημο έγγραφο του Τελωνειακού Κώδικα για το νομικό πλαίσιο των εξαγωγών προϊόντων, πλην τροφίμων, προς την Τουρκία, το οποίο και απέδειξε το έωλο της υπόθεσης: δεν προβλέπονται δασμοί και άρα δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της λαθρεμπορίας χρυσού και αυτομάτως καταρρέουν και τα άλλα δύο αδικήματα (εγκληματικής οργάνωσης και νομιμοποίησης χρήματος από παράνομες δραστηριότητες).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News