Ενώπιον της ανακρίτριας Διαφθοράς παρουσιάστηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί ο γνωστός τηλεοπτικός ενεχυροδανειστής Ριχάρδος Μυλωνάς προκειμένου να απολογηθεί για τη σωρεία κατηγοριών που αντιμετωπίζει για τη δράση του κυκλώματος κλεπταποδοχής και λαθρεμπορίου χρυσού.
Στο πλευρό του κατηγορουμένου βρέθηκαν στα δικαστήρια περίπου 20 υπάλληλοι καταστημάτων του, οι οποίοι αγωνιώντας για το εργασιακό τους μέλλον θέλησαν να στηρίξουν τον εργοδότη τους.
Ο ίδιος αρνείται ότι έχει κάνει οτιδήποτε παράνομο, ρίχνοντας την ευθύνη στον ήδη προφυλακισμένο τούρκο συνεργό του για οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια κατά την εξαγωγή του χρυσού στη γείτονα.
Μεταξύ των δύο κατά την δικογραφία ηγετικών στελεχών της ομάδας, φαίνεται να έχει ξεσπάσει πόλεμος με την κάθε πλευρά να επιρρίπτει ευθύνες στην άλλη.
Η αρχή φαίνεται να έγινε από την πλευρά του αλλοδαπού κατηγορούμενου ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώπιον της Ανακρίτριας αρνήθηκε όσα του καταλογίζονται και ισχυρίστηκε πως όλες οι ενέργειες του ήταν κατόπιν εντολής του αφεντικού του καθώς ο ίδιος ήταν υπάλληλος στο κεντρικό κατάστημα του ενεχυροδανειστή.
Ο ενεχυροδανειστής, αμέσως μετά, κατέθεσε μέσω του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια, αίτηση να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με τον Τούρκο. «Αν έγιναν παράνομες πράξεις , δεν έγιναν από εμένα», ισχυρίζεται ο ενεχυροδανειστής .
Το αίτημα για κατ’ αντιπαράσταστη εξέταση των δύο θεωρούμενων ως αρχηγών, προκάλεσε την αντίδραση του αλλοδαπού, ο οποίος ,μέσω του συνηγόρου του Τάκη Μιχαλόλια απάντησε αμέσως πως είναι καλύτερα να σιωπά παρά να μιλά:
«Οι εις βάρος μου υπαινιγμοί, πέραν του ότι βρίθουν ανακριβειών είναι και αφελείς και πράξεις απελπισίας. Τελειώνω με μία φράση: Κάλλιον το σιγάν, του λαλείν. Τον περιμένουν εκπλήξεις. Θα ανταποκριθούμε σε οποιοδήποτε διαδικαστικό του αίτημα».
Ο ενεχυροδανειστής παρέδωσε στην ανακρίτρια πολυσέλιδο υπόμνημα στο οποίο αναπτύσσει τους ισχυρισμούς του που κινούνται κυρίως σε δύο άξονες: ότι δεν τίθεται θέμα λαθρεμπορίας αλλά νόμιμων εξαγωγών και ότι δεν υπάρχει απώλεια του Δημοσίου καθώς οι εξαγωγές γίνονταν προς τρίτη, μη κοινοτική, χώρα και επομένως δεν οφείλονται δασμοί και φόροι.
Το Σάββατο ενώπιον της ανακρίτριας βρέθηκαν 21 κατηγορούμενοι, τέσσερις εκ των οποίων πήραν νέα προθεσμία για να απολογηθούν σήμερα. Στην πλειονότητα τους οι κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν αφέθηκαν ελεύθεροι.
Προφυλακιστέος με απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε 39χρονος Κινέζος που διατηρεί κατάστημα ρούχων στο κέντρο της Αθήνας και φέρεται να είχε σημαντικό ρόλο στο “ξέπλυμα” των χρημάτων από την παράνομη πώληση χρυσού. Σύμφωνα με την δικογραφία, ο 39χρονος αγόραζε ρούχα που πληρώνονταν σε κινέζικο νόμισμα από συμπατριώτες του χονδρέμπορους με τα κέρδη από την πώληση του χρυσού, στην Τουρκία και στη συνέχεια πλήρωνε στην οργάνωση, στην Ελλάδα, σε ευρώ το αντίτιμο της παραγγελίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News