Ακούς το αποτέλεσμα, Ερυθρός Αστέρας – Λίβερπουλ 2-0, και φαντάζεσαι ένα «ταμπούρι» από την πλευρά των Σέρβων με μπόλικη τύχη στις αντεπιθέσεις. Πώς αλλιώς, μια ομάδα που συμμετέχει για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Champions League με τη σύγχρονη μορφή του, να νικήσει την τρομερή μηχανή του Γίργκεν Κλοπ;
Κι όμως, ο «φτωχός» Ερυθρός Αστέρας έπαιξε τη μεγάλη του αντίπαλο στα ίσα με ορθόδοξο ποδόσφαιρο, καλύτερο από αυτό που έχουν παρουσιάσει μερικοί από τους πιο φημισμένους συλλόγους της διοργάνωσης. Ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς, ο προπονητής που είχε δείξει την αξία του στον Πανιώνιο (2016-2017) αλλά γύρισε στη χώρα του επειδή δεν «γέμισε το μάτι» των κορυφαίων ελληνικών ομάδων, έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Ο Μάρκο Μάριν, ο Γερμανός που έδιωξε ο Ολυμπιακός, αναγεννήθηκε. Ο Μίλαν Πάβκοφ, που το καλοκαίρι τον ζητούσαν επιμόνως σύλλογοι της Ισπανίας και της Τουρκίας, διαθέτει ένα φονικό ένστικτο που, πολύ σύντομα, θα πληρωθεί με πολλά εκατομμύρια.
Στο «Μαρακανά» του Βελιγραδίου, η Λίβερπουλ υπέφερε. «Εχω μόνο δέκα δάχτυλα», αποκρίθηκε ο Κλοπ στην ερώτηση για τα λάθη που έκανε η ομάδα του. Και παραδέχτηκε πως οι Σέρβοι «άξιζαν τη νίκη, με το πάθος που έδειξαν». Αλλά, δεν είχε κάποια εξήγηση να δώσει γι’ αυτό που συμβαίνει με τους «Reds»: μακριά από το «Ανφιλντ» δεν έχουν σκοράρει, ακόμη, στο εφετινό Champions League. Δεν μπορεί να φταίει μόνον ο Σαλάχ, που δεν έχει καμία σχέση με τον περυσινό. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η ήττα έβαλε τη Λίβερπουλ σε μπελάδες. Το ματς της επόμενης αγωνιστικής στο Παρίσι (με την Παρί Σεν Ζερμέν) θα είναι καθοριστικό.
Η Παρί, με όλα της τ’ αστέρια (Νεϊμάρ, Εμπαπέ, Καβάνι, ντι Μαρία κ.λπ.), τα βρήκε σκούρα στη Νάπολι. Την ισοπαλία (1-1) που πήρε, τη χρωστάει στον αγέραστο «Τζίτζι» Μπουφόν, που έκανε τουλάχιστον τέσσερις εξαιρετικές αποκρούσεις. Εάν ένα τραγικό λάθος του Τιάγκο Σίλβα δεν τον ανάγκαζε να κάνει πέναλτι (έτσι ισοφάρισε ο Ινσίνιε), ο Ιταλός θα είχε κρατήσει το «μηδέν». Και το γκολ του Χουάν Μπερνάτ στο 45ο λεπτό της αναμέτρησης θα αρκούσε στους Παριζιάνους για να αποδράσουν με τη νίκη. Τώρα είναι τρίτοι στον όμιλό τους, και το ματς με τη Λίβερπουλ είναι κάτι σαν τελικός.
Ενας, ακόμη, πρωταγωνιστής αυτής της «άγριας νύχτας» του Champions League ήταν ο Χάρι Κέιν. Με δυο δικά του γκολ η Τότεναμ γιόρτασε την πρώτη της εφετινή νίκη (2-1 την Αϊντχόφεν στο «Ουέμπλεϊ»), έπειτα από πέντε άτυχους ευρωπαϊκούς αγώνες στη σειρά. Μέχρι το 78′ η πρωταθλήτρια Ολλανδίας κρατούσε «με νύχια και με δόντια» το προβάδισμα που της είχε χαρίσει το γκολ του ντε Γιονγκ 2′). Η Τότεναμ είχε κατοχή μπάλας 70% και δημιούργησε πάνω από 20 προσπάθειες για γκολ, όμως ο τερματοφύλακας Ζουτ έμοιαζε ανίκητος. Τότε «χτύπησε» ο Κέιν. Εάν δεν είναι ο μεγαλύτερος γκολτζής του καιρού μας, ασφαλώς είναι ο πιο τυχερός. Στο δεύτερό του γκολ (κεφαλιά στο 87′), η μπάλα έκανε καραμπόλα σε δυο αντιπάλους του προτού καταλήξει στα δίχτυα.
Η Τότεναμ ξαναμπήκε στο παιχνίδι της πρόκρισης, αφήνοντας την Αϊντχόφεν -οριστικά- εκτός μάχης. Εάν, την επόμενη αγωνιστική, νικήσει και την Ιντερ (πάλι στο Λονδίνο), θα τη φτάσει στη βαθμολογία. Σε αυτόν τον όμιλο, τον δεύτερο, μόνον η Μπαρτσελόνα μπορεί να νιώθει ασφαλής. Χθες (Τρίτη) έγινε η πρώτη ομάδα που εξασφάλισε την πρόκριση στην επόμενη φάση του Champions League. Πήρε ισοπαλία (1-1) από την Ιντερ στο «Μεάτσα», χωρίς τον τραυματία Λιονέλ Μέσι για πέμπτο διαδοχικό αγώνα. Λαχτάρησε, πάντως. Χρειάστηκε 26 τελικές προσπάθειες, ώσπου να νικήσει -επιτέλους- τον 34χρονο σλοβένο τερματοφύλακα, Σαμίρ Χαντάνοβιτς, που βρέθηκε σε εξαιρετική βραδιά. Πέτυχε το γκολ στο 83′, με τον 21χρονο Βραζιλιάνο, Μάλκομ, που ήρθε από τον πάγκο, όμως ισοφαρίστηκε τέσσερα λεπτά αργότερα από τον Μάουρο Ικάρντι. Σχεδόν τα μισά (12 από τα 26) εφετινά της τέρματα, η Ιντερ τα έχει πετύχει στο τελευταίο 15λεπτο των αγώνων της. Απίθανο!
Ακόμη πιο απίθανο είναι αυτό που συμβαίνει με τη Μονακό, που συμπλήρωσε 15 διαδοχικά παιχνίδια χωρίς νίκη (από τον περασμένο Αύγουστο). Φαίνεται πως η αλλαγή προπονητή (Τιερί Ανρί αντί Λεονάρντο Ζαρντίμ) δεν τη βοήθησε. Αυτή τη φορά την ταπείνωσε η Κλαμπ Μπριζ, που νίκησε στο Πριγκηπάτο με 4-0 (στο 24′ το σκορ ήταν, ήδη, 0-3). Οι Βέλγοι, που είχαν να γευτούν τη χαρά της νίκης στο Champions League από το 2005, όταν ο προπονητής τους, Ιβάν Λέκο, ήταν παίκτης της ομάδας, πέτυχαν αυτά τα τέσσερα γκολ με μόλις έξι εύστοχες τελικές προσπάθειες. Οι Μονεγάσκοι, με τις διπλάσιες τελικές, δεν βρήκαν στόχο ούτε μια φορά.
Το παράκαναν με τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών τους (Εμπαπέ, Μπακαγιόκο, Μπερνάρντο Σίλβα, Φαμπίνιο, Λεμάρ…) και τώρα δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι. Βρίσκονται στην τέταρτη (και τελευταία) θέση του ομίλου τους, με μόλις ένα βαθμό, και στην προτελευταία του γαλλικού πρωταθλήματος. Σαν να μην τους φτάνουν οι αγωνιστικές τους περιπέτειες, βλέπουν και τον ιδιοκτήτη τους, τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, να έχει πολύ άσχημα μπλεξίματα με το Νόμο. Αυτές οι ακραίες καταστάσεις έφεραν πρωτοφανείς αντιδράσεις, με ομάδα οπαδών να βάζει φωτιά στο «Λουί ΙΙ» – ένα πολιτισμένο γήπεδο που έμοιαζε περισσότερο με θέατρο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News