Υπάρχουν ακόμη αρχαίες ελληνικές πόλεις που δεν έχουμε εντοπίσει; Μόνο και μόνο η απάντηση «ναι» μπορεί να συντηρήσει αυτόν τον γοητευτικό μύθο της χαμένης πόλης και την προσπάθεια των αρχαιολόγων να τις εντοπίσουν.
Ελληνες αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν ότι βρήκαν την αρχαία Τενέα, μια πόλη που κατά τον μύθο έχτισαν οι αιχμάλωτοι από τον Τρωικό Πόλεμο, κοντά στο Χιλιομόδι της Κορινθίας.
Τα ευρήματα περιλαμβάνουν κατοικίες, κοσμήματα, περί τα 200 σπάνια νομίσματα και τάφους που όλα χρονολογούνται από τον τέταρτο αιώνα π.Χ. ως τα ρωμαϊκά χρόνια. Ενας από τους τάφους περιείχε μάλιστα τα οστά μίας γυναίκας και ενός παιδιού.
Οι ανασκαφές άρχισαν το 2013 και συνεχίζονταν ως και φέτος.
Στην συστηματική αρχαιολογική έρευνα, που φέτος διεξήχθη από 1 Σεπτεμβρίου έως 10 Οκτωβρίου, «οι εργασίες επικεντρώθηκαν σε δύο κυρίως χώρους: στην περιοχή όπου εκτείνεται οργανωμένο νεκροταφείο ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων με συνοδά κτίρια και εγκαταστάσεις και σε έναν δεύτερο χώρο, όπου για πρώτη φορά εντοπίστηκαν και ανασκάφηκαν οικιστικά κατάλοιπα της αρχαίας Τενέας».
Διερευνήθηκαν τρεις τάφοι ελληνιστικών χρόνων, εκ των οποίων ο ένας επαναχρησιμοποιήθηκε κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους. Από τα οστεολογικά κατάλοιπα των εννέα ταφών οι δύο σκελετοί ανήκαν σε ενήλικους άνδρες, οι πέντε σε ενήλικες γυναίκες και οι δύο σε παιδιά. Μάλιστα, σε έναν από τους τάφους εντοπίσθηκε γυναικεία μαζί με παιδική ταφή.
Μεταξύ των ευρημάτων ξεχωρίζει δαχτυλίδι που φέρει σφραγιδόλιθο με απεικόνιση Σαράπιδος καθήμενου σε θρόνο και πλησίον του τον Κέρβερο στην παραδοσιακή αναπαράστασή του με τις τρεις κεφαλές, ένας λύχνος κορινθιακού εργαστηρίου με παράσταση της Υγείας, χρυσή δανάκη (αρχαίο περσικό νόμισμα), θησαυρός τριών νομισμάτων που ανήκουν στις πρώτες κοπές της Κορίνθου ως ρωμαϊκή αποικία και χρονολογούνται περί το 44-40 π.Χ., καθώς και αρχαϊκά νομίσματα του ίδιου νομισματοκοπείου, όπως ένας οβολός Κορίνθου του β’ μισού του 6ου αι. π.Χ. και ένα ασημένιο ημίδραχμο του α’ μισού του 5ου αι. π.Χ.
Η πόλη ήταν αρκετά πλούσια, καθώς βρισκόταν στους εμπορικούς δρόμους ανάμεσα στην Κόρινθο και το Αργος, τις μεγαλύτερες πόλεις της Πελοποννήσου.
Το σύνολο των φετινών ανασκαφικών στοιχείων οδηγεί τους αρχαιολόγους στην υπόθεση ότι ο οικισμός ενδεχομένως υπέστη τις συνέπειες της επιδρομής του Αλάριχου στην Πελοπόννησο το 396-397 μ.Χ. και ότι ίσως εγκαταλείφθηκε στα χρόνια των αβαροοσλαβικών επιδρομών, στα τέλη του 6ου αιώνα μ.Χ, αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News