315
Από αριστερά: ο Ντόναντ Τουσκ (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (πρόεδρος της Κομισιόν) και ο Μαουρίτσο Μάκρι (πρόεδρος της Αργεντινής) | Argentine Presidency/Handout via REUTERS

Επίδειξη πυγμής από την ΕΕ στο Ουκρανικό και στο Brexit

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2018, 20:09
Από αριστερά: ο Ντόναντ Τουσκ (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (πρόεδρος της Κομισιόν) και ο Μαουρίτσο Μάκρι (πρόεδρος της Αργεντινής)
|Argentine Presidency/Handout via REUTERS

Επίδειξη πυγμής από την ΕΕ στο Ουκρανικό και στο Brexit

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2018, 20:09

Κατά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα γίνει το διήμερο 13 και 14 Δεκεμβρίου, θα ληφθεί απόφαση για ετήσια παράταση των ισχυόντων μέτρων κατά της Ρωσίας – αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου στην Αργεντινή, στο περιθώριο της G20.

Η παράταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων οφείλεται στην αναζωπύρωση του Ουκρανικού με την πρόσφατη ενέργεια της Ρωσίας κατά του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Τα μέτρα που ήδη ισχύουν πλήττουν αρκετούς τομείς της ρωσικής οικονομίας, μη εξαιρουμένου του αμυντικού, και ελήφθησαν μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014. Από τότε η ΕΕ έχει αναβαθμίσει τις κυρώσεις αυτές, καθώς η Μόσχα υποστηρίζει τους αντάρτες που πολεμούν εναντίον κυβερνητικών στρατευμάτων στην Ανατολική Ουκρανία.

«Η Ευρώπη είναι ενωμένη στην υποστήριξή της προς την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Για αυτό είμαι σίγουρος πως η ΕΕ θα παρατείνει τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας τον Δεκέμβριο» είπε ο Τουσκ, χαρακτηρίζοντας τη χρήση βίας εναντίον των τριών ουκρανικών πλοίων και των πληρωμάτων τους «εντελώς απαράδεκτη».

Ατάκτως ή καθόλου

Μέρος των δηλώσεων Τουσκ αφορούσε την υπόθεση του Brexit.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι αν το βρετανικό Κοινοβούλιο δεν επικυρώσει τη συμπεφωνημένη μεταξύ της ΕΕ και της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι έξοδο, τότε οι επιλογές του Ηνωμένου Βασιλείου περιορίζονται σε δύο: ή θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία ή θα εγκαταλείψει την ιδέα να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Λίγες ημέρες πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων γίνεται όλο και περισσότερο σαφές πως αυτή η συμφωνία είναι η καλύτερη δυνατή – στην πραγματικότητα, είναι η μόνη δυνατή» είπε ο Τουσκ, αποκλείοντας οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση από την ΕΕ αν το βρετανικό Κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία που ενέκριναν την περασμένη Κυριακή οι Ευρωπαίοι.

«Αν η συμφωνία αυτή απορριφθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων, μας μένει… μία εναλλακτική: καμία συμφωνία ή καθόλου Brexit. Θέλω να διαβεβαιώσω πως η ΕΕ είναι προετοιμασμένη για οποιοδήποτε σενάριο» δήλωσε ο Τουσκ και στο πρακτορείο Reuters.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...