Με την άνεση που είχαν προβλέψει οι δημοσκοπήσεις, ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρο εξελέγη τη Κυριακή πρόεδρος της Βραζιλίας.
Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, ο Μπολσονάρο συγκέντρωσε το 55,2% των ψήφων έναντι του 44,8% που έλαβε ο κεντροαριστερός αντίπαλός του Φερνάντο Χαντάντ.
Σε μια πρώτη δήλωση, ο εκλεγμένος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι «θα αλλάξουμε μαζί το πεπρωμένο της Βραζιλίας» και κατέστησε σαφή την πολιτική του θέση – αν και δεν θα έχουν απομείνει όσοι εξακολουθούν να έχουν αμφιβολίες.
«Δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε να ερωτοτροπούμε με τον σοσιαλισμό, τον κομμουνισμό, τον λαϊκισμό της Αριστεράς» είπε και υποσχέθηκε ότι θα «υπερασπιστεί το Σύνταγμα, τη δημοκρατία, την ελευθερία» και ότι «αυτός είναι ένας όρκος ενώπιον του Θεού».
Μπροστά σε αυτά, ο Χαντάντ το μόνο που θα μπορούσε να ζητήσει είναι ο «σεβασμός προς τα 45 εκατομμύρια των ψηφοφόρων» που τον υποστήριξαν, πόσο μάλλον επειδή ο Μπολσονάρο έχει διαμηνύσει ότι τους αντιπάλους του τους περιμένει «η φυλακή ή η εξορία». Για την Ιστορία, ο Χαντάντ δεν συνεχάρη τον νικητή.
Ο πρώην λοχαγός του στρατού και νοσταλγός και υμνητής της αιμοσταγούς βραζιλιανικής χούντας (1964-1985) θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.
Είχε προηγηθεί μια εξαιρετικά τεταμένη και δηλητηριώδης προεκλογική εκστρατεία, γεμάτη καταγγελίες για fake news, μια απόπειρα δολοφονίας (αυτή κατά του Μπολσονάρο) και εξαιρετικά πολωμένο κλίμα. Η εκλογή, σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη, έχει προκαλέσει και τη διεθνή ανησυχία για την σκληρή ακροδεξιά στροφή που παίρνει η χώρα.
O Μπολσονάρο είναι ένας τύπος που μοιάζει με υβρίδιο του αμερικανού προέδρου Τραμπ και του προέδρου των Φιλιππινών Ντουτέρτε. Είναι υπέρμαχος της οπλοκατοχής, λέει ότι «είναι προτιμότερος ένας νεκρός γιος παρά ένας γιος ομοφυλόφιλος» και θεωρεί εκ των προτέρων ότι ένας αστυνομικός που σκοτώνει έναν «ύποπτο» βρίσκεται εξ ορισμού σε θέση άμυνας. Διόλου τυχαίο ότι πολλοί υποστηρικτές του που βγήκαν στους δρόμους, πανηγύριζαν με ομοιώματα όπλων. Και επίσης διόλου τυχαίο ότι ο πρώτος που έσπευσε να συγχαρεί τον Μπολσονάρο ήταν ο Ντόναλντ Τραπ…
«Αλλάζει το οικονομικό μοντέλο»
Τι περιμένει τώρα τη Βραζιλία; Ενα πρώτο δείγμα έδωσε ο Πάολο Γκέτζις, ο οποίος θεωρείται βέβαιο πως θα αναλάβει «τσάρος» της Οικονομίας. Παιδί της περίφημης Σχολής του Σικάγου, ο Γκέτζις διεμήνυσε ότι υπό τη νέα κυβέρνηση Μπολσονάρο η χώρα «θα αλλάξει οικονομικό μοντέλο». Που σημαίνει ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και περιστολή των δημοσίων δαπανών, δηλαδή κατάργηση του μοντέλου Λούλα που είχε φροντίσει να μοιράσει ένα μέρος της αλματώδους ανάπτυξης που βίωσε η Βραζιλία στη δεκαετία του 2000 και ως τα μέσα της δεκαετίας μας στο κοινωνικό σύνολο.
«Η Βραζιλία γνώρισε 30 χρόνια ανεξέλεγκτων δημοσίων δαπανών (…) ακολούθησε ένα μοντέλο το οποίο διέφθειρε την πολιτική και προκάλεσε την αύξηση των φόρων, των επιτοκίων και του χρέους, όπως μια χιονοστιβάδα», δήλωσε Γκέτζις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Ο Γκέτζις, 69 ετών, που πήρε διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Σικάγου, λίκνο του νεοφιλελευθερισμού, επέκρινε με σφοδρότητα «το σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο».
«Αυτό το μοντέλο είναι πολύ κακό, είμαστε φυλακισμένοι εξαιτίας της ασθενικής μας ανάπτυξης», τόνισε.
Η Βραζιλία βγήκε με πολύ κόπο από μια από τις χειρότερες υφέσεις στην ιστορία της, αφού είδε το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 3,5% το 2015 και το 2016, ενώ καταμετρά σχεδόν 13 εκατομμύρια άνεργους.
Ο Γκέτζις υπογράμμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση υπό τον Μπολσονάρου θα μελετήσει και θα θέσει σε εφαρμογή αφού αναλάβει την εξουσία, τον Ιανουάριο, μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στις συντάξεις, μέτρα εξαιρετικά αντιδημοφιλή που όμως επιχειρηματίες και οι αγορές χαρακτηρίζουν απαραίτητα για να μειωθεί το χρέος.
Επέμεινε πως πρέπει να «επιταχυνθεί ο ρυθμός των ιδιωτικοποιήσεων» που άρχισε η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Μισέλ Τέμερ, που έθεσε ήδη σε εφαρμογή στα τέλη του 2016 μια θεραπεία λιτότητας, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την έγκριση μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα της Βραζιλίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News