475
Στην φωτογραφία εικονίζεται ο εγκέφαλος ενός ασθενούς και η φθορίζουσα ουσία αποκαλύπτει με το έντονο ροζ χρώμα τα σημεία που υπάρχουν καρκινικά κύτταρα | Dartmouth-Hitchcock Medical Center

Το σωτήριο «ποτό» που φωτίζει τον καρκίνο του εγκεφάλου

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2018, 10:00
Στην φωτογραφία εικονίζεται ο εγκέφαλος ενός ασθενούς και η φθορίζουσα ουσία αποκαλύπτει με το έντονο ροζ χρώμα τα σημεία που υπάρχουν καρκινικά κύτταρα
|Dartmouth-Hitchcock Medical Center

Το σωτήριο «ποτό» που φωτίζει τον καρκίνο του εγκεφάλου

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2018, 10:00

Ολοκληρώθηκαν στην Βρετανία οι δοκιμές μιας νέας επαναστατικής τεχνικής με την οποία διευκολύνεται η εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια αφαίρεσης καρκινικών κυττάρων και όγκων από τον εγκέφαλο. Η πιο κοινή και επιθετική μορφή καρκίνου του εγκεφάλου είναι το γλοιοβλάστωμα. Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην νευροχειρουργική και στις θεραπευτικές προσεγγίσεις οι ασθενείς με γλοιοβλάστωμα έχουν πολύ μικρό προσδόκιμο ζωής μετά την διάγνωση. Συνήθως οι ασθενείς με γλοιοβλάστωμα χάνουν την μάχη λίγους μόλις μήνες μετά την διάγνωση ενώ σε άλλες μορφές καρκίνου, ακόμη και επιθετικές, οι ασθενείς καταφέρνουν να ζουν για μερικά χρόνια μετά την διάγνωση.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian σε τρία μεγάλα νοσοκομεία στο Λονδίνο και στο Λίβερπουλ 99 ασθενείς που οι γιατροί υποπτεύονταν ότι έχουν γλοιοβλάστωμα υποβλήθηκαν σε αυτή την νέα τεχνική. Οι ασθενείς είχαν ηλικία από 23-77 ετών και ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 59 έτη. Οι γιατροί χρησιμοποίησαν μια φθορίζουσα ουσία η οποία φωτίζει στον εγκέφαλο των ασθενών τα σημεία που υπάρχουν καρκινικά κύτταρα διευκολύνοντας έτσι τους χειρουργούς να τα εντοπίσουν και στη συνέχεια να τα απομακρύνουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια. Η προσπάθεια εντοπισμού και απομάκρυνσης των καρκινικών κυττάρων, χωρίς να προκαλούνται ζημιές στον υγιή ιστό, είναι έτσι και αλλιώς ένα δύσκολο εγχείρημα το οποίο γίνεται ακόμη δυσκολότερο όταν η προσπάθεια αυτή πρέπει να γίνει στην περιοχή του εγκεφάλου.

Οπως ανέφεραν οι επιστήμονες που μετείχαν στις δοκιμές η φθορίζουσα ουσία τούς επέτρεψε να εντοπίζουν τα καρκινικά κύτταρα και να τα διαχωρίζουν από τα υγιή. Αυτό σημαίνει ότι η προσπάθεια ασφαλούς αφαίρεσής τους γίνεται πιο εύκολη, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών.

Το ποτό «φακός»

Πριν από την επέμβαση οι ασθενείς έπιναν ένα ποτό που περιείχε την ουσία 5-ALA (5-αμυλολεβουνικό οξύ) η οποία, όταν πέφτει πάνω της φως, εκπέμπει ένα έντονο ροζ χρώμα. Η ουσία φώτισε τον εγκέφαλο σε 85 από τους 99 ασθενείς. Στους 81 εξ αυτών εντοπίστηκε γλοιοβλάστωμα. Σε έναν ασθενή εντοπίστηκαν καρκινικά κύτταρα στα πρώτα μη επιθετικά στάδια της ύπαρξής τους ενώ στους άλλους τρεις ασθενείς δεν εντοπίστηκε η παρουσία καρκινικών κυττάρων. Στους 14 ασθενείς που η ουσία δεν λειτούργησε οι γιατροί κατάφεραν τελικά να εντοπίσουν την παρουσία μόλις επτά καρκινικών όγκων που ήταν όλοι στα πρώτα μη επιθετικά στάδια.

«Οι νευροχειρουργοί πρέπει να είναι σε θέση να ξεχωρίζουν στον εγκέφαλο τους ιστούς των όγκων από άλλους εγκεφαλικούς ιστούς, ειδικά στις περιπτώσεις που ένας όγκος περιέχει κύτταρα που αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και είναι πολύ επιθετικά. Αυτή η τεχνική μπορεί να επιτρέψει στον νευροχειρουργό να εντοπίζει γρήγορα κατά την διάρκεια της επέμβασης τα πιο επικίνδυνα κύτταρα μέσα σε ένα όγκο. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν οι χειρουργοί να αφαιρούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του όγκου με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια και όσο το δυνατόν λιγότερες πιθανές παρενέργειες για τον ασθενή» δηλώνει ο Κόλιν Γουάτς, καθηγητής Νευροχειρουργικής και πρόεδρος του Προγράμματος Καρκίνου του Εγκεφάλου στο πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, ο οποίος ήταν επικεφαλής των δοκιμών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...