Η τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality) δεν είναι καινούργια. Οι πρώτες προσπάθειες ανάπτυξης συστημάτων VR έγιναν την δεκαετία του 1960 και αλλά για περίπου τριάντα χρόνια δεν είχε υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη σε αυτή την επαναστατική τεχνολογία. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 δημιουργήθηκε λογισμικό που επέτρεψε την αναπαραγωγή ρεαλιστικών εικόνων μέσα σε σχετικά εύχρηστες συσκευές. Ομως τον αρχικό ενθουσιασμό για την πρόοδο στον συγκεκριμένο τομέα ακολούθησε και πάλι μια μεγάλη περίοδος στασιμότητας. Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας κάνει μεγάλα άλματα χάρις στην ενασχόληση με αυτό τον τομέα κολοσσών της βιομηχανίας της τεχνολογίας όπως η Microsoft και η Google.
Τα συστήματα προβολής (οι διαφόρων ειδών κάσκες και γυαλιά) γίνονται ολοένα και πιο άνετα και βολικά στην χρήση ενώ οι εικόνες που προβάλλουν προσομοιάζουν ολοένα και περισσότερο τον πραγματικό κόσμο. Η αχίλλειος πτέρνα των συστημάτων VR ήταν ανέκαθεν η αδυναμία κίνησης του χρήστη αφού αν κάποιος προσπαθούσε να κινηθεί φορώντας την κάσκα για να κάνει πιο ολοκληρωμένη την εμπειρία του το πιθανότερο ήταν να πέσει πάνω σε κάποιο εμπόδιο ή έπιπλο.
Για να ξεπεραστεί αυτή η αδυναμία η βιομηχανία εικονικής πραγματικότητας προσπάθησε να βρει κάποιες λύσεις όπως την δημιουργία αισθητήρων που τοποθετούνται στο παντελόνι του ενός χρήστη συστήματος VR. Οταν ο χρήστης κινείται οι αισθητήρες τον ειδοποιούν ότι πλησιάζει κάποιο εμπόδιο ώστε να μην πέσει πάνω του. Δημιουργήθηκε επίσης ένας ειδικός «διάδρομος» παρόμοιος με αυτούς που υπάρχουν στα γυμναστήρια πάνω στον οποίο κινείται ένας χρήστης VR ώστε να μην κινδυνεύει να χτυπήσει. Ομως καμία από αυτές τις λύσεις δεν πλησιάζει την φυσική κίνηση του ανθρώπου. Η Google ρίχνει στο τραπέζι μια καινούργια προσέγγιση στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα ArsTechnica ο γίγαντας των διαδικτυακών υπηρεσιών κατέθεσε αίτηση ευρεσιτεχνίας για ένα ζευγάρι παπουτσιών με ροδάκια.
Σύμφωνα με τους κατασκευαστές τους, αυτά τα πατίνια χάρις σε μια σειρά από αισθητήρες επιτρέπουν στον χρήστη ενός συστήματος VR να βρίσκεται μέσα στον εικονικό του κόσμο διατηρώντας ταυτόχρονα την φυσική του κίνηση, χωρίς να κινδυνεύει. Επιπλέον τα πατίνια είναι συνδεδεμένα με το πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας που βλέπει κάποιος και τον κατευθύνει έτσι ώστε να κινείται και εκεί με άνεση, χωρίς να χάνεται ή να πέφτει πάνω σε εικονικούς τοίχους ή εμπόδια.
Στην αίτηση ευρεσιτεχνίας η Google αναφέρει ότι τα πατίνια της επιτρέπουν στον κάτοχο τους να «περπατά όσο θέλει με ασφάλεια μέσα στο εικονικό περιβάλλον έχοντας ταυτόχρονα επαφή και με τον πραγματικό κόσμο». Τα στελέχη της Google έσπευσαν πάντως να τονίσουν ότι οι τεχνικοί της βρίσκονται ακόμη στην φάση της ανάπτυξης της τεχνολογίας και δεν υπάρχει ακόμη κάποιο πρωτότυπο από τα πατίνια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News