Μια 35χρονη, πρόσφυγας από τη Σομαλία που διαμένει μόνιμα στην Μινεάπολη της πολιτείας της Μινεσότα, θέλει στις ενδιάμεσες εκλογές της επομένης εβδομάδας να κάνει το… ανήκουστο -για τα δεδομένα της τραμπ-ικής Αμερικής, πάντα: να καταφέρει να κερδίσει μια έδρα στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Αν συμβεί αυτό θα είναι -προς μεγάλη απογοήτευση του προέδρου Τραμπ- η πρώτη Σομαλή, πρώτη μουσουλμάνα και η πρώτη γυναίκα που θα εισέλθει στο Κογκρέσο φορώντας χιτζάμπ, τη μαντίλα που καλύπτει όλο το κεφάλι εκτός από το πρόσωπο.
Και το ενδεχόμενο δεν είναι καθόλου απίθανο, καθώς η νεαρή –που ήρθε στις ΗΠΑ στα 12 της χρόνια, πρόσφυγας πολέμου από την Σομαλία- χαίρει τεράστιας εκτίμησης στην μικρή κοινωνία της.
Η οικογένεια της εγκαταστάθηκε στο «Μικρό Μογκαντίσου», την συνοικία στη Μινεάπολη με την μεγαλύτερη συγκέντρωση Σομαλών σε όλες τις ΗΠΑ.
«Σε παρακαλώ Θεέ μου, κάνε να μπει η Ιλχάν στο Κογκρέσο. Ξέρω πως είναι μουσουλμάνα, αλλά θα είναι η καλύτερη μέσα εκεί»: λέει η 22χρονη Κάρι Αμπντι στην απεσταλμένη της ιταλικής Repubblica (με συνδρομή).
Η 35χρονη Ομαρ, πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών και μητέρα τριών παιδιών, δεν είναι… νεούδι στην πολιτική σκηνή, καθώς πριν από δυο χρόνια είχε εκπλήξει τους πάντες όταν κέρδισε, για πρώτη φορά, μια έδρα στο τοπικό κοινοβούλιο της Μινεσότα, μια ακραιφνώς ανοιχτόμυαλης και Δημοκρατικής πολιτείας, όπου ζει σχεδόν το ένα τρίτο των Σομαλών (πάνω από 25.000) που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις ΗΠΑ.
Η νίκη της ήρθε δύσκολα κι έπειτα από τις ιδιαίτερα σκληρές προς τους μουσουλμάνους και τους πρόσφυγες επιθέσεις που εξαπέλυσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του.
«Παρόλο που το μήνυμά του θεωρήθηκε απειλή για να μην πάμε να ψηφίσουμε, για να θεωρήσουμε ότι δεν είμαστε κομμάτι του αμερικανικού συστήματος, τελικά είχε το αντίθετο αποτέλεσμα», είχε πει τότε η Ομαρ αναφερόμενη στον Τραμπ.
«Πιστεύω ότι η νίκη μας αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς νέους, για τους έγχρωμους, για τους μετανάστες, όλο τον κόσμο. Αν και το σύστημα δεν φτιάχτηκε για εμάς, μπορούμε να χαράξουμε τον δρόμο μας και να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι θα δημιουργήσει ευκαιρίες για τους ανθρώπους σαν κι εμάς», τόνισε η υποψήφια.
Η Ομαρ που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ως προσωπικό της μότο το: «Θα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τον λόγο αγάπης μας μπροστά στο μίσος», υπόσχεται πως με την παρουσία της στο Κογκρέσο θα βοηθήσει προκειμένου να γίνει καλύτερη διαχείριση των μεταναστών που καταφθάνουν όχι μόνο στην πολιτεία, αλλά και στις ΗΠΑ γενικότερα.
«Για γυναίκες μουσουλμάνες και μετανάστριες, η Ιλχάν αποτελεί το πολιτικό αντίστοιχο της Wonder Woman», σημειώνει με νόημα στη Repubblica η 30χρονη Μπάλκις Χασάν από το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων.
Η παρουσία της Ιλχάν είναι τόσο φωτογενής και επιδραστική ώστε η ίδια έγινε πρόσφατα μέχρι και πρωταγωνίστρια σε ένα ντοκιμαντέρ της Νόρα Σαπίρο με τίτλο «Η Ωρα της Ιλχάν» (Time For Ilhan), που την ακολούθησε καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας, μιας εκστρατείας που έδωσε βάση στα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων από τους Σομαλούς μετανάστες μέχρι τα μέλη της lgbtqi+ κοινότητας των ΗΠΑ.
Αυτό που απομένει τώρα για τη νεαρή Σομαλή είναι να αποδείξει πως, με την δική της συνεισφορά, η πολιτεία της Μινεσότα θα συνεχίσει να αποτελεί, όπως λέει η ιταλική εφημερίδα, «μια ανοικτόμυαλη, κόκκινη, Δημοκρατική όαση, περιστοιχιζόμενη από μια έρημο γεμάτη ρεπουμπλικανικές πολιτείες γύρω της».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News