431
|

Σχέδιο για ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού στις ευρωεκλογές

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2018, 10:25

Σχέδιο για ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού στις ευρωεκλογές

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2018, 10:25

Ως «οδικό χάρτη» που θα δίνει δυνατότητα ψήφου στις επόμενες ευρωεκλογές σε Ελληνες που ζουν σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χαρακτηρίζεται σχέδιο νόμου που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή.

Μάλιστα, όπως σημειώνει η «Καθημερινή» στο ρεπορτάζ της Τάνιας Γεωργιοπούλου, οι διατάξεις του νομοσχεδίου μπορεί να θεωρηθεί ότι ανοίγουν τον δρόμο ώστε να θεσμοθετηθεί κάποια στιγμή η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού και στις βουλευτικές εκλογές. Αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα της Νέας Δημοκρατίας και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, το οποίο όμως, μέχρι τώρα αντιμετωπίζεται με αδιαφορία –αν όχι με παγερή άρνηση– από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κατατέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ, τα όσα προβλέπονται είναι ένα πρώτο βήμα για τη θεσμοθέτηση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές, εφόσον περιέχεται η δυνατότητα επιστολικής ή ηλεκτρονικής ψήφου. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, απαιτείται σειρά εθνικών νομοθετικών ρυθμίσεων και φυσικά και η πολιτική βούληση, προκειμένου στις προσεχείς ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 να συμμετάσχουν και οι Ελληνες που βρίσκονται σε χώρες εκτός ΕΕ.

Κατά την «Καθημερινή», το σχέδιο νόμου αποτελεί κύρωση της απόφασης (ΕΕ, Ευρατομ 2018/994) του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2018 και υπό αυτή την έννοια αποτελεί υποχρεωτική αλλαγή στην οποία η Ελλάδα πρέπει να προσαρμοστεί. Στο νομοσχέδιο λοιπόν ορίζεται ότι οι Ελληνες που βρίσκονται σε άλλα κράτη-μέλη, αλλά και σε κράτη εκτός ΕΕ, μπορούν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία, με επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφο, εφόσον όμως –όπως διευκρινίζεται– καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις από την εθνική νομοθεσία.

Θα πρέπει, δηλαδή, να διασφαλίζονται η αξιοπιστία του αποτελέσματος και η προστασία των προσωπικών δεδομένων μέσα από σχετικές δικλίδες που θα ορίσει ο νομοθέτης. Σημειώνεται ότι στις προηγούμενες ευρωεκλογές, οι Ελληνες που βρίσκονται σε άλλα κράτη-μέλη μπορούσαν να ψηφίσουν προσερχόμενοι σε συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα, όπως επίσης και οι πολίτες άλλων χωρών της ΕΕ που κατοικούν ή βρίσκονταν στην Ελλάδα είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές χωρίς να μετακινηθούν στο κράτος καταγωγής τους. Ωστόσο, τώρα δίνεται η δυνατότητα στο κάθε κράτος-μέλος να νομοθετήσει ώστε να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές και οι πολίτες του που βρίσκονται εκτός ΕΕ, π.χ. οι Ελληνες που διαμένουν στη Βρετανία.

Είναι εμφανές ότι το νομοσχέδιο δεν αποτελεί κάποια κυβερνητική πρωτοβουλία, το υπ. Εσωτερικών σύρεται πίσω από μια νόρμα των Βρυξελλών. Είναι επίσης εμφανές ότι δεν ανοίγει ο δρόμος για την ψήφο των αποδήμων (όπως ζητά η αντιπολίτευση) στα πρότυπα που γίνεται σε άλλες χώρες (στη Γαλλία π.χ. οι γάλλοι πολίτες του εξωτερικού εκλέγουν συγκεκριμένες έδρες). Είναι ωστόσο ένα πρώτο βήμα –για να γίνει όμως το επόμενο χρειάζεται η πολιτική βούληση και τέτοια από την κυβέρνηση δεν φαίνεται να υπάρχει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...