Oι πλατφόρμες διαμοιρασμού, τύπου Airbnb, Homeaway, Booking κτλ, δεν μπορεί να είναι απλοί παρατηρητές μίας έκνομης συμπεριφοράς, τόνισε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, από το βήμα ημερίδας που διοργάνωσε ο δήμος Αθηναίων, με θέμα: «Δια-μοιράζοντας την τουριστική ανάπτυξη _ οι προορισμοί στην εποχή του sharing economy» και ζήτησε την ουσιαστικότερη συνεργασία τους ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων.
«Η οικονομία διαμοιρασμού μετράει λίγα χρόνια, ενώ η επιβολή φόρων μετράει κάποιες …χιλιετίες. Ο τρόπος φορολόγησης (αν δηλαδή θα υπάρξει παρακράτηση στην πηγή) είναι μία μεγάλη συζήτηση, δεν είναι απλά και μόνο θέμα της ΑΑΔΕ και θέλει μελέτη. Περιμένουμε να δούμε το πώς θα κυλήσουν τα πράγματα και σίγουρα θα λάβουμε και ελεγκτικά μέτρα», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε παράλληλες συζητήσεις με τις μεγάλες πλατφόρμες ώστε, όπως είπε ο επικεφαλής της, «να πάμε σε μία συνεκτική λύση που θα δώσει, αρχικά, το χρόνο προσαρμογής στους χρήστες και στη συνέχεια θα εκβάλει από το σύστημα όσους δεν τηρούν τους κανόνες».
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Πιτσιλής υποστήριξε ότι το φορολογικό πλαίσιο θέτει σαφείς υποχρεώσεις με απλές ενέργειες, που θα ολοκληρώνονται ηλεκτρονικά και τεχνικά, όσον αφορά τις δηλώσεις βραχυπρόθεσμης μίσθωσης.
«Μιλάμε με τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες με σκοπό να δουλέψουμε μαζί στην εφαρμογή ενός νόμου που θα προσφέρει ένα πεδίο ίσων ευκαιριών για όλους. Με σχετική απόφαση παρατάθηκε η ημερομηνία πρώτης εγγραφής έως τις 30/11, ενώ έχουμε βγάλει και δύο βίντεο που εξηγούν στους χρήστες την εφαρμογή της ΑΑΔΕ. Με μεγάλη χαρά διαπιστώσαμε ότι οι μεγάλες πλατφόρμες ξεκίνησαν αντίστοιχες ενημερωτικές ενέργειες σχετικά με τις προϋποθέσεις εγγραφής στο μητρώο και άνοιξαν σχετικούς κωδικούς», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Πιτσιλής.
Οσον αφορά την ανταπόκριση των ιδιοκτητών στην υποχρέωση εγγραφής στο Μητρώο Βραχυχρόνιων Μισθώσεων, ενημέρωσε ότι οι εγγεγραμμένοι ξεπέρασαν τους 15.000, ενώ μέχρι τις 30/11/2018 όλοι οι εμπλεκόμενοι στην οικονομία του διαμοιρασμού θα πρέπει να εντάξουν τα ακίνητα τους.
Πιο συγκεκριμένα στην πρόσφατη απόφαση που υπέγραψε ο κ. Πιτσιλής προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:
- Η ημερομηνία μέχρι την οποία ο «Διαχειριστής Ακινήτου Βραχυχρόνιας Μίσθωσης» οριστικοποιεί την εικόνα του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» είναι η 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.
- Τα πρόσωπα που, προκειμένου να συνάψουν Βραχυχρόνιες Μισθώσεις, έχουν προβεί ή προβαίνουν σε ανάρτηση ακίνητων σε ψηφιακή πλατφόρμα από 1.1.2018 μέχρι τις 30.11.2018, εγγράφονται στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2018.
- Υποβάλλεται συγκεντρωτική, ανά ακίνητο, Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής, μέχρι 30.11.2018, για αναχώρηση μισθωτή από το ακίνητο μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2018, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονται τυχόν μισθώσεις που έχουν περιληφθεί ήδη σε Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής για το ίδιο, ως άνω, διάστημα.
- Για αναχώρηση μισθωτή από 1.11.2018 και μέχρι 30.11.2018 υποβάλλεται Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής μέχρι τις 20/12/2018, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην ΠΟΛ. 1187/2017.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στην ημερίδα η εκπρόσωπος της Airbnb Σοφία Γκιούσου, το 2017 η Αθήνα είχε πάνω από 7.000 καταχωρίσεις με πληρότητα 77 διανυκτερεύσεις κατ’ έτος και μέσο εισόδημα για τους ιδιοκτήτες στα 3.300 ευρώ.
Τα αντίστοιχα νούμερα για όλη τη χώρα είναι 50.900 καταχωρίσεις, με 2.800 ευρώ μέσο εισόδημα για έναν οικοδεσπότη και 29 διανυκτερεύσεις, ως μέση πληρότητα, με το όφελος για την ελληνική οικονομία να υπολογίζεται στα 750 εκατ. ευρώ.
«Η θέση μας», εξήγησε, «είναι ότι θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες και αυτούς ακολουθούμε. Εχουμε ανανεώσει τις πληροφορίες για τους ιδιοκτήτες στην πλατφόρμα με βάση τις νέες ρυθμίσεις και συζητάμε το επόμενο βήμα που δεν μπορεί, όπως είναι ευνόητο, να είναι μόνο από την Airbnb».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, που οργάνωσε και φιλοξένησε την ημερίδα στο Σεράφειο, επεσήμανε την ανάγκη ισορροπίας στην αγορά και ρύθμισης χωρίς απαγορεύσεις, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα που δυσχεραίνουν τη ζωή των κατοίκων της πρωτεύουσας.
Με τη σειρά του ο αντιδήμαρχος Τουρισμού στη Θεσσαλονίκη, Σπύρος Πέγκας, τόνισε ότι το Airbnb αναπτύσσεται με γεωμετρική πρόοδο στην περιοχή και 2.500 ακίνητα είναι ήδη στην πλατφόρμα του Airbnb συμβάλλοντας ενεργά στην άνοδο του τουρισμού.
Στη δική του παρέμβαση ο δήμαρχος της Σαντορίνης Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος σημείωσε ότι η Σαντορίνη έχει προ πολλού χτυπήσει τον κώδωνα του υπερ-τουρισμού και των προβλημάτων που προκύπτουν από το μεγάλο ρεύμα τουριστών αλλά και από τις μισθώσεις ακινήτων.
Όπως είπε, η Σαντορίνη των 76 τχμ με τους 25.000 κατοίκους δέχεται κάθε μέρα 100.000 περίπου επισκέπτες (1,7 εκατομμύρια είναι επισκέπτες του νησιού το 2017), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις υποδομές του νησιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2012 έως το 2017 η κατανάλωση νερού στην Οία αυξήθηκε κατά 110%, ενώ από πέρυσι μέχρι φέτος παρουσίασε αύξηση επιπλέον 29%. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση που προκαλείται και στις ανάγκες για ενέργεια, αφού το 2013 το νησί χρειαζόταν 32,5ΜW, ενώ σήμερα χρειάζεται 50ΜW.
Εστιάζοντας στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, παρατήρησε ότι κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα αρνητικός στο φαινόμενο του Airbnb, αλλά χρειάζεται ρύθμιση και πρότεινε μεταξύ άλλων: μίσθωση μόνο σε φυσικά πρόσωπα, όρια στις ημέρες ενοικίασης, μέγιστο όριο υπνοδωματίων, αλλά και προδιαγραφές στα υπό μίσθωση ακίνητα.
Τέλος, o πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αλέξανδρος Βασιλικός ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι το Επιμελητήριο δεν είπε ποτέ να καταργηθεί το Airbnb αλλά αντίθετα ζήτησε ίσους κανόνες ανταγωνισμού.
Όπως εξήγησε ο κ. Βασιλικός, το Airbnb ήρθε για να μείνει, αφού ο κλάδος της ξενοδοχίας δεν εκμεταλλεύτηκε το κενό που υπήρχε και καλύφθηκε από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα.
Το σίγουρο είναι, συμπλήρωσε, ότι το εν λόγω μοντέλο θα επαναπροσδιορίσει και το μοντέλο των ξενοδοχείων. Και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να μιλάει κανείς για οικονομία διαμοιρασμού όταν υπάρχουν εταιρίες που διαχειρίζονται πλειάδα ακινήτων και ουσιαστικά λειτουργούν ως ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News