Προειδοποίηση προς την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι θα υπάρξουν «πολύ άσχημες εξελίξεις» εάν η Βουλή νομοθετήσει αλλαγές στην δημοσιοϋπαλληλική σχέση των κληρικών προτού ολοκληρωθεί ο διάλογος Κράτους – Εκκλησίας, απηύθυνε τη Δευτέρα ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, σε μια συνέχεια του αντάρτικου των ιεραρχών απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο και στη «συμφωνία» του με τον Αλέξη Τσίπρα.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Χρυσόστομος –από τους πρωταγωνιστές της ταραχώδους συνεδρίασης της Ιεραρχίας την περασμένη Παρασκευή καθώς είχε αποχωρήσει διαφωνώντας– αποκάλυψε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη μισθοδοσία των κληρικών εκτός Δημοσίου προκάλεσαν την ενόχληση 73 εκ των 82 μητροπολιτών, και είπε ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί εάν ο Πρωθυπουργός επιμείνει στις θέσεις του.
«Εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει να κινηθεί μονομερώς όλα τα μέλη της Ιεραρχίας θα βρεθούν προ των ευθυνών τους», έστειλε το μήνυμα ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, στον απόηχο μάλιστα της εμπρηστικής ανακοίνωσης του Μαξίμου, την περασμένη Παρασκευή, ότι η μισθοδοσία των εκκλησιαστικών λειτουργών εμπίπτει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του Κράτους.
Ο ίδιος πάντως δεν φάνηκε να στηρίζει το ενδεχόμενο πρότασης μομφής σε βάρος του κ. Ιερώνυμου ούτε να στηρίζει την συζήτηση περί διαδοχής του, λέγοντας πως όταν η Εκκλησία αντιμετωπίζει προκλήσεις, οι συζητήσεις για την αρχηγία συνιστούν «αντιπερισπασμό».
Ωστόσο παραδέχτηκε ότι κατά την συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Ελλάδος την Παρασκευή όντως ακούστηκε η απειλή προς τον Αρχιεπίσκοπο ότι «δεν θα μπορεί να βγει στον δρόμο» αν περάσει αυτή η συμφωνία, εξαιτίας των αντιδράσεων του κλήρου.
Επέκρινε τον Αρχιεπίσκοπο ότι επέδειξε «υπερβολική εμπιστοσύνη» στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συμπεριφέρεται με «απαράδεκτο» και «απαξιωτικό» τρόπο στην Εκκλησία
Ο κ. Χρυσόστομος τόνισε ότι η δημοσιοϋπαλληλική σχέση για τους εκκλησιαστικούς λειτουργούς συνιστά «κόκκινη γραμμή» για την Ιεραρχία. Προσέθεσε με νόημα πως όλα τα υπόλοιπα σώματα της Εκκλησίας οφείλουν να σεβαστούν αυτήν την τοποθέτηση των μητροπολιτών στις περαιτέρω διαβουλεύσεις με το Κράτος.
Εκτίμησε πάντως πως η όλη διαβούλευση για την αναμόρφωση της σχέσης Κράτους – Εκκλησίας θα απαιτήσει πολύ χρόνο ακόμα, υπολογίζοντας πως δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News